Tuberculoza, TBC este o boala vindecabila, medicale, pneumoftiziologie

Voturi: 171 |   Voteaza

Tuberculoza (TBC) este o infectie bacteriana care este localizata cel mai des in plamani (TBC pulmonar).Bacteria in , dar se poate ca acesta ataca si alte organe. Poate ataca rinichi si sistemul osos dar poate ataca sistemul articular,vezica,organele genitale, valvulapericardul…etc.

Din plamani, TBC este raspandit cu usurinta altor persoane prin tuse sau stranut. Cu toate ca tratamentul este delunga durata, acesta este cel mai adesea finalizat cu success.

Durata medie a tratamentului este intre 6 si 9 luni. Tuberculoza se poate gasi fie in forma latenta (in asteptare) fie in stare activa.TBC latenta inseamna ca poate exista bacteria cauzatoare de TBC in organism, dar aceasta nu poate fi raspandita altor persoane, dar aceasta persoana poate avea tuberculoza activa.TBC activa inseamna ca infectia este prezenta in organism si daca plamanii sunt afectati, infectia poate fi raspandita si altor persoane.Cei care traiesc zi de zi co o persoana bolnava infectata cu TBC are cca.25% sansa ca se va infecta.O persoana care nu este tratata de tuberculoza poate infecta cca.20 de persoane intr-un an.

TBC activa inseamna ca infectia este prezenta in organism si daca plamanii sunt afectati, infectia poate fi raspandita si altor persoane. In prezent tuberculoza este din nou in raspindire in toata lumea.


Simptomele

Tuberculoza pulmonara primara apare, frecvent, fara simptome si, eventual, se manifesta ca si o stare gripala.

Simptomele tuberculozei active apar treptat si se desfasoara pe o perioada de cateva saptamani sau luni. Pot exista cateva simptome usoare fara ca pacientul sa banuiasca prezenta infectiei.

Simptomele obisnuite sunt:

- tuse insotita de mucus gros, cateodata cu sange (sputa) pe o durata de aproximativ doua saptamani

- batai rapide ale inimii (tahicardie)

- gat marit de volum (afectarea ganglionilor limfatici din aceasta regiune)

Alte simptome pot fi:

- febra, frisoane si transpiratii in timul somnului

- oboseala si slabirea fortei fizice

- pierderea poftei de mancare si pierdere in greutate fara motive explicabile

- scaderi ale amplitudinii respiratiei, dureri in piept

- apa la plamani (revarsat pleural),

- o eruptie pe piele (eritem nodos).

Nou nascutii si copii si persoanele infectate cu HIV, care prezinta de asemenea forma activa de tuberculoza, au nevoie de un tratament special.

Persoanele au un risc crescut de a se infecta cu tuberculoza cand:

- intra in contact cu cineva care are tuberculoza activa (in casa, la servici, la scoala). Tuberculoza activa este foarte contagioasa

- ingrijesc persoane care prezinta tuberculoza activa netratata (personalul medical)

- traiesc in conditii de aglomeratie unde pot veni in contact cu oameni care au tuberculoza, cum ar fi cei care lucreaza in penitenciare, in spitale, azile, cazarmele militare, adaposturile pentru oamenii fara locuinta

- au acces precar la ingrijirea medicala, cum ar fi oamenii strazii, muncitorii de la ferme (taranii) sau persoane care consuma droguri sau alcool

- calatoresc din, sau in regiuni unde tuberculoza este des intalnita, cum ar fi America Latina, Africa, Asia, Europa de Est si Rusia.

Persoanele cu forma latenta de tuberculoza (acesta nu poate fi raspandita altor persoane) sunt in pericol de a dezvolta tuberculoza activa daca:

- au o boala sau urmeaza un tratament care le slabeste sistemul imun, cum ar fi virusul HIV, unele cancere sau diabetul netratat

- au acces slab la ingrijiri medicale, cum sunt consumatorii de alcool si droguri

- urmeaza un tratament indelungat cu corticosteroizi.

- prezinta un sistem imun slabit cum sunt varstnicii, femeile care tocmai au nascut,nou nascutii, persoanele care au suferit un transplant de organ si care iau medicamente petru prevenirea respingerii lor

- au o boala pulmonara cronica cauzata de inhalarea diverselor prafuri (silicoza)


Tratament - Generalitati

Medicii trateaza tuberculoza cu antibiotice pentru a distruge bacteria. Aceste medicamente sunt administrate tuturor persoanelor care au TBC, inclusiv nou-nascutii, copiii, femeile gravide si persoanele care au un sistem imun deficitar sau slabit. Persoanele care au TBC care nu poate fi raspandit primesc de asemenea tratament pentru a preveni transformarea bacteriei in forma activa.

In tratarea TBC latent sau activ, specialistii recomanda:

- folosirea unor combinatii de medicamente in tratamentul tuberculozei active. Tratamentul initial standard combina patru medicamente pentru a preveni TBC polirezistent la tratament. Bolnavii de tuberculoza pot lua unul sau doua antibiotice

- urmarea strict a indicatiilor de tratament. Asta ar putea insemna consultarea zilnica a cadrelor medicale specializate, care sa fie de fata in momentul administrarii medicamentelor. Tratamentul presupune administrarea integral, a tuturor dozelor de antibiotic. Aceste consultatii asigura corectitudinea tratamentului, care este necesara datorita duratei mari a acestuia

- incercarea unor combinatii diferite de medicamente, daca acesta nu da rezultate, fapt datorat rezistentei bacteriei (atunci cand testele arata ca bacteria cauzatoare de tuberculoza este inca activa).

- urmarea tratamentului timp de minimum 6 luni sau mai mult daca este necesar


Prevenirea tuberculozei

Alimentatia si igiena sunt conditii de baza pentru ca un organism sa fie sanatos. Trebuie crescuta puterea de aparare a organismului,pentru a face fata agresiunii bacilare.

Pentru ca sursa de infectie o constituie oamenii bolnavi si animalele bolnave de tuberculoza, un prim si important mijloc de preventie este tratamentul bolnavilor, pentru a face sa scada astfel posibilitatea contactarii bolii de catre persoanele sanatoase de la contactii tuberculosi (sputa bolnavilor de tuberculoza contine un numar enorm de bacili).







CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII