Bateriile Li-Ion contin halogeni toxici, dar exista si solutii mai prietenoase cu mediul inconjurator

Stiri Telefoane Sociale

Publicat: Marti 28-Oct-2014 19:31:43 - Autor: Radu Iorga - Afisat de: 424 ori
Ştim cu totii ca bateriile folosite pe telefoane, tablete sau laptopuri la ora actuala nu sunt chiar optime si ar fi cazul sa se treaca la o tehnologie mai avansata decat Li-Ion sau Li-Po. Ei bine, in cazul primelor baterii si Mama Natura e de acord, de vreme ce ele contin halogeni toxici.
 
Bateriile Li-Ion contin halogeni toxici, dar exista si solutii mai prietenoase cu mediul înconjurator

Cercetatorii in domeniul fizicii de la Universitatea Virginia Commonwealth au descoperit ca majoritatea electrolitilor din bateriile Litiu-Ion sunt superhalogeni. Majoritatea acestora sunt toxici si dauneaza naturii. Acesti electroliti ar putea fi inlocuiti cu usurinta cu unii fara halogeni. Ideea este ca firmele producatoare de baterii sa sintetizeze saruri fara halogeni, pentru a evita problemele. Se pare ca aceeasi idee se aplica si la alte baterii de tip metal-ion, precum sodiu-ion sau magneziu-ion.

Ramane acum doar rezolvarea problemelor cu durata bateriei si a celor legate de explozia lor. Problema e ca situatia e fix ca la combustibilii fosili: marile companii au mize prea mari in joc sa faca trecerea la o tehnologie noua si nepoluanta, mai ales daca ea costa prea mult. Am vazut numeroase experimente, unele chiar eco-friendly, dar inca nu am ajuns la bateria de o luna pe telefon la nivel comercial...




Ceilalti au citit si: