Publicat: Sâmbata 24-Dec-2011 13:31:15 - Autor: Emil Dragota - Afisat de: 1012 ori
A fost un an excelent pentru tablete și smartphone-uri, dar nu toate companiile implicate au reușit sa iasa cu capul sus la sfarșit de an. S-au inregistrat mișcari surpriza, iar o parte dintre ele am incercat sa le prind intr-o mica analiza de sfarșit de an. Ordinea este aleatorie.
 
10 momente cheie în 2011 în zona de mobile tech
 
1. Telefoane dual-core

LG a lansat primul model de acest fel și ma refer la Optimus 2X, dar cele mai bine vandute au fost iPhone 4S și Samsung Galaxy S II. 2012 se anunța a fi al telefoanelor quad-core sau al celor dual-core la o frecvența sporita. Vom vedea.

2. Alianța Microsoft Nokia

Anunțata in februarie 2011 și roadele sale s-au vazut la sfarșit de an prin apariția lui Nokia Lumia 800 și 710. Sa vedem și vanzarile. Nu știu de ce, dar nu anticipez o creștere așa mare cum așteapta Microsoft spre exemplu. Lumia 800 are un design superb, dar nu se individualizeaza prea mult fața de telefoanele ce ruleaza WP 7.5.

3. HP a distrus webOS

Aveau planuri mari, dar a fost un adevarat fiasco. Tableta HP TouchPad a fost vanduta la preț de dumping ca sa scape de stocurile acumulate. webOS a intrat in moarte clinica și HP nu are un viitor clar pe zona de mobile.

4. Google a cumparat Motorola

O adevarata supriza care arata intențiile colosului american de a se infige puternic in piața de telefoane și tablete. S-a amintit de patentele obținute la achiziție, dar și de modul in care se va gestiona colaborarea cu Samsung, HTC, LG, etc.

5. Lansarea iPad 2 și iPhone 4S, iO5

Ultima tableta și ultimul smartphone gandite sub conducerea legendarului Steve Jobs. Toata lumea are privirea ațintita spre Tim Cook și ce va lansa Apple in 2012. iPad 2 s-a vandut puternic, dar au pierdut oarecum natural cota de piața in fața tabletelor Android ajungand pe la un respectabil 60%. La smartphone trebuie un nou design și funcții care sa uimeasca precum Siri, whatever.

6. RIM și trendul descendent

Este istorie vremea in care faceau legea pe segmentul business. Tableta BlackBerry PlayBook s-a vandut din ce in ce mai prost, zvonuri legate de dezorganizare, slaba relație dintre conducere și angajat, birocrația stufoasa, au ieșit la iveala. Se pare ca vor intra sub umbrela Microsoft & Nokia. Confirmarea in anul viitor.

7. Razboiul legal privind patentele dintre Apple și Samsung

Au fost mai multe fronturi, dar acesta a fost cel principal. Samsung a avut inițial de suferit, dar acum au scapat de acuzele Apple și la randul lor i-au dat in judecata. Ciudate este ca Samsung și Apple colaboreaza la partea de componente.

8. Android 4.0 și Samsung Galaxy Nexus

Dubla premiera, intens așteptata. Samsung Galaxy Nexus mi se pare smartphone-ul de top la sfarșit de an 2011. Android 4.0 rules. Va recomand doar sa faceți un hands-on și sa va convingeți.

9. Sony se implica puternic

Se implica in segmentul de smartphone-uri și achiziționeaza partea Ericsson. O mișcare ce era de așteptat dupa rezultatele slabe ale Sony Ericsson in era telefoanelor inteligente. Ambițiile japonezilor sunt uriașe.

10. Tehnologia NFC și 4G

Nu le sesizam importanța acum, dar deschid un univers pe zona de mobile cu implicari mult mai puternice. 4G va da o libertate mai mare, iar NFC va transforma smartphone-ul intr-un portofel virtual.

2011 a fost un an excelent, iar 2012 se anunța a ridica standardele și mai sus. Și gandiți-va ca totul s-a petrecut intr-o perioada de criza economica.




Ceilalti au citit si: