ASUS ZenPad 7.0 Review: tableta gamer-ului casual, cu jumatate din farmec venind din partea accesoriile sale (Video)

Stiri Telefoane Asus

Publicat: Luni 02-Noi-2015 23:16:56 - Autor: Alexandru Stanescu - Afisat de: 775 ori
ASUS ZenPad 7.0 Z370C este o tableta lansata de ASUS in cadrul lui Computex 2015, acolo unde debuta si ZenPad S 8.0, ce a primit deja o recenzie detaliata de la Mobilissimo.ro. In cazul lui Z370C avem de-a face cu o tableta cu pret accesibil si cu diagonala de 7 inch, care se remarca prin zona din spate interschimbabila. Produsul costa 689 lei la eMAG.ro.
 
ASUS ZenPad 7.0 Review

In ce priveste designul, tableta de fata aduce o talie de 8.7 mm si cantareste 272 de grame. Grosimea e fix aceeasi ca la Nexus 7 2013, iar noul model e cu 18 grame mai usor. Privit din fata, ZenPad 7.0 arata putin ca un Nexus 7 2013, la drept vorbind. De remarcat totusi muchiile destul de groase ale ecranului, carcasa fabricata din plastic, dar si faptul ca avem aderența buna aici.
 
ASUS ZenPad 7.0

Tableta e usor de folosit cu o singura mana si e axata pe utilizarea in mod portrait. Acest device e comod si are o textura soft touch pe portiunile laterale, in vreme ce partea detasabila din spate are o textura ce imita un fel de "piele dura". In fata gasim senzorii, camera frontala, un difuzor de mari dimensiuni si un logo mare ASUS sub ecran.
 
ASUS ZenPad 7.0 din spate
 
In spate se afla camera principala, capacul spate inlaturabil, iar sub acesta gasim slotul microSD. Capacul se poate inlocui cu un ASUS Audio Cover, ce aduce 6 difuzoare, inclusiv un subwoofer sau PowerCase, ce asigura 14 ore de utilizare. Sus descoperim un jack audio, in vreme ce in zona inferioara exista un microfon si port microUSB. In cele din urma in stanga nu avem nimic, iar in dreapta pot fi accesate butonul Power si cele de volum, cu feedback OK.

Acest terminal vine in urmatoarele culori: negru, alb si "aurora metalic", iar el ar fi inspirat de lumea modei. Corpul sau e destul de solid si poate fi accesorizat cu un Zen Clutch, un "fashion cover" special, sau un ZenCase colorat. As spune ca designul lui ZenPad 7 e OK pentru o tableta cu pret accesibil si apreciem talia destul de subtire si posibilitatea de personalizare cu accesorii.
 
Specificatii ASUS ZenPad 7.0

Trecem acum la hardware, unde ne intampina un ecran de 7 inch IPS LCD, cu iluminare LED si rezolutie de 1280 x 800 pixeli. In plus avem parte de un procesor quad core 64 bit la bord, un Intel Atom x3 C3200 (aparent tactat pana la 900 MHz conform lui CPU-Z), GPU Mali 450 MP4, 2 GB RAM (dar exista si o versiune cu 1 GB RAM) si 8 sau 16 GB stocare interna.

Slotul microSD ofera pana la 128 GB extra stocare si primim si 5 GB stocare in cloud prin ASUS WebStorage, dar si 100 GB de stocare in Google Drive timp de 2 ani. In spate se afla o camera principala de 5 MP, iar in fata una de 0.3 MP. Pe partea de conectivitate avem microUSB, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, Miracast si GPS, in vreme ce senzorii sunt urmatorii: G Sensor, busola, senzor de luminozitate si senzor hall. Lista se incheie cu difuzorul frontal si bateria Li-Po de 13 Wh, care ofera pe hartie 8 ore de utilizare, in regim de playback video HD cu luminozitate la 100 LUX.
 
ASUS ZenPad 7.0 - test baterie, video playback

La testul nostru de playback video HD in bucla, cu WiFi pornit și luminozitate la 200 LUX, am prins doar 4 ore si 32 de minute de playback, ceea ce e destul de slab chiar si pentru o tableta cu pret accesibil. Acest model e aproape pe ultimul loc in clasamentul nostru al bateriilor de tablete, mai jos fiind doar Evolio Go Fun 3G, cu 4 ore si 22 de minute de playback.
 
ASUS ZenPad 7.0 - test baterie PCMark

Suntem sub Chuwi Vi8, care atinge 5 ore si 58 de minute de playback, Nexus 7 2013 cu ale sale 7 ore sau ASUS ZenPad S 8.0, cu 6 ore si 50 de minute de playback. In PCMark, testul care simuleaza utilizarea continua am atins 4 ore si 19 minute, ceea ce e OK sa zicem. Suntem peste Evolio Go Fun 3G, ce atinge 2 ore si 34 de minute, sau Chuwi Vi8, care ajunge la 3 ore si 29 de minute.
 
ASUS ZenPad 7.0 - Durata de incarcare a bateriei

Evident, ne incadram sub ZenPad S 8.0 (4 ore si 59 de minute), Nokia N1 (7 ore) si acest model nu prea impresioneaza la capitolul baterie. Incarcarea se realizeaza in 2 ore si 16 minute, rezonabil pentru o tableta si mai rapid decat Xiaomi Mi Pad, care necesita 2 ore si 30 de minute pentru incarcare, fata de Chuwi Vi8 (2 ore si 58 de minute) sau fata de ZenPad S 8.0 (3 ore si 24 de minute).
 
ASUS ZenPad 7.0

Evolio Go Fun 3G se incarca mai rapid in 1 ora si 45 de minute. In zona de Setari gasim Power Management, cu modul Ultra Saving, care limiteaza performanța si conectivitatea, dar si modul Optimized (care e undeva la mijloc) si cel Custom, care permite reglaje aduse luminozitatii, notificarilor push si conectivitatii. Exista si functia Auto Start Manager, care permite selectarea aplicatiilor ce au voie sa porneasca automat in fundal.

Bateria ar putea fi mai buna, dar e salvata oarecum de accesoriul Power Case, cu cele 14 ore extra oferite. Trecem la acustica acum, primind un difuzor frontal de mari dimensiuni, cu sonorizare DTS HD. ASUS ofera aici tehnologie SonicMaster si surround la 360 de grade la casti. Playerul muzical este cel tipic ASUS si include un Sleep Timer si egalizator, cu optiuni pentru bas, volum si treble, dar si amplificare a dialogului.
 
ASUS ZenPad 7.0, pe partea acustica

Exista si 5 canale de personalizare a experientei acustice in diferite frecvente si puteti opta si pentru egalizatorul stock din Android daca doriti. Experienta acustica in sine ne-a oferit un volum destul de ridicat, sunet clar, bas OK, note bine redate si fara pic de distorsionare. Audio Wizard ofera un mic visualizer si urmatoarele optiuni: Movie, Music, Smart, Gaming sau Vocal, fiecare cu optiuni evidente asociate numelui lor. Unele amplifica vocea, altele basul sau notele inalte.
 
Putere volum ASUS ZenPad 7.0

La testul cu decibelmetrul am atins 84.4 dBA in spate si 85.6 dBA in fata, ceea ce e foarte bine. Depasim astfel ASUS ZenPad S 8.0 (79.3 dBA) sau Xiaomi Mi Pad (83.3 dBA), dar suntem sub Nokia N1 (89.8 dBA) sau Galaxy Tab S 8.4 (87.6 dba). Per total nimic de obiect in zona audio. Sa vedem cum stam cu display-ul acum. ZenPad 7.0 vine cu un ecran de 7 inch cu panou IPS LCD cu iluminare LED si cu rezolutie de 1280 x 800 pixeli, oferind si suport pentru input multitouch cu 10 degete.

Ecranul are protectie anti amprente si vine cu laminare completa, iar el foloseste tehnologie Tru 2 Life, preluata de la televizoare si ofera unghiuri de vizualizare de 178 de grade. ASUS a inclus aici si protectie pentru ochii utilizatorilor, prin tehnologia Blue Light Filter. Playerul video este galeria aici, fara optiuni speciale. Experienta de vizualizare implica o imagine clara, putina suprasaturare si luminozitate nu prea ridicata, dar si unghiuri largi de vizualizare. Contrastul nu e prea bun, iar pixelii sunt de tip RGB Stripe.
 
Luminozitate ecran ASUS ZenPad 7.0

La testul cu luxmetrul am atins 274 de unitati LUX, ceea ce nu e impresionant, dar macar depasim Chuwi Vi8 (153 LUX), ZenPad S 8.0 (257 LUX) si LG G Pad 8.3 (260 LUX). ZenPad 7.0 e depasit de Xiaomi Mi Pad (310 LUX), Nokia N1 (355 LUX) si Nexus 7 2013 (500 LUX). In concluzie luminozitatea e scazuta, iar in zona de setari gasim optiuni pentru luminozitate, font si Screen Color Mode, care permite reglarea temperaturii culorii, reglaje pentru Blue Light Filter, imagine mai vie si pentru saturare si nuanta.
 
Camera lui ASUS ZenPad 7.0

In ciuda faptului ca luminozitatea nu multumeste, ecranul isi face treaba OK in jocuri si la playback video. Trecand la camere, in spate se afla un senzor de 5 MP cu tehnologie PixelMaster si deschidere F/2.0, in vreme ce in fata gasim o camera de 0.3 MP. Camera nu se deschide rapid si ofera optiuni precum ISO, balans de alb, expunere si rezolutie (5 MP in 4:3 sau 4 MP in 16:9). Se poate regla si modul de focalizare, iar camera principala filmeaza doar HD.
 
Setari camera ASUS ZenPad 7.0

Iata si modurile de captura: Auto, HDR, Beautification, Night, Depth of Field, Effect, Selfie, GAF, Panorama, Miniature, Smart Remove, All Smiles, Slow Motion si Time Lapse. Fotografiile realizate cu camera de 5 MP sunt cam galbui si nu prea detaliate, dar pentru postarea pe Facebook sunt OK si rezonabile pentru pretul tabletei. Realizarea unei fotografii dureaza putin cam mult.
 
ASUS ZenPad 7.0 atinge 43 de grade Celsius dupa 15 minute de jucat Riptide GP2

Editarea se face atat cu optiuni legate de fata subiectilor sau cu filtre, efecte si rame. ASUS ZenPad 7.0 atinge 43 de grade Celsius dupa 15 minute de jucat Riptide GP2, deci se incalzeste, dar nu exagerat. Browserul web include o zona Trending, nu e foarte rapid, iar tastatura virtuala e destul de comoda, ofera un rand numeric si suport Swype.
 
Review ASUS ZenPad 7.0

Trecem acum la benchmark-uri, unde am comparat tableta de fata cu Allview Viva H7s, LG G Pad 8.3 si Nexus 7 2013. Batalia se da intre un procesor Intel Atom x3 + 2 GB RAM versus un Snapdragon 600 + 2 GB RAM, versus un Snapdragon S4 Pro + 2 GB RAM si un MediaTek MT8382 + 1 GB RAM. Iata rezultatele:
 
ASUS ZenPad 7.0 benchmarks

Modelul ASUS castiga doar 2 din 11 teste si nu se comporta prea bine in aceste teste. De altfel, el cam sufera de lag si bug-uri, printre altele ramanand uneori blocat in mod landscape sau nemaiieșind din standby. Am avut si erori ale unor aplicatii si tableta ramanea cu ecranul negru uneori. Posibil sa fie vina unitatii de test si presupunem ca actualizari ulterioare vor rezolva problema.
 
ASUS ZenPad 7.0

Totusi jocuri ca Ski Safari 2 si Riptide GP2 ruleaza OK. In ce priveste experienta software, terminalul vine cu Android 5.0.2 cu Zen UI aplicat peste si experienta e fix la fel ca si cea de pe ASUS ZenPad S 8.0. Asta inseamna ca avem parte de numeroase optiuni, setari si aplicatii, dar si widgeturi unice. Interfata e plata si colorata, iar widgeturile sunt minimaliste si utile, precum cele legate de Task-uri sau Boost, plus Supernote.

Daca tinem ecranul apasat, accesam urmatoarele optiuni:
Apps + Widgets Edit Pages (homescreen-uri) Wallpapers Icon Packs Scroll Effects Launcher Fonts Preferences Settings More

Cu toate acestea personalizam tranzitiile homescreen-urilor, iconurile, layoutul iconurilor si app drawer-ul daca e cazul. Multitasking-ul se realizeaza prin obisnuitul carusel de pe Lollipop, plus optiunea screen pinning. In zona Dropdown se afla notificarile si Quick Settings, acestea din urma sub forma de bule mari colorate. In zona de Setari avem la indemana ZenMotion (care permite sa desenam simboluri in standby pentru a activa anumite aplicatii), Do Not Disturb, ASUS Cover si ASUS Customized Settings.
 
Aplicații preinstalate pe ASUS ZenPad 7.0

Exista si Easy Mode, functii de securitate si Zen UI Update. Iata si lista de aplicatii preinstalate, cu mentiunea ca e plina de bloatware si aplicatiile sunt organizate inteligent in foldere dedicate:
Clean Master Amazon Kindle Free Games Tripadvisor Contacts Email Omlet Chat Google Chrome Gmail Maps YouTube Drive Play Music Hangouts Photos Google+ Slides Camera Gallery Photo Collage Browser Calculator Calendar Do It Later WebStorage Sheets Docs ASUS Support Audio Wizard Auto Start Manager Backup Clock File Manager Mirror Power Saver Quick Memo Sound Rec Splendid Supernote System Update Data Transfer Downloads Google Settings Play Store Settings Voice Search Kids Mode Mini Movie Music My ASUS Weather Zen Circle Zinio Street View
Supernote continua sa ramana un rival solid pentru Samsung S Note, cu multe optiuni de editare, integrare foto/video in notite, clipart-uri si numeroase "varfuri" pentru stylus-ul virtual. Do it Later creeaza o lista de task-uri preluate din alte aplicatii, pe termen scurt. Şi acum hai sa trecem la verdict!

Iata aspectele Pro: pret accesibil format destul de subtire si comod cover-uri atasabile cu functionalitate extra difuzor de calitate camera rezonabila pentru pret ruleaza jocurile noi
Şi cele Contra: prezenta unor bug-uri, blocaje si lag bateria e aproape cea mai modesta de pe toate tabletele testate de noi luminozitatea scazuta benchmark-uri slabe se incalzeste peste medie bloatware la bord

ASUS ZenPad 7.0 primeste o nota de 8.7 din 10 pentru design, un 8.5 din 10 pentru hardware si un 7.5 pentru OS si UI, plus un 10 pentru pret. Media acestora este de 8.67 din 10, iar tableta are un look destul de placut. Accesoriile fac jumatate din farmecul acestui model, in special cel cu subwoofer si baterie extra. Luminozitatea si bateria raman probleme clare si recomandam achizitia mai degraba cu accesorii.
 
ASUS ZenPad 7.0 - Jocuri

Jocurile ruleaza OK, deci tableta e mai degraba menita pentru gamerul casual, acela din metrou cu o sesiune de Ski Safari intre 2 statii.

ASUS ZenPad 7.0, prețuri actualizate:
eMAG.ro Flanco.ro Altex.ro Compari.ro
 
ASUS ZenPad 7.0 Video Review
 




Ceilalti au citit si: