Publicat: Sâmbata 12-Noi-2011 13:04:15 - Autor: Emil Dragota - Afisat de: 575 ori
Am participat zilele trecute la o intalnire organizata de Maguay numita peiorativ: Geeks Togheter. Am reținut o suma de lucruri vis-a-vis de tehnologiile Intel, Microsoft cat și de planurile Maguay - companie autohtona care se incapațaneaza sa sa-și dezvolte un brand, intrand intr-o competiție inegala cu multinaționalele in genul: ASUS, Sony, Acer, Samsung, etc.
 
Despre lumea portabilelor și o ipoteza

S-a vorbit despre evoluția portabilelor și normal ca s-a insistat pe ideea de ultrabook. Intel mizeaza enorm pe aceasta ideea. Speranțele lor sunt ca in 2013 sa ajunga ca ultrabook-ul sa fie 40% din piața de laptopuri. S-a spus ca este o reorientare spre experiența oferita utilizatorului și cursa de a oferi mai mult performanța (MB, GB, MHz), nu mai este primordiala. Maguay nu va oferi și o tableta in viitorul apropiat, deoarece considera ca s-a ajuns la o suprasaturare a ofertei. Mi s-a parut ciudat cum au luat segmentul tabletelor in derandere considerandu-l o fița.

Pe de alta parte, daca se vor menține prețurile de acum de peste 4.000 de lei pentru cel mai ieftin ultrabook, nu vad cum vor reuși sa-și atinga țelul de 40% in 2013. Presupun ca prețurile vor intra la apa. Daca Apple ar reduce consistent prețul lui MacBook Air, ultrabookurile s-ar putea sa fie lovite puternic și sa nu aiba aderența mai deloc.
 
Motorola Atrix 4G Lapdock

In opinia mea, Maguay ar trebui sa se puna la masa de lucru și sa gandeasca o alternativa, o tableta corelata cu valorile brandului lor. Nu ai cum sa razi de un segment care a prins. Cei de la Intel au spus ca ei vand 1 milion de laptopuri pe zi și ca niciodata tabletele nu vor ajunge la acest nivel. Sorin Rusi de la laptopnews.ro afirma ca nu exista content pentru tablete ca in afara. Inclin sa cred ca nu este așa. Sunt zeci de mii de aplicații optimizate in App Store pentru iPad. Tabletele HoneyComb au 30% din piața și au devin ofertante ca piața de desfacere pentru un dezvoltator. Sorin mai spunea ca de pe tableta nu poți scrie ca de pe un laptop. Corect. La Transformer aceasta diferența este foarte mica, dar gandiți-va la un Siri optimizat sa transpuna in text ceea ce vorbiți via tehnologiile in cloud și cu suport pentru limba romana, nu-i așa ca ar place mai mult asta decat sa-ți plimbi degetele peste o tastatura convenționala?
 
Despre lumea portabilelor și o ipoteza

Cred ca in viitor, intre 5 și 10 ani de acum incolo, laptopul sau tableta vor fi doar un fel de skin pentru un device de dimensiuni reduse, un smartphone care va ingloba suficienta putere de procesare. Ma gandesc la Tegra 3 care deja a ajuns in universul quad-core și primul device ASUS Transformer Prime sosește in luna decembrie la 499 dolari, la noi se va transforma in 499 euro.

Ca sa ințelegeți mai bine, gandiți-va la Motorola Atrix și la acel lapdock sau la ASUS Padfone. Pe de alta parte, tehnologiile in cloud vor deveni tot mai intruzive vizavi de smartphone, ajutand in diverse sarcini.

Nu spun ca laptopurile vor disparea, dar vor fi mai nișate, cu un procent mai redus din piața. Cum se intampla acum cu desktop pc-urile. Tableta este un device ce cu siguranța nu este o fița ci ofera portabilitate maxima. Nu-ți trebuie un device cu dimensiuni pantagruelice ca sa vizualizezi imagini, sa citești un site de știri, sa socializezi și de multe ori, un smartphone este prea mic.

In concluzie, neglijand sau luand in deradere un segment din piața s-ar putea mai tarziu sa se intoarca impotriva ta și selecția naturala va funcționa. Ultrabookul era o revoluție, daca ajungea inaintea lui MacBook Air. Intel a avut nevoie de o buna perioada de timp ca sa ofere ceva similar.




Ceilalti au citit si: