Publicat: Miercuri 06-Ian-2010 15:52:54 - Autor: Alexandru Stanescu - Afisat de: 212 ori
Iata ca la inceput de an 2010, aruncam o privire in urma, catre inceputurile telefoniei mobile, pentru a ne aminti cum aratau modelele vechi de handseturi din anii 90 si chiar 80. Clipul de mai jos spune totul despre evolutia acestor terminale:DynaTac de la Motorola este cunoscut oficial drept primul telefon mobil, predecesorii sai fiind telefoane de masina sau care necesitau o valiza carata de utilizator pentru a functiona. Acest handset debuta in 1985 si facem un salt pana in 1996, la primul telefon cu clapeta, tot un Motorola, de aceasta data StarTac, inspirat din filmul Star Trek si trebuie sa aflati ca acesta a fost si primul telefon cu functie de vibratii.
 
DynaTAC
In 1998 se vindeau deja mai multe telefoane mobile decat automobile si PC-uri la un loc, iar in 1999 si-a facut debutul Nokia 7110, inspirat din handsetul aparut in filmul Matrix. Acesta a fost si primul model cu functie WAP. Tot Nokia a inovat si cu telefonul 3210, primul terminal cu antena interna si functie text predictiv.

Japonezii au produs surpriza, creand modelul Sharp J-SH04 in 2001, primul telefon cu camera interna. Daca va intereseaza recordurile, aflati ca telefonul cu numarul 1 miliard vandut de Nokia este un Nokia 1100, achizitionat in Nigeria, iar handsetul lansat in 2003 este rezistent la praf si s-a vandut in peste 200 de milioane de unitati.

Inca o statistica interesanta arata ca anual 130 de milioane de telefoane sunt aruncate in SUA, in vreme ce europenii se descotorosesc de 100 de milioane de unitati anual. 2007 a fost anul in care a debutat primul handset cu ecran multi touch, faimosul iPhone, care a cauzat o isterie mondiala si inca se vinde incredibil de bine.

Unul dintre telefoanele cele mai laudate in acest clip a fost Nokia N95, o adevarata bomba la vremea sa, datorita numarului mare de functii cu care venea. Handsetul impresioneaza chiar si in ziua de azi. Cum va arata oare acest clip in 2020? Presupunem ca undeva prin 2012, definitia telefonului se va schimba radical si vom trece cu totii fie la tableturi, fie la gadgeturi minimaliste bazate pe proiectoare, headseturi si control prin gesturi.


Ceilalti au citit si: