ASUS ZenFone MAX Review: cel mai puternic battery phone testat la Mobilissimo, vine cu o camera Laser (Video)

Stiri Telefoane Asus

Publicat: Duminica 14-Feb-2016 03:52:36 - Autor: Alexandru Stanescu - Afisat de: 1450 ori
In ultimele saptamani am avut ocazia sa testam la Mobilissimo.ro telefonul ASUS ZenFone MAX in varianta ZC550KL, una dintre multele variante de phablet ZenFone din portofoliul ASUS. Acesta este un battery phone veritabil, cu capacitate de 5.000 mAh a bateriei si vine dupa ce am testat deja modele ca ASUS ZenFone 2, ZenFone Laser si ZenFone Selfie anul trecut.
 
ASUS ZenFone MAX Review

ASUS ZenFone MAX a fost lansat in aceasta luna in Romania si costa sub 1.000 de lei. Terminalul masoara 10.55 mm in grosime si cantareste 202 grame, fiind deci mai gros decat Allview P8 Energy (8.5 mm), dar si mai usor, de vreme ce handsetul Allview cantareste 212 grame. Acesta este un terminal masiv si solid si nu da senzatia ca ar fi foarte greu in mana utilizatorului.
 
ASUS ZenFone MAX privit din spate

In spate avem o textura ce imita pielea, iar ZenFone MAX ofera o aderența buna si nu e foarte usor de utilizat cu o singura mana. Designul zonei frontale e tipic pentru un ZenFone, iar in ciuda faptului ca avem o rama din plastic si nu metalica, corpul e destul de solid. In zona din fața gasim difuzorul pentru convorbiri, camera selfie, LED-ul pentru notificari, senzorii, 3 butoane capacitive, iar ecranul are muchii destul de groase.
 
ASUS ZenFone MAX, cu spatele inlaturat

In spate se afla camera principala, blitzul dual LED, mecanismul de focalizare laser, un microfon si difuzorul. Odata inlaturat capacul spate, ceea ce se face destul de greu dam peste bateria neinlaturabila, doua slot-uri SIM si unul microSD. In zona superioara avem la dispozitie un jack audio, iar jos portul microUSB si un microfon.
 
ASUS ZenFone MAX privit din lateral

ZenFone MAX nu include vreun element deosebit de design in stanga, iar in dreapta se afla butonul Power si cele de volum, care au feedback bun. De remarcat ca spre deosebire de alte ZenFone-uri, acest device nu are butonul Power sus si nici cele de volum in spate. Am observat si ca spatele tinde sa scartaie putin. Nota pentru design este de 8.5 din 10.

Trecem la hardware, unde acest phablet pune la dispozitie un ecran IPS de 5.5 inch, cu rezolutie de 1280 x 720 pixeli, un procesor quad core Qualcomm Snapdragon 410 de 1.2 GHz, 2 GB RAM LPDDR3, GPU Adreno 306 si 16 GB stocare. Slotul microSD extinde stocarea cu pana la 64 GB si primim si 5 GB stocare in cloud prin ASUS WebStorage.
 
Camera lui ASUS ZenFone MAX

Camera principala are o rezolutie de 13 MP, cea frontala de 5 MP, iar trecand la conectivitate, cam asa arata lista cu optiuni: WiFi 802.11 b/g/n, microUSB, Bluetooth 4.0, doua slot-uri micro SIM, suport 4G LTE cu viteza de download de pana la 150 Mbps, WiFi Direct, GPS si Glonass.
 
Bateria lui ASUS ZenFone MAX

Senzorii sunt urmatorii: accelerometru, busola digitala, senzor de proximitate si de lumina ambientala, plus hall sensor. Nota pentru hardware este de 9 din 10. Punctul central al dotarilor e totusi bateria, cu capacitate de 5.000 mAh, o unitate Li-Po care pe hartie asigura 914 ore de functionare in standby sau 37.63 ore de convorbiri.
 
Testa baterie ASUS ZenFone MAX - Video Playback

La testul nostru obisnuit de playback video HD, cu WiFi pornit si luminozitate la 200 LUX am atins un excelent timp de 19 ore si 35 de minute. Suntem sub Allview P8 Energy, care ofera 22 ore si 24 de minute de convorbiri si cam atat, intrecand orice alt model testat. Depasim spre exemplu Nokia Lumia 1520 (17 ore), iPhone 6S Plus (15 ore si 8 minute) sau Allview P6 Energy (12 ore si 9 minute).
 
ASUS ZenFone MAX, test baterie PCMark

In PCMark, testul care simuleaza utilizarea continua, am atins 16 ore si 24 de minute de functionare, ceea ce e fantastic, depasind absolut toate telefoanele testate de noi vreodata. Depasim astfel si Allview P8 Energy (16 ore si 20 de minute), Allview P6 Energy (11 ore si 24 de minute) sau ASUS ZenFone 2 Laser (8 ore si 16 minute).
 
ASUS ZenFone MAX, test incarcaare baterie

Incarcarea dureaza 4 ore si 40 de minute, o durata foarte lunga pentru un phablet, dar merita efortul. Totusi, acesta e handsetul cu cea mai lunga incarcare testat de noi vreodata. El se incarca chiar mai greu decat Philips Xenium i908 (4 ore si 25 minute), Allview P6 Energy (4 ore) si Lumia 640 XL LTE (4 ore). In zona de Setari avem Power Management cu urmatoarele moduri de setare:
Performance: utilizare la maxim a procesorului, cu luminozitatea la maxim Normal: ajustare inteligenta a procesorului si luminozitatii Power Save: dezactivarea retelei in mod Sleep Super Saving: doar acces la telefonie, mesagerie, alarma si fara conexiune la retele
Apoi avem optiunea Custom, in care putem regla utilizarea chipset-ului, a luminozitatii, retelei si sa extindem standby-ul. Exista si functia Smart Switch cu care alegem la ce procentaj de baterie sa activam un anumit mod sa sa programam intre anumite ore modurile de mai sus. Aflati si ca ASUS ZenFone MAX are si functie de Power Bank, putand alimenta alte telefoane sau chiar tablete. Nota bateriei este de 9.7 din 10 si in afara de incarcarea foarte lunga avem un battery phone mai mult decat perfect aici.
 
Difuzorul lui ASUS ZenFone MAX

Trecem la acustica, cu mentiunea ca nu am primit si casti in aceasta versiune de test. Avem la dispozitie un difuzor de mici dimensiuni in spate, iar aplicatia Music are interfata tipica pentru Zen UI. Setarile includ un Sleep Timer, tema, egalizator pentru volum, bas, treble si amplificare a dialogului.
 
Putere volum ASUS ZenFone MAX

Exista si 5 canale custom de reglat in diferite frecvente. Putem alege fie egalizatorul AudioWizard, fie pe cel stock din Android. Experienta acustica implica un volum ridicat, bas nu prea puternic si exista si putina distorsionare la volum maxim. Chitara suna bine si chiar daca plasam phablet-ul pe o suprafata plata, nu e acoperit prea tare difuzorul. Primim si radio FM, iar decibelmetrul a indicat o valoare de 86.6 dBA in fata si 87 dBA in spate, deci stam bine.
 
Putere volum ASUS ZenFone MAX, comparat cu alte dispozitive

Astfel depasim LG AKA (86.4 dBA), Samsung Galaxy Note 4 (85.6 dBA) si ASUS ZenFone Selfie (85.5 dBA), dar suntem sub Galaxy S6 (89 dBA), ASUS ZenFone 2 (89.1 dBA) sau OnePlus One (90.5 dBA). In aplicatia AudioWizard gasim modurile de functionare Movie, Music, Gaming, Vocal si Smart. Nota pentru multimedia este de 8.8 din 10.
 
Ecranul lui ASUS ZenFone MAX

Sa analizam acum ecranul. Avem aici un ecran IPS LCD cu diagonala de 5.5 inch, rezolutie de 1280 x 720 pixeli, protectie Gorilla Glass 4 si strat special anti amprente. Display-ul ofera unghiuri de vizualizare de 178 de grade si vine cu tehnologie pe baza de laminare completa. Panoul foloseste tehnologie Sharp si ofera o densitate de 267 PPI.
 
Luminozitate ecran ASUS ZenFone MAX

Playerul video este Gallery aici, iar experienta de vizualizare implica o luminozitate ridicata, imagine clara, culori vii si contrast bun, chiar si in bataia soarelui puternic. Unghiurile de vizualizare sunt largi, iar pixelii sunt de tip RGB Stripe. Am realizat si testul cu luxmetrul, atingand 304 LUX, ceea ce dupa o serie de modele ZenFone cu luminozitate slaba e considerata o valoare buna.
 
Test luminozitate ecran ASUS ZenFone MAX

Depasim ASUS ZenFone Selfie (285 LUX), ASUS ZenFone 2 Laser (274 LUX) si LG G Flex 2 (266 LUX), dar suntem sub ASUS ZenFone 2 (323 LUX), Huawei P8 (346 LUX) si Allview P8 Energy (471 LUX). Ecranul are si setari speciale precum luminozitate, font (marime si stil), LED si moduri de culoare (slider pentru temperatura culorii, Balance, Blue Light Filter, Vivid si Custom). Ultima optiune ofera slidere pentru nuanta si saturare. Nota pentru display este de 9 din 10.
 
Camera lui ASUS ZenFone MAX

ASUS ZenFone MAX imprumuta camera de la ASUS ZenFone 2 Laser si foloseste tehnologie PixelMaster. In spate se afla o camera de 13 MP, cu deschidere F/2.0, focalizare laser, senzor Toshiba si focalizare in doar 0.03 secunde, plus blitz dual LED dual tone. Pentru selfie folosim o camera de 5 MP cu lentila wide angle de 85 de grade si deschidere F/2.0.

Aplicatia Camera se deschide rapid, iar interfata camerei e cea tipica pentru Zen UI, cu foarte multe optiuni si moduri de captura. De data asta primim in plus un shortcut pentru modul Manual langa shutter. In stanga gasim optiunile pentru blitz, shortcut pentru camera frontala si Setari. Acestea includ balans de alb, ISO, expunere, optimizare (manual sau auto), rezolutie (13 MP in 4:3, 10 MP in 16:9), Anti Shake, calitate a imaginii, Time Stamp, Touch Shutter, Self Timer si captura in rafala.
 
Setarile camerei lui ASUS ZenFone MAX

Focalizarea poate fi reglata pe Smart, Continuu si Infinity si avem si optiuni pentru metering si captura video (balans de alb, expunere, rezolutie Full HD sau HD, stabilizare digitala), touch auto exposure, preferences: performance sau quality). In dreapta gasim modurile principale de captura: Auto, Manual, HDR, Beauty, Super Resolution, Low Light, Night, Depth of Field, Effect, Selfie, G F, Panorama, Miniature, Time Rewind, Smart Remove, All Smiles, Slow Motion, Time Lapse.

Cu Super Resolution facem capturi de 52 MP prin alipirea a 4 cadre, iar modul manual include multe functii extra de personalizare a experientei de captura. Beneficiem de histograma, aliniere a imaginii cu un boloboc digital si slidere pentru balans de alb, expunere, ISO (pana la 800), shutter speed (de la 1/1000 secunde la 1/2 secunde), focalizare (de la macro la infinit).
 
ASUS ZenFone MAX, camera selfie

Daca apelam la camera frontala putem face reglaje de tip Beauty, precum subtierea obrajilor, adaugarea de blush, si marire a ochilor. Putem face si panorama selfie. Experienta de captura ne-a adus focalizare rapida, dar captura foto in sine nu a fost prea rapida. Zoomul are putin lag, iar daca tinem apasat pe ecran, se activeaza mecanismele AF, AWB, AE si slider-ul pentru expunere.
 
Mostra foto ASUS ZenFone MAX

Fotografiile cu ASUS ZenFone MAX au fost realizate intr-o zi insorita de februarie, iar primul cadru a fost blurat, apoi a urmat o fotografie HDR cam albicioasa. A urmat apoi captura Super Resolution de 52 de megapixeli, cu rezolutie de 8192 x 4608, cu nivel ridicat de detalii. In galeria noastra foto avem cadre ce au culori realiste si detalii excelente in capturile landscape.
 
Mostra foto ASUS ZenFone MAX

Fotografiile au aratat bine si in bataia soarelui si nu am avut prea multe imagini blurate din fericire. Exista anumite zone albicioase in fotografii, dar din nou cantitatea e neglijabila. Prim planurile sunt clare si au detalii excelente, iar selfie-urile arata si ele bine, doar ca au un feeling prea artificial si prea multe efecte de infrumusetare. Fundalul unui selfie e rezonabil pe langa ce am vazut pe alte telefoane cu pretentii.
 
Mostra foto ASUS ZenFone MAX

Panorama e wide, cu rezolutie de 9600 x 880 pixeli, clara si detaliata. Am apreciat si expunere, balansul de alb si focalizarea de-a lungul realizarii capturii. Veti vedea in galerie si capturi de aproape cu ghinde, un lacat si altele cu texturi excelente, semn al focalizarii excelente laser. Desi avem aici aceeasi camera ca pe ZenFone 2 Laser, au fost momente cand acest modul foto parea chiar mai bun.
 
ASUS ZenFone MAX, mostra foto low light

La captura low light nocturna avem halo-uri rezonabile ale iluminarii stradale si capturi cu blitz realizate cam ca ziua. Claritatea e buna si fara blitz si culorile sunt realiste. Modurile Night si Low Light nu ajuta deosebit captura, facand-o mai degraba grainy. As spune ca aceasta camera se poate bate usor cu un iPhone 6 pe timp de noapte, dar la low light e putin sub ZenFone 2 Laser, ce obtinea rezultate foarte bune anul trecut.

Tragand linie la captura foto, ASUS ZenFone MAX e peste ASUS ZenFone 2 si se bate cu campionii Huawei de anul trecut de la egal. Captura video se realizeaza in format MP4, la rezolutie Full HD, 30 FPS si cu bitrate de 20 Mbps. Avem un prim clip cu imagine cam tremurata si microfonul nu se descurca prea bine cu vantul. Clipul e usor intunecat, are culori OK si e destul de clar.
 

Am realizat apoi un clip ce are culori perfecte, imagine clara si putina refocalizare totusi. A urmat apoi captura slow motion, putin cam grainy si un clip 4 cu focalizare OK, claritate si culori bune si am apreciat modul de schimbare manuala a focalizarii chiar in timpul filmarii, ceva ce nu am vazut la multe telefoane.

La filmarea nocturna nu pot spune ca am fost impresionat, imaginea fiind galbuie fara blitz si intunecata dar destul de clara cand filmam cu blitz. Per total captura video e peste cateva modele midrange destul de galonate, din seria HTC Desire, cateva Huawei-uri si ASUS ZenFone 2 de exemplu, dar cam atat. Nota pentru camera este de 9.2 din 10, cuvantul cheie de retinut de aici fiind "focalizare", la un nivel excelent, mai ales pentru un handset sub 1000 de lei.
 
ASUS ZenFone MAX nu se supraincalzeste

Galeria foto de pe ZenFone MAX include organizare in Events, People si optiuni pentru Colaje si Mini Movie, ultimul realizand un soi de clip rezumat in stil HTC Zoe, cu filtre si muzica de fundal. Evident exista si optiuni de editare foto, cu rame, filtre, crop, rotate si optiuni pentru selfie. Am testat si temperatura, atingand 32.8 grade Celsius dupa ce am jucat 15 minute titlul Riptide GP2, deci acest model nu sufera de supraincalzire. Nota pentru temperatura este de 10 din 10.

Trecem la conectivitate, unde beneficiem de WiFi 802.11 b/g/n, microUSB cu OTG, Bluetooth 4.0, doua slot-uri micro SIM, WiFi Direct, LTE Categoria 4, cu viteza maxima de download de 150 Mbps, HSPA+, GPS si Glonass. Dialerul pune la bataie o functie Speed Dial, dar si Block List si inregistrare a apelurilor.
 
ASUS ZenFone MAX Review

Semnalul a fost bun, sunetul clar la convorbiri, dar volumul putea fi mai ridicat o idee. La testul de viteza WiFi, am atins 20 Mbps la download si 22 Mbps la upload. Nota pentru conectivitate este de 9 din 10. Am trecut apoi la Browser si Benchmark, incepand cu analiza lui ASUS Browser, ce include functii ca Speed Dial, Most Visited si Trending Searches.
 
ASUS ZenFone MAX review Mobilissimo.ro

Viteza browser-ului e undeva la un nivel mediu si sunt oferite aici optiuni precum salvare pentru citire offline spre exemplu. Tastatura e comoda si ofera si rand numeric si optiunea Swype, iar la testele de browser am atins 1270 puncte in BrowserMark (rezonabil dar nu urias) si 1574 in Sunspider, adica foarte slab. Am comparat apoi terminalul in benchmark-uri cu Samsung Galaxy A5 si Allview P8 Energy. Iata rezultatele:
 
ASUS ZenFone MAX benchmarks

Am remarcat ca ZenFone MAX castiga doar cateva teste din cele aproximativ 20 realizate. Desi rezultatele benchmark-urilor nu arata bine, acest model nu sufera de lag, are o interfata fluida, dar totusi bootarea sa dureaza ceva mai mult decat am dori, din cauza multelor aplicatii preinstalate ce trebuie pornite. Cand vine vorba de jocuri, am rulat Riptide GP2 si Real Racing 3 fara absolut nici o problema. Nota pentru Browser si Benchmark este de 7.5 din 10 totusi.
 
ASUS ZenFone MAX Review: cel mai puternic battery phone testat la Mobilissimo, vine cu o camera Laser (Video)

Pe partea de OS, UI si aplicatii avem Android 5.0.2 ca OS, cu Zen UI aplicat peste. E vorba despre o interfata colorata si plata, iar multitasking-ul e pe baza de carusel, cu optiuni afisate pe ecran pentru Pinning si Close all. Daca tinem homescreen-ul apasat apar o multime de optiuni de personalizare, cu widgeturi unice ASUS, pachete de iconuri, wallpaper-uri, teme, aliniamente de iconuri, efecte de scroll, marime de fonturi, tipuri de iconuri si multe, multe altele.
 
ASUS ZenFone MAX

In zona dropdown se afla obisnuitele Quick Settings, sub forma de bule colorate si asociate optiunilor de conectivitate, printre altele, plus slider-ul pentru luminozitate si notificarile. Printre Setari se afla si ZenMotion, cu o serie de gesturi touch clasice, precum dublu tap pentru deblocare, utilizare cu o singura mana sau desenare de simboluri pentru a activa aplicatii.
 
Aplicatii preinstalate pe ASUS ZenFone MAX

Avem la dispozitie si functiile Do Not Disturb, ASUS Cover, ASUS Custom Settings, Kids Mode si Easy Mode. Iata-ne ajunsi la obisnuita si foarte lunga lista de aplicatii preinstalate, cu bloatware tipic pentru un ZenFone. Vestea buna e ca avem o functie ce grupeaza automat si inteligent aplicatiile in foldere, iar vestea proasta e ca atunci cand telefonul realizeaza foarte multe actualizari simultan devine incomod de utilizat.

Iata lista cu aplicatii preinstalate:
Google Chrome Gmail Maps YouTube Drive Play Music Hangouts Photos Docs Sheets Slides CleanMaster Dr Safety Amazon Kindle ASUS Mobile Manager ASUS Support Audio Wizard Auto Start Manager Backup Browser Calculator Calendar Camera Clock Contacts Do It Later Email File Manager Flashlight FM Radio Gallery Google Settings Laser Ruler Messaging Mini Movie Music My ASUS Phone Photo Collage Play Store Power Saver Quick Memo Settings Sound Recorder System Update Themes Voice Search Weather Webstorage ZenCircle ZenTalk TripAdvisor Free Games ZenFlash Camera Splendid Puffin Zinio

Nota pentru OS, Ui si aplicatii este de 7 din 10, acest model fiind penalizat pentru bloatware si tonele de actualizari suferite. Şi acum catre verdict!

Iata aspectele Pro:
pret atractiv design solid baterie fantastica functie de power bank acustica buna ecran usor imbunatatit fata de alte modele ZenFone contrast bun focalizare buna captura low light de calitate pentru acest pret captura foto buna pentru un midranger interfata fluida si ruleaza jocuri OK

Şi aspectele Contra:
benchmark-uri cu valori scazute incarcare foarte lunga bloatware actualizari lungi capac spate greu de inlaturat carcasa care scartaie

Şi sa recapitulam si notele:
Design: 8.5 Hardware: 9 Baterie: 9.7 Multimedia: 8.8 Display: 9 Camera: 9.2 Temperatura: 10 Conectivitate: 9 Benchmark: 7.5 OS, UI, Aplicatii: 7 Pret: 10
ASUS ZenFone MAX Review

Nota finala este de 8.88 din 10, acesta fiind cel mai bun battery phone testat de noi pana acum. Ca bonus nici camera nu e rea deloc, ceea ce il face ideal pentru concedii. Functia de power bank e binevenita, iar ecranul a evoluat putin fata de alte Zenfone-uri. Nu am incarcat decat o singura data telefonul pe toata perioada cat l-am avut in teste si asta spune multe. [FORUM]
 
Prețul actualizat al lui ASUS ZenFone MAX, il puteți afla de mai jos:
MarketOnline.ro eMAG.ro Cel.ro evoMAG.ro QuickMobile.ro ​Compari.ro
 
ASUS ZenFone MAX Video Review
 




Ceilalti au citit si: