Publicat: Miercuri 27-Ian-2016 13:35:02 - Autor: Radu Iorga - Afisat de: 494 ori
Avansurile tehnologice facute de producatorii de baterii pentru smartphone sunt ridicole, fata de restul componentelor. Auzim de proiecte care sa sporeasca durata de functionare de jumatate de deceniu, fara vreun salt major. Azi descoperim totusi o initiativa ce ar putea avea succes.
 
O noua baterie pe Litiu ofera o capacitate de 5 ori mai mare decât cele actuale

O echipa internationala de oameni de stiinta a dezvoltat o baterie, care poate inmagazina de pana la 5 ori mai multa energie decat o unitate Li-Ion clasica. Prototipul e cunoscut drept o baterie "Litiu aer", pentru ca atunci cand se descarca, bateria emana oxigen. Unitatile actuale folosesc peroxidul de litiu, iar terminatia pozitiva a bateriei vine cu litiu metalic, care reactioneaza cu oxigenul din aer, reactie care provoaca energie.

Peroxidul de litiu nu e chiar eficient totusi, pentru ca ramane in tandem foarte strans cu litiul, deci se cauta o alternativa. A fost creata astfel o baterie care stocheaza energia pe baza superoxidului de litiu, mai usor de dizolvat la nivel de combinatie de elemente. Un peroxid este un ion de oxigen molecular cu 2 electroni care lipsesc, in vreme ce la un superoxid lipseste doar unul.

Superoxidul de litiu are si alt avantaj: este un sistem inchis, ca si bateriile Li-Ion. Ramane de vazut acum si cand vor ajunge pe piata aceste unitati.




Ceilalti au citit si: