Apple refuza sa deblocheze iPhone-ul unor teroristi, chiar si la ordinul autoritatilor; Donald Trump insista pe desecurizare

Stiri Telefoane Apple

Publicat: Miercuri 17-Feb-2016 21:31:44 - Autor: Radu Iorga - Afisat de: 1596 ori
Daca ati urmarit stirile in ultima vreme, ati remarcat probabil ca Apple e subiect de discutii din nou, de aceasta data pe o tema delicata. E vorba despre securitate, sau mai bine zis desecurizare, autoritatile din SUA cerand firmei din Cupertino sa deblocheze iPhone-ul folosit de cei doi teroristi din San Bernardino.
 
Apple refuza sa deblocheze iPhone-ul unor teroristi, chiar si la ordinul autoritatilor; Donald Trump insista pe desecurizare

Aflati sub presiunea autoritatilor, cei de la Apple au postat o scrisoare deschisa  pe site-ul oficial, in care detaliaza modul in care se opun cerintelor guvernului. Insusi conceptul de criptare ar fi amenintat aici, iar accesul securizat la datele personale ar putea fi pus in pericol, ca si principiu, daca Apple se supune cerintelor.

Problema e ca FBI-ul a intrat pe fir dupa ce un cuplu din San Bernardino a executat mai bine de o duzina de persoane in decembrie. FBI doreste sa verifice datele si informatiile de pe terminalele Apple ale atacatorilor si pentru asta solicita ca Apple sa creeze un backdoor catre terminale. Creatorul iDevice-urilor refuza sa dezvolte un tool de genul, in ciuda criticilor aduse inclusiv de Donald Trump, candidat la presedintia SUA.

El a vorbit despre acest subiect in cadrul talk showului Fox and Friends, afirmand ca e 100% de acord cu autoritatile. Mai mult, Trump merge mai departe, afirmand ca "securitatea ar trebui deschisa la modul general", amintind putin de spionajul NSA si incalcarea intimitatii atat de mediatizata dupa scaparile lui Edward Snowden. Vorbim aici despre acelasi Donald Trump care nu e mare fan al companiilor tech din SUA, mai ales al celor ce colaboreaza cu fabrici din China.

Revenind la scrisoarea de pe site-ul Apple, ea este semnata de Tim Cook si e un manifest pro criptare si securitate practic. Ramane de vazut cum va evolua cazul, dar consider ca Apple are dreptate, pentru ca o "cheie" pentru intregul sau sistem de securitate nu poate fi considerata in siguranta nici la FBI si practic nicaieri, daramand toata munca de securizare din ultimii ani.

Şi totusi, nu exista oare o solutie de a debloca un iPhone fara hack, una care sa nu distruga criptarea definitiv?




Ceilalti au citit si: