Lansare Windows 10: iata tot ce trebuie sa stii despre eveniment, noutatile legate de Xbox, Windows 10 pe telefoane, Project Spartan si altele

Stiri Telefoane Microsoft

Publicat: Miercuri 21-Ian-2015 21:35:40 - Autor: Alexandru Stanescu - Afisat de: 1098 ori
Pentru ca azi e 21 ianuarie, a avut loc si marele eveniment Microsoft, menit sa marcheze anuntarea oficiala a lui Windows 10 si a noutatilor sale. Am avut vesti despre suita Office, despre Xbox si o aplicatie dedicata si evident despre Windows 10 pe telefoane.
 
Lansare Windows 10

Pentru inceput aflati ca testerii, dezvoltatorii si insiderii vor avea acces la Windows 10 de  saptamana viitoare, iar Windows 10 pentru telefoane va fi oferit testerilor dupa Superbowl, deci dupa data de 2 februarie. Windows 10 va putea fi instalat gratuit de catre posesorii lui Windows 7 sau Windows 8, dar gratuitatea va dura doar un an. Odata ce ați instalat actualizarea de la Windows-ul actual la Windows 10 ea va ramane disponibila gratuit pentru voi pe viața (viata device-ului și nu a utilizatorului). Dupa ce a trecut un an de oferta gratuita și nu ați instalat Windows 10, va trebui sa platiți pentru el.
 
Windows 10

Joe Belfiore a fost amfitrionul evenimentului, prezentand pe scena toate inovatiile mentionate mai sus. Windows 10 pentru telefoane va include si o tastatura actualizata, care va creste eficienta de scriere a utilizatorului. Belfiore a prezenta si integrarea lui Cortana in Windows 10, in taskbar. Prezenta sa e marcata de o bara de cautare, iar Cortana va va permite sa cautati pe desktop si pe web, dar va oferi si notificari pop up. Cortana a evoluat si ofera acum o interactiune mai naturala, dar si universalitate a experientei pe mobil, tableta si PC.
 
Cortana
 

Cortana a primit pe scena comanda de a deschide o prezentare PowerPoint, de a trimite un mail, de a afisa fotografii si a fost prompta la executarea lor.

Trecand la Windows 10 pentru telefoane puteti face drag and drop in sus de la bara Space pentru a schimba amplasarea tastaturii pe ecran si schimba si marimea sa pentru cei cu maini mici sau cu un terminal cu ecran prea mare. In plus, exista si suport pentru scriere a mesajelor prin intermediul lui Cortana. A fost remarcat si un mic cerc intre butoanele X si Z, despre care Belfiore nu a vorbit. Interfata lui Windows 10 pentru telefoane va fi aceeasi si pe handseturi si pe tabletele de 8 inch sau mai mici. Imaginea de fundal va fi afisata acum in spatele tile-urilor si totul arata mai aerisit si curat.
 
Lansare Windows 10: iata tot ce trebuie sa stii despre eveniment, noutatile legate de Xbox, Windows 10 pe telefoane, Project Spartan si altele

O noua functie legata de Action Center va lega aceasta zona direct de experienta de pe PC, iar meniul de setari e mult mai bine organizat acum. Notificarile din Action Center se vor afisa atat pe mobil, cat si pe tableta sau PC. Action Center va fi mai rapid, fluid si mai luminos. Notificarile de mesagerie va permit sa replicati direct din notificare acum, cam ca pe iOS 8.

Va exista si o aplicatie Photos in Windows 10 pentru desktop, dar si in Win 10 pentru telefoane. Veti putea face cross browsing intre fotografiile de pe desktop sau tableta si telefon, fara probleme, cam ca la iOS folosind iCloud. Aici OneDrive va fi in spatele acestei functionalitati. Photos va auto imbunatati imaginile uploadate si va sterge dublurile.
 
Windows 10 pentru telefoane

Microsoft a mai prezentat si Spartan, noul sau browser web, care rivalizeaza cu Chrome si Safari. Numele acestui browser e deocamdata Project Spartan si vine cu suport pentru trecerea intre experienta touch si cea de tastare fizica. Avem la dispozitie si optiunea Reading List, iar Cortana este si ea inclusa in experienta de web browsing. Spartan permite si posibilitatea de a salva portiuni dintr-o pagina web sub forma de notita pentru a o citi mai tarziu, dar si sa posibilitate de a desena sau comenta pe o pagina.

Spartan va sosi si pe mobil si tableta, nu doar PC. Partajarea e si ea direct integrata in browser, cu un meniu dropdown cu o lista lunga de modalitati de partajare.  Spartan va permite sa salvati pagini la acel Reading List pentru vizualizare mai tarziu si ofera si suport PDF. Phil Spencer, seful sectiunii Xbox si gaming de la Microsoft a prezentat pe scena noutatile legate de Xbox. Aparent Windows 10 va primi o aplicatie speciala Xbox si va permite gaming cross platform intre Xbox si PC cu Windows 10.
 
Xbox

De asemenea vom primi functia gaming DVR pentru a inregistra sesiuni de gameplay, iar marea noutate este streamingul de jocuri de pe Xbox pe o tableta cu Windows 10 sau un PC cu Windows 10. Aplicatia Xbox va afisa jocurile jucate recent, Activity Feed, achievementuri, mesaje, notificari si altele. Planul pentru urmatorul an este de a aduce Windows 10 pe Xbox, daca am inteles bine.

Probabil cea mai interesanta lansare de azi a fost cea a lui Microsoft Hololens, o pereche de ochelari transparenti holografici, care e menita initial pentru doctori, ingineri si oamenii din industrie si apoi pentru sufragerii. Veti putea desena cu mana si interactiona cu obiecte 3D in aer, ca si cum ar fi reale.

Un alt produs hardware anuntat astazi este Surface Hub, care aduce Windows 10 pe un display 4K de 84 inch, cu rol de whiteboard digital. Surface Hub e practic un televizor multifunctional pentru cladiri de birouri, un touchscreen urias cu panou LCD, care ofera si suport pentru stylus. Acest mega device vine cu suport pentru luarea de notite prin OneNote, integrare Skype si activitati de productivitate colaborative. El include si camere duale si microfoane.
 
Lansare Windows 10: iata tot ce trebuie sa stii despre eveniment, noutatile legate de Xbox, Windows 10 pe telefoane, Project Spartan si altele

Revenind putin la anunturile initiale, aflati ca OneDrive va suporta si integrarea de muzica in curand, gazduindu-va discografiile, cam peste una sau doua luni. Belfiore a prezentat si functia Continuum, care va trece o aplicatie automat in mod fullscreen pe tableta atunci cand Windows 10 detecteaza ca nu folositi o tastatura si apoi o va afisa in mod fereastra cand atasati tastatura si mouse.

Am avut parte si de un preview al lui Office pentru Windows 10, cu accentul pe Word si PowerPoint. Noile aplicatii au fost prezentate pe un terminal mobil Lumia 1520 si ele arata ca si cele de pe desktop. Experienta Office va fi oferita la pachet cu Windows 10 pe telefoane si tablete, se pare. Ca ultima mentiune Windows 10 va readuce meniul Start, dar integrand tile-urile din precedentele versiuni si vom primi si un Action Center, care va oferi cele mai accesate functii, precum WiFi, Bluetooth si alte setari des utilizate.
 
Windows 10

Notificarile sunt sincronizate pe mai multe terminale, tablete, telefoane etc, iar zona de Setari e complet aerisita. Iconurile lui Windows 10 sunt noi si au un design mai plat. Cam acestea ar fi inovatiile de astazi, o suma de noutati, incheiate de Satya Nadella si un discurs puternic si entuziast. Cel mai impresionant mi s-a parut acel device holografic, dar si Windows 10 promite destul de mult.

Voua cum vi se pare noul OS? Il veti adopta pe PC-urile voastre?




Ceilalti au citit si: