Nokia N1 Review: iPad-ul nordic se dovedeste un pariu castigator, pionier al tehnologiei USB Type-C (Video)

Stiri Telefoane Nokia

Publicat: Marti 22-Sep-2015 20:53:25 - Autor: Alexandru Stanescu - Afisat de: 1502 ori
Cu putina vreme in urma am avut in teste tableta Nokia N1, prima tableta cu Android de la producatorul finlandez si ne referim aici la ramura Nokia ramasa neatinsa de vanzarea lui Nokia Devices catre Microsoft. Acesta este si primul terminal hardware lansat sub brand Nokia dupa vanzarea catre Microsoft. Produsul era anuntat in noiembrie 2014, drept primul terminal cu port USB Type-C la bord si el a ajuns in China in ianuarie si in Europa in vara.
 
Nokia N1 Review

Produsul costa 1.299 lei la QuickMobile.ro si tableta a fost un mare hit in China, vanzandu-se toate stocurile de-a lungul a 4 sesiuni de "flash sale". In ce priveste designul, tableta aduce in mod clar cu un iPad Mini, dar mai putin decat ati crede privind doar randari. Marginile sunt mai rotunjite pe Nokia N1 si avem la dispozitie o carcasa mata si fara muchii lucioase, spre deosebire de iPad.
 
Nokia N1 din lateral

De asemenea, marginile ecranului sunt ceva mai groase pe Nokia N1. Terminalul masoara 6.9 mm in grosime, fiind decat mai subtire decat iPad Mini 3, care masura 7.5 mm, dar mai gros decat iPad Mini 4, care masoara 6.1 mm. Tableta finlandeza cantareste 318 grame, fiind deci mai usoara decat cele 331 grame ale lui iPad Mini 3. Avem de-a face aici cu un model mai compact decat iPad Mini 3, cam aceasta ar fi concluzia.
 
Nokia N1 din spate

Corpul adopta un design unibody, e fabricat din aluminiu si este foarte comod si usor, avand o aderența destul de buna. Utilizarea cu o singura mana se face fara probleme, iar tableta este produsa in fabricile Foxconn. Designul este solid si elegant, iar in zona frontala se afla o camera si senzorii, in vreme ce in spate avem camera principala si logo-ul Nokia.
 
Designul lui Nokia N1

In zona superioara se afla butonul Power, microfonul si jackul audio, in vreme ce in zona inferioara gasim doua difuzoare, care flancheaza portul USB Type-C. In stanga nu se afla nimic, iar in dreapta gasim butoanele de volum, care au feedback bun la apasare. Acesta este un design bine echilibrat si cred eu mai comod decat cel al unui iPad, mai ales datorita muchiilor rotunjite.
 
Difuzoare Nokia N1

Hardware-ul include un ecran de 7.9 inch IPS LCD, cu rezolutie de 2048 x 1536 pixeli, un procesor quad core Intel Atom Z3580, tactat la 2.3 GHz (64 bit), 2 GB RAM LPDDR3 de 800 MHz si GPU PowerVR G6430 la 533 MHz. Avem la dispozitie si 32 GB stocare, o camera de 8 MP in spate si una frontala de 5 MP. Pe partea de conectivitate ni se pune la dispozitie suportul WiFi 802.11 A/B/G/N/AC dual channel cu MIMO inclus, Bluetooth 4.0, USB Type-C (reversibil), iar la capitolul Altele avem doua difuzoare de 0.5 W, microfon si giroscop cu 6 axe, plus accelerometru.
 
Baterie Nokia N1 - Video Playback

Bateria este o unitate de 18.5 Whr/ 5300 mAh (Li-Po) si 3.7 V, care asigura 8 ore si 32 minute de playback video HD in bucla la testul nostru. Acesta a fost realizat cu WiFi pornit si luminozitate la 50%. Rezultatul este bun, dar sub performantele rivalilor. iPad Mini Retina spre exemplu atinge 10 ore si 8 minute de playback video HD, in vreme ce Xiaomi Mi Pad ajunge la 10 ore.
 
Nokia N1, test baterie PCMark (utilizare continua)

Samsung Galaxy Tab S 8.4 ofera 13 ore si 33 de minute de playback, spre exemplu, dar macar Nokia N1 sta mai bine decat LG G Pad 8.3, care oferea 7 ore si 40 de minute de playback. In testul PCMark, care simuleaza utilizarea continua am atins 7 ore de functionare. Suntem deci peste Xiaomi MI Pad, care atinge 6 ore si 28 de minute, dar si peste Samsung Galaxy Tab S 8.4, care atinge 4 ore si 43 de minute.
 
Nokia N1, durata de incarcare a bateriei

Timpul de lucru este excelent aici, dar incarcarea dureaza cam mult: 3 ore si 52 de minute. Depasim chiar si iPad Mini Retina, care se incarca in 3 ore si 40 de minute. Xiaomi Mi Pad are nevoie de 2 ore si 30 de minute pentru incarcare, iar Samsung Galaxy Tab S 8.4 are nevoie de 3 ore. In zona de Setari avem optiunile Battery Saver, care vor limita vibratiile, traficul de date in fundal si vor limita si performanta CPU-ului.
 
Difuzor Nokia N1

Putem regla si nivelul bateriei la care se activeaza aceste functii. Per total bateria este destul de buna mai ales fata de rivalii cu Android, dar incarcarea lunga e un dezavantaj. Trecand la acustica, ne intampina cele doua difuzoare de 0.5 W, plus codec-uri audio de inalta calitate si tehnologie Wolfson. Pe hartie ni se promit 90 dBA si nici un pic de distorsionare. Playerul muzical oferit aici este Play Music, cu egalizatorul stock, cu 5 canale custom si optiuni legate de genurile muzicale.
 
Putere volum Nokia N1

Experienta acustica ne aduce un volum ridicat, sunet clar, fara distorsionare, bas bun si nu vom acoperi difuzoarele in landscape. La testul cu decibelmetrul am atins 89.8 dBA, ceea ce inseamna ca volumul e ridicat, mai ales ca depasim Xiaomi Mi Pad si ai sai 84.2 dBA, sau Galaxy Tab S 8.4 si ai sai 84.5 dBA, dar si iPad Air 2 si cei 86.3 dBA. Aceasta este una dintre cele mai "zgomotoase" tablete testate de noi, in cel mai bun sens cu putinta.
 
Ecranul lui Nokia N1

Trecem la ecran, un IPS LCD cu iluminare LED si protectie Gorilla Glas 3. Acest display are o diagonala de 7.9 inch, aspect 4:3 si rezolutie de 2048 x 1536 pixeli, iar el este complet laminat si foloseste tehnologie zero gap. Playerul video este Photos, iar experienta vizuala implica unghiuri largi de vizualizare, luminozitate crescuta, culori reci si un contrast de nivel mediu.
 
Luminozitate ecran Nokia N1

Comportamentul in bataia soarelui nu e chiar excelent si ecranul e putin cam reflectiv. Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar la testul nostru cu luxmetrul am atins 355 de unitati LUX, ceea ce inseamna o luminozitate rezonabila, dar nu mai mult de atat. iPad Mini Retina atinge mai mult, 412 LUX, in vreme ce Xiaomi Mi Pad e inferior, la 310 LUX,  iar Galaxy Tab S 8.4 ofera 432 LUX.

iPad Air 2 ofera 354 LUX, deci suntem aproape la egalitate cu el, ceea ce nu e rau. Per total ecranul arata OK, dar culorile sunt reci. In zona de Setari putem regla luminozitatea (Light Adaptive/Content Adaptive), in functie de continutul afisat sau iluminarea din jur. Se poate regla si marimea fontului si exista si functia Intel Smart Video, care asigura un playback video mai lin si ofera si optiuni pentru culoare si contrast.
 
Camera lui Nokia N1

Camera din spate este una de 8 MP, cu autofocus, iar cea frontala de 5 MP cu focus fix. Ambele filmeaza in rezolutie Full HD, iar aplicatia Camera e cea stock Lollipop. In stanga interfatei se afla optiunile Photo Sphere, Panorama, Lens Blurr, Camera si Video, in vreme ce din dreapta putem regla rezolutia (8 MP in 4:3 sau 6 MP in 16:9). Tot aici se afla si expunerea manuala, iar camera ofera un zoom fluid, viteza buna de focalizare si viteza de captura rezonabila.
 
Mostra foto Nokia N1

Galeria foto realizata cu Nokia N1 implica cadre dintr-o zi torida de august. Fotografiile sunt un pic spalacite, iar nivelul de detalii e mai scazut decat la camerele de 5 MP de pe iPad-uri de exemplu. Selfie-urile arata OK, cel putin ca textura, dar din nou imaginea e spalacita. Revenind la camera principala, culorile arata realist, panorama e excelenta si prim planurile sunt si ele bune, mai ales acela cu robinetul metalic.
 

Şi florile din prim planuri arata bine, iar camera pare a se comporta mai bine la umbra decat la soare. Performanta foto e clar sub Galaxy Tab S 8.4, iPad Mini sau Xiaomi Mi Pad. Captura video se realizeaza la rezolutie Full HD, in format MP4, la 30 FPS si cu bitrate de 15 Mbps. Primul clip pe care l-am realizat a fost cam neclar, ars si a suferit din cauza vantului la capitolul acustica.

Al doilea clip este putin mai bine iluminat, dar are probleme similare, iar clipul 3 sufera de pierdere a focalizarii, dar are culori realiste. Cu toate acestea el da senzatia de HD si nu Full HD. Ultimul clip e acela cu trandafirul ars de soare, nu e clar si exista si probleme cu focalizarea. Per total camera nu impresioneaza, chiar si comparata cu orice model iPad Mini, iar fotografiile si filmarile arata bine doar daca sunt realizate in conditii de umbra.
 
Jocuri pe Nokia N1

Cand vine vorba de editare foto, apelam la optiunile stock, iar trecand la performanta, dupa 15 minute de jucat jocul Riptide GP2 am atins temperatura de 35.9 grade Celsius, deci Nokia N1 nu se supraincalzeste. Web browserul de la bord este Chrome, care e rapid si fluid la scroll si zoom, iar tastatura virtuala e cea stock Android si la randul sau comoda.

Retineti si ca tableta nu vine cu functii de telefonie, GPS sau LTE. Trecand la benchmark-uri, am comparat acest model cu Xiaomi Mi Pad, Samsung Galaxy Tab S 8.4 si iPad Mini Retina. Batalia se da intre un procesor quad core Intel Atom Z3580 cu 2 GB RAM, un quad core Tegra K1 cu 2 GB RAM, un octa core Exynos 5420 cu 3 GB RAM si un dual core Apple A7 cu 1 GB RAM.

Iata rezultatele:
 
Nokia N1 benchmarks

Nokia N1 castiga 4 din cele 11 dueluri, dar il intrece pe Samsung Galaxy Tab S 8.4 in 10 din 11 teste, ceea ce nu e putin lucru. Tableta nu sufera de lag si ruleaza jocuri cu grafica 3D ca Riptide GP2 fara vreun frame pierdut. Trecand la OS si UI, avem parte aici de Android 5.0.2, cu Nokia Z Launcher aplicat peste. Puteti face trecerea la launcherul stock Lollipop oricand doriti.
 
Nokia N1, Z Launcher

Z Launcher are o paradigma foarte simpla de control pe ideea "What you see is what you get". Veti desena litere pe ecran, iar fiecare litera va fi asociata unui grup de aplicatii al caror nume incepe cu acea litera. In plus simultan cu cautarea printre aplicatii puteti cauta si pe web, tot desenand pe ecran. Launcherul va tine la indemana aplicatiile pe care le folositi cel mai des, plasate pe homescreen.

Cu un swipe in stanga ajungeti la o lista de aplicatii organizate alfabetic, iar atunci cand desenati puteti face swipe pentru a sterge sau a adauga un spatiu pe masura ce scrieti un cuvant, litera cu litera. Z Launcher invata din obiceiurile utilizatorului si stie ce aplicatii sa grupeze impreuna dupa o perioada, punandu-le in acelasi folder. Zona dropdown e pur Lollipop, cu Quick Settings, slider de luminozitate si notificari. Putem crea si un user nou de folosit pe tableta tot de aici.
 
Aplicatii preinstalate pe Nokia N1

Multitasking-ul e pe baza de Cards in carusel, iar un swipe in sus in zona butonului Home declanseaza Google Now. Setarile ofera optiuni pentru Z Launcher, informatii despre aplicatiile cele mai folosite, calibrare a senzorilor si functii de securitate. Lista de aplicatii preinstalate nu include bloatware din fericire, ci doar aplicatii stock. Aici se afla calculatorul, calendarul, Chrome, Drive, Email, Gmail, Googe+, Maps, Hangouts, Keep, News + Weather, Photos, suita Play si YouTube.
 
Nokia N1 Review

Consider aceasta tableta superioara lui Nexus 9, care a fost criticata atunci cand a aparut, mai ales ca avea si unele bug-uri de functionare si dezamagea la acustica, ecran si camera. Nokia N1 este un pachet bine echilibrat de functii si o optiune solida de tableta cu Android. Iata si verdictul legat de acest device si aspectele Pro si Contra.

Cele Pro sunt:
pret accesibil subtire si usoara comoda si eleganta baterie OK in special la utilizarea continua volum ridicat ecran destul de bun fara lag sau bloatware Z launcher e intuitiv si simplu performanta buna

Şi cele Contra:
incarcare lunga ecranul are culori reci camera sub alte tablete din aceeasi gama fara varianta 3G/LTE/GPS

Nokia N1 primeste de la noi o nota de 9.6 pentru design, un 9.2 pentru hardware si un 9.7 pentru OS si UI. Nota finala este de 9.5 din 10 si aceasta este cea mai buna tableta Android pe care o puteti cumpara fara sa spargeti pusculita exagerat. O puteti folosi cu usurinta si ore intregi, datorita designului compact si e o optiune mai solida decat iPad Mini 2 si 3 sau Xiaomi Mi Pad, poate minus camera si partial bateria. Totusi, daca vreti neaparat Android nealterat, aceasta e optiunea ideala.
 
Puteți gasi tableta pe rafturile QuickMobile.ro!
 
Nokia N1 Video Review
 




Ceilalti au citit si: