Tulburari de ritm cardiac - aritmii cardiace - dereglari ale ritmului normal al inimii

Voturi: 199 |   Voteaza

Remedii naturiste pentru aritmiile cardiace

Ca motor absolut indispensabil pentru viata, inima este un organ muscular cu functionare complexa, asemanatoare unei pompe, asigurand producerea energiei pentru 60 de pulsatii pe minut, sau aproximativ 32 de milioane pe an.

Fiecare bataie cardiaca incepe in atriul (auriculul) drept, unde se afla un grup de celule specializate, numit nodul sinusal. Acesta genereaza stimuli ce se propaga in tot atriul, pana la zona dintre atrii, numita nodul atrioventricular. Acest nodul este conectat la un grup special de retele care conduc stimulul electric pana la ventriculi. Pe masura ce stimulul strabate inima, aceasta se contracta. Mai intai se contracta atriile (din etajul superior al inimii) care pompeaza sangele in ventriculi (din etajul inferior). O fractiune de secunda mai tarziu, se contracta si ventriculii, asigurand pomparea sangelui in tot organismul. Fata de aceasta activitate continua si regulata a inimii, cu aproximativ 60-70 pulsatii pe minut in stare de repaus, pot sa apara aritmii cardiace, ca dereglari ale ritmului de contractie.

Exista situatii de crestere a frecventei ritmului cardiac (tahicardia) sau de reducere a numarului de batai sub valorile normale (bradicardia). În unele cazuri se constata o succesiune neregulata a batailor inimii insotite de extrasistole, sub forma unor contractii suplimentare, care tulbura succesiunea regulata a contractiilor (o bataie in plus urmata de o pauza). În crizele de extrasistole, bolnavul resimte mai ales pauza si se sperie. Aceste crize pot sa survina zilnic, mai ales dupa o masa excesiv de incarcata, cand stomacul prea plin preseaza asupra inimii. Concomitent apar fibrilatiile atriale, manifestate prin tremuraturi dezordonate ale fibrelor muschiului cardiac.

În functie de intensitatea batailor suplimentare ale inimii fata de ritmul normal, bolnavul le percepe sub forma de palpitatii, uneori cu dureri in piept, intepaturi, insotite de ameteli, oboseala si, mai rar, blocaje respiratorii.

Exista foarte multi factori care conduc la declansarea aritmiilor cardiace: mese copioase, balonari abdominale, excese in consumul de cafea, alcool si tutun, surmenaj fizic si intelectual, anemie, stari de stres, enervare brusca, hiperemotivitate, menopauza, hipoglicemie, tulburari endocrine (hipertiroidie), ridicare brusca in picioare si consum necontrolat de medicamente antidepresive sau pilule de slabit.

Aritmiile sunt provocate, frecvent, de unele boli cardiace (cardiopatie ischemica, leziuni valvulare, infarct miocardic, insuficienta respiratorie, stenoza mitrala, cardita reumatica, tahicardie, bradicardie, hipotensiune arteriala) care constituie un risc crescut pentru mentinerea sanatatii, mai ales la persoanele in varsta de peste 40 de ani.


Tratament de urgenta in caz de tahicardie

Tahicardia consta din accelerarea ritmului cardiac la valori intre 100-160 pulsatii pe minut, comparativ cu limita fiziologica normala de 60-70 batai pe minut, cu variatii in functie de varsta si sexul persoanei.

La bebelusi, tahicardia poate sa apara din cauza unor tulburari functionale ale sistemului nervos. Aceste tulburari au debut brusc si repercursiuni severe asupra starii generale a sanatatii (agitatie, tugumente cenusii).

În primele luni de viata, copiii au un ritm cardiac foarte rapid (120-140 pulsatii pe minut) care scade la varsta de 4-6 ani (100-110 batai pe minut). Cresterea ritmului cardiac fata de valorile normale apare atunci, cand copilul este speriat, plange, tipa, se agita sau are febra mare.

Fara un tratament de urgenta, in maximum 48 de ore, poate sa intervina insuficienta cardiaca cu blocaj respirator si cardiac (mare atentie la mamele care lasa copiii sa tipe pentru a-si intari plamanii !).

În declansarea tahicardiei intervin diferiti factori de stres, eforturi fizice si intelectuale, emotii puternice, stari de excitatie nervoasa, insomnii, febra ridicata, unele afectiuni cardiovasculare (insuficienta cardiaca, malformatii congenitale ale inimii, miocardita, hemoragii), boli glandulare (hipertiroidism), digestie ingreunata, focare de infectii (amigdalita, dentare), intoxicatii (cu alcool, tutun, cafea etc) sau dupa tratamente cu miofilina, efedrina, adrenalina si alte tonice cardiace.

Bolnavii de tahicardie acuza palpitatii si jena in zona inimii, ameteli, greturi, maini si picioare reci.


Bradicardia, apanajul varstnicilor

Bradicardia este o diminuare a ritmului cardiac sub 60 batai pe minut, fara afectarea frecventei. În cazuri rare, ritmul cardiac scade sub 40 pulsatii pe minut, chiar la 20-30 batai, cand bolnavul isi pierde cunostinta din cauza unei irigari insuficiente a tesutului specific din miocard, ceea ce poate fi fatal.

Adultii tineri si sanatosi precum si sportivii bine antrenati, cu mare capacitate de efort, au frecventa cardiaca in repaus la valori sub 60 pulsatii pe minut. Valori reduse se constata si la persoanele in varsta (peste 65 de ani), in timpul somnului sau la sarcina femeilor.

Printre cauzele care determina bradicardia sunt mentionate unele afectiuni cardiace (hipertensiunea intracraniana si arteriala, infarctul miocardic, endocardita, sarcoidoza, operatiile pe cord), tulburari endocrine (hipotiroidism), diabet zaharat, colesterol ridicat, febra tifoida, icter, demineralizarea organismului, nivel crescut de potasiu (hiperpotasemie), intoxicatii cu nicotina, plumb sau digitala, vome, tuse, obezitate, sedentarism sau statul prelungit in picioare (ortostatism) si administrare in exces a unor medicamente de sinteza pentru bolile cardiace (betablocante, antiaritmice, digoxina etc).

Principalele simptome ale bradicardiei simtite de bolnav sunt: ameteli, presincopa si sincopa (lesin), oboseala la efort, dispnee, palpitatii, angina pectorala, edeme la nivelul gleznelor si dificultati de concentrare si de respiratie.

Aceste tulburari de ritm cardiac nu prezinta, de regula, pericole pentru bolnavi, fiind stimulari vremelnice ale centrilor nervosi din creier si ale centrilor cardioacceleratori. În acest caz pot exista aritmii fara a exista o boala cardiaca.

Uneori, accesele de ritm survin brusc (fibrilatie atriala paroxistica si tahicardie paroxistica) sau se instaleaza progresiv (fibriloflutter).

Testarea aritmiei se face prin electrocardiograma (E.K.G.), diferentiind: EKG de repaus, EKG de efort, EKG de 24 ore (Holter) si EKG transtelefonica.

Remediile din plante urmaresc reglarea circulatiei periferice

Anumite plantele sunt remedii care actioneaza in mai multe directii, influentand atat ritmul cardiac, cat si vasodilatatia arterelor si a venelor, cu rol in reglarea circulatiei periferice.

Principalele specii de plante medicinale, cu rol in tratamentele aritmiilor, intervin in reducerea frecventei pulsului si cu actiuni antispastice si sedative asupra tulburarilor neuro-vegetative care deregleaza ritmul cardiac, palpitatiile si nevrozele cardiace.

Se administreaza sub forma de infuzii, decocturi sau tincturi in momentul crizelor, de preferat seara la culcare.

Talpa gastei

- Infuzie dintr-o lingurita herba uscata si maruntita la 250 ml apa clocotita; se infuzeaza 5 minute si se beau doua ceaiuri neindulcite pe zi (dimineata si seara), timp de o saptamana, avand efecte calmante in afectiunile cardiace, perturbate de stresuri si suparari;

- Tinctura din 20 g herba uscata, macerata timp de 7-8 zile in alcool 700; se strecoara si se iau cate 20-30 picaturi, de 2-3 ori pe zi, inainte de mese. Are efect de inlaturare a starilor de excitatie cerebrala, produce relaxarea musculaturii netede a cordului si a vaselor si regleaza presiunea sanguina.

Paducel

- Infuzie din 1 lingurita amestec de flori, frunze si fructe uscate la 200 ml apa in clocot; se infuzeaza 10 minute si se bea o cana pe zi, fractionata in 3-4 reprize, cu efect de completare a tratamentului cu digitalice;

- Tinctura din 20-30 g flori si frunze puse la macerat timp de 7-8 zile in alcool 700; se strecoara si se iau cate 15-20 picaturi, de 3 ori pe zi;

- Pulbere din flori si frunze uscate si macinate, din care se ia cate un varf de cutit pe zi, ce se tine sub limba.

Aceste forme de tratamente dau bune rezultate in tulburarile de ritm cardiac, in eliminarea extrasistolelor si a palpitatiilor si in inlaturarea acceselor de tahicardie paroxistica, fiind folosite in cure ce dureaza pana la disparitia aritmiilor.

Odolean

- Infuzie din 1 lingurita radacini uscate si macinate la 250 ml apa clocotita; se lasa vasul acoperit 15 minute si se bea o cana in cursul zilei, fractionata in 2-3 reprize, avand efecte sedative, mai ales in palpitatii;

- Tinctura din 20 g radacini uscate, macerate in alcool 700 timp de 8 zile; se iau cate 15-20 picaturi de 2-3 ori pe zi ;

- Pulbere din radacini uscate si macinate din care se ia cate un varf de cutit, de 3 ori pe zi;

Unguras

- Infuzie din 1-2 lingurite herba uscata la 250 ml apa in clocot care se infuzeaza 15-20 minute; se beau cate 2-3 cani pe zi, avand efecte pozitive in reglarea ritmului cardiac;

Saschiu

- Infuzie dintr-o lingurita herba uscata la 250 l apa clocotita; se infuzeaza 10-15 minute si se beau pe parcursul unei zile, avand actiuni in diminuarea ritmului cardiac, reducerea hipertensiunii arteriale si in oxigenarea creierului.

Lavanda

- Ulei eteric din care se iau cate 20-30 picaturi in putina apa, de 2-3 ori pe zi, cu 20-30 minute inainte de mesele principale, intr-o cura de 2-3 saptamani pe luna.

Degetel rosu

- Tinctura glicero-alcoolica din care se iau cate 10-15 picaturi pe zi, timp de 2-3 zile, urmate de un regim de intretinere cu 3-5 picaturi pe zi, avand actiune cardiotonica, indicata in fibrilatie si insuficienta cardiaca.

Rozmarin

- Solutii hidroalcoolice, ulei volatil sau unguente aplicate sub forma de frectii usoare in zona inimii, cu rol in vindecarea durerilor de angina pectorala, tulburari de ritm cardiac, intepaturi in inima, tendinte de sufocare.

- Amestecuri de plante

- Se folosesc combinatii de specii diferentiate in functie de natura afectiunilor inimii. Plantele mai frecvent utilizate sunt: paducel, odolean, talpa gastei, degetel, vasc, unguras, roinita, troscot, menta, tei etc.

- Apiterapia recomanda:

- Macerat din miere de albine si propolis, cu adaus de usturoi care se consuma 1-2 luni pe trimestru.


Regimul de viata

În timpul crizelor cardiace, bolnavul va sta in repaus la pat si va primi un pahar cu apa indulcita, luata prin inghitituri rare. Se va face un masaj usor pe globii ochilor, cu pleoapele inchise, in timp ce bolnavul va respira profund.

Între crize se combate constipatia si se vor evita eforturile fizice si intelectuale, stresurile, emotiile si abuzurile alimentare.


Consumati alimente bogate in potasiu

Ca regim alimentar se recomanda fulgi de ovaz sau de orz, macerat din coji de oua cu drojdie de bere (consumat timp de 1-2 saptamani pe luna), ulei vegetal, carbune de lemn sau cenusa vegetala

În evitarea aritmiilor cardiace un rol important il au ionii de potasiu (cu rol antagonist fata de ionii de sodiu). Alaturi de magneziu, cationii de potasiu asigura o buna functionare a muschilor inimii, a sistemului nervos si o atenuare a hipertensiunii, contribuind la reglarea excitabilitatii neuromusculare si a contractiilor musculare la nivelul inimii, prin mentinerea potentialului electric al sistemului nervos si al transmisiei impulsurilor nervoase in tot corpul corpul.

Surse bogate in potasiu sunt unele legume (usturoi, spanac, pastarnac, cartofi noi, dovlecei) si fructe proaspete (dovleac, coacaze negre, prune, banane, smochine).

O mare atentie se impune la consumul de alcool. Un studiu efectuat in Danemarca pe un grup de 48.000 barbati si femei a ajuns la concluzia ca barbatii care consuma zilnic alcool in cantitate echivalenta cu 330 ml bere, 120 ml vin sau 40 ml spirtoase prezinta un risc marit cu 40 % de a suferi de aritmie cardiaca, uneori cu evolutie spre embolie.





CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII