Innovation Labs 2016, informații și detalii interesante despre ediția cu numarul 4 a hackaton-ului destinat studenților pasionați de tehnologie

Stiri Telefoane Diverse Stiri

Publicat: Vineri 11-Mar-2016 17:20:26 - Autor: Claudiu Sima - Afisat de: 479 ori

Cum mulți dintre cititorii site-urilor de tehnologie sunt in mare parte tineri, și poate totodata studenți, astazi va vom vorbi pe larg despre Innovation Labs - un program despre care mai toți am auzit la un moment dat sau altul. In cazul in care numele de fața nu va suna deloc cunoscut, atunci acest articol este ocazia potrivita pentru a afla mai multe detalii.
 


 

Ce este Innovation Labs?

Probabil va intrebați ce reprezinta, ce este Innovation Labs in termeni mai comuni? Ei bine, dupa cum și unul dintre co-fondatorii Innovation Labs, Razvan Rughiniș, ne dezvaluie, acest program reprezinta in primul rand o oportunitate pentru tinerii studenți ce vor sa-și transforme in realitate ideile de pe hartie.

Programul este totodata și locul in care studenții de la facultațile cu profil tehnic, business sau comunicare, iși pot pune bazele propriilor startupuri intr-un mediu profesionist. Odata inscriși in program, studenții au acces la numeroase echipamente și soluții puse la dispoziție de catre parteneri, modalitate prin care ideile pot fi puse in practica mult mai rapid.

Cand se desfașoara?

Anul acesta, Innovation Labs este imparÈ›it in doua etape, prima dintre acestea fiind cea recent desfaÈ™urata in BucureÈ™ti in perioada 5 - 6 martie unde peste 200 tineri È™i-au prezentat ideile mareÈ›e. In doar cateva zile ne vom muta in schimb focusul catre etapa cu numarul 2 ce are loc intre 12 - 13 martie.
 


 

De aceasta data, Innovation Labs 2016 se va desfașura simultan in 3 orașe din Romania, fiind vorba despre Cluj-Napoca, Sibiu și Timișoara. Cum probabil banuiți, in spatele acestui program se afla și numeroși parteneri, respectiv sponsori, companii ce le dau posibilitatea studenților sa se afirme.

Printre partenerii Innovation Labs se numara in primul rand Orange, operator ce pune la dispoziția echipelor inscrise in program atat hotspot-urile Mobile Wi-Fi utile pentru aplicațiile bazate pe servicii de localizare, cat și kit-uri Internet of Things ce ofera SIM-uri, trafic de date național nelimitat, respectiv acces la platforma Orange DataVenue.


 

De asemenea, printre aceștia se mai afla și celebrul lanț de supermarket-uri Carrefour, dar și Fundația Romana-Americana. Lista companiilor implicate in programul Innovation Labs este una la fel de consistenta, cateva dintre numele incluse fiind urmatoarele: Microsoft, Ericsson, Intel, Bloomberg, Cisco, EA, Aqua Carpatica și Adobe.

Prima etapa -  Innovation Labs BucureÈ™ti 2016

Dupa cum am precizat mai sus, Innovation Labs 2016 tocmai ce a avut loc in București in perioada 5 - 6 martie, fiind inregistrat aici un numar total de 72 idei din partea tinerilor dornici sa-și transforme produsele in realitate. Anul acesta s-au acceptat idei din 4 categorii diferite dupa cum urmeaza: agricultura, cibersecuritate, sanatate și stil de viața, respectiv comerț.

Odata ce procesul de inregistrare a luat sfarșit, a urmat și etapa de votare din partea juriului și a publicului, urmand ca doar 42 echipe sa treaca mai departe. De aici a inceput munca cu adevarat solicitanta, moment in care studenții au avut la dispoziție 24 ore pentru realizarea unui prototip viabil al ideii propuse.

Astfel, dupa o noapte plina de munca s-a revenit din noul la votul juriului, acesta avand task-ul de alegere a unui numar de 24 echipe pentru stagiul 2 ce consta intr-un training pe o perioada de 3 luni.

Finaliști Innovation Labs București 2016

Printre cei 24 finaliști ai etapei defașurate in București, s-a numarat și echipa Beenocular care din denumirea sa ne ofera un indiciu cu privire la ideea propusa. Mai precis, este vorba despre o soluție bazata pe senzori prin care apicultorii pot monitoriza automat bunastarea albinelor din stupi, fiind oferita o diagnoza pe baza unei analize a sunetului.
 


 

Folosindu-se un asemenea sistem, apicultorii pot economisi zeci de ore lunar, dar și caștiga date prețiose ce sunt afișate in timp real. In urmatoarele 3 luni studenții din echipa Beenocular se vor intalni saptamanal cu mentorii lor, avand acces in același timp și la tehnologii de ultima generație pentru a duce prototipul cat mai aproape de o posibila lansare comerciala pe viitor.

O idee la fel de interesanta este și Book-A-Book, serviciu online prin care pasionații de lectura pot cauta și rezerva rapid carți din biblioteci. Astfel, se reduce din riscul ca odata ajunși intr-o biblioteca sa constatam ca titlul dorit nu se mai afla pe rafturi. De asemenea, exista idei interesante și din domeniul cibersecuritate, cum este AMADEUS.

Acest sistem propus de catre o echipa de studenți, face referire la o modalitate de optimizarea a consumului de utilitați. Pe baza unui contor inteligent pentru energie, gaz și apa, vom putea vedea in timp real consumul de utilitați, dar și lua masuri pentru reducerea consumului de energie electrica spre exemplu.
 


 

Și alte 21 echipe cu idei la fel de mareÈ›e vor intra in procesul de training, urmand ca pe data de 24 mai va vedem prototipurile prezentate in faÈ›a partenerilor È™i a investitorilor. La aceasta data, cele mai convingatoare idei vor fi premiate, dar È™i susÈ›inute de catre Innovation Labs dupa incheierea programului.

Etapa 2 - Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara

Dupa cum precizam și mai sus, in perioada 12 - 13 martie urmeaza cea de-a doua etapa Innovation Labs 2016 - eveniment grandios desfașurat simultan in Cluj-Napoca, Sibiu, respectiv Timișoara. Fiind vorba despre alte 3 ediții de tip hackathon ne așteptam la inscrierea unui numar și mai mare de idei aici, urmand a crește și nivelul de competitivitate intre echipe.

La fel ca in cazul hackathon-ului recent desfașurat in București, ideile studenților vor fi supuse la votul juriului și al publicului, urmand ca mai apoi echipele sa lucreze timp de 24 ore la dezvoltarea unui prototip funcțional. Intr-un final tot juriul va fi cel care va decide echipele finaliste ce vor participa la un training de 3 luni pentru imbunatațirea prototipurilor.





Ceilalti au citit si: