Publicat: Sâmbata 30-Ian-2016 19:35:10 - Autor: Radu Iorga - Afisat de: 633 ori
Se pare ca Google nu se mai multumeste doar cu Project Loon si interconectarea globala prin oferirea de acces la Internet folosind baloane cu aer cald. Dronele vor prelua acum sarcina, iar gigantul american testeaza o modalitate de a oferi Internet 5G chiar folosind aceste aparate zburatoare.
 
Google ar testa drone ce pot oferi Internet 5G, conform unor zvonuri

Proiectul poarta numele de cod SkyBender si implica furnizarea de conexiune 5G celor aflati sub acoperirea sa. Testele sunt realizate la Spaceport America, in New Mexico, unde Google a inchiriat un hangar de 1393 metri patrati pentru a analiza comportamentul prototipurilor sale. Dronele folosesc transmisii in "unde milimetru", oferind acces la un nou spectru fata de cel folosit de telefoane la ora actuala.

Potentialul este de a oferi o viteza de 40 ori mai mare decat cea 4G, ajungandu-se la gigabits de date pe secunda. Google isi imagineaza o lume in care mii de astfel de drone zboara si ofera acces la Internet de mare viteza la nivel global. Problema e ca transmisia in "unde milimetru" are o raza scurta de acoperire, fata de semnalul de telefonie mobila.

O transmisie la 28 GHz ar pierde semnalul la o zecime din distanta acoperita de semnalul 4G. Aici intra in scena tehnologia "phased array", care din pacate consuma multa energie. Viitorul suna interesant, cata vreme dronele nu pica...




Ceilalti au citit si: