Tipul de colesterol in bolile de inima

Voturi: 174 |   Voteaza

Colesterolul reprezinta un constituent al membranei celulare, face parte din categoria lipidelor. Daunator la colesterol este cresterea cantitatii de colesterol circulant. Daca acesta afecteaza arterele care iriga inima poate conduce la complicatii ca: angina pectorala, dilatarea inimii, tulburarile de ritm. Daca sunt afectate vasele care duc la creier, ne spune prof.dr. Eduard Apetrei, pot aparea boli grave precum: accidentul vascular cerebral, diferite forme de pareze, hemoragia cerebrala. Tipurile de colesterol sunt: "colesterol bun" (numit HDL-colesterol) si "colesterol rau" (numit LDL-colesterol). Colesterolul excedentar din sange se depoziteaza in artere (vase de sange) si poate duce la ingustarea lor. Cauzele pentru cresterea nivelului colesterolului sunt: tipul de alimente consumate - grasimile animale, painea, dulciurile, pastele fainoase – lipsa de efort fizic, fumatul, obezitatea. Este stiut de asemenea ca aceasta predispozitie este mai frecventa la barbati si la Afro-Americani.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va modificati stilul de viata.


Ce inseamna modificarea stilului de viata?

Înseamna sa luati o serie de masuri care s-au dovedit de-a lungul timpului ca ajuta in prevenirea bolilor cardiovasculare.


Fumati?

Lasati-va de fumat!

Fumatul scade HDL colesterolul, adica colesterolul bun.

Fumatul creste tendinta sangelui de a se coagula si de a se forma trombi (cheaguri) pe placile de aterom (de grasime) din vase, iar rezultatul este infundarea completa a vasului si infarct acut de miocard sau accident vascular cerebral.


Mancati alimente bogate in grasimi?

Trebuie sa inlocuiti grasimile rele cu grasimi bune si sa consumat i cat mai multe fructe si legume!

Grasimile RELE din alimentatie, care cresc colesterolul din sange, sunt:

1. Grasimile saturate de origine animala

- carne grasa de porc, miel, vita ; pielita de la pui; untura de porc/pasare;

- unt, lapte sau preparate din lapte integral;

- ulei de cocos; cacao.

2. Grasimile nocive de origine vegetala

- Sunt acele grasimi care provin din uleiuri vegetale (adica din grasimi bune) in urma prelucrarii chimice;

- Exemple de alimente bogate in astfel de grasimi: margarina; biscuiti; cartofi prajiti; mancare de fast-food; chipsuri; prajiturele; paine alba;

- În prezent se fac eforturi ca si aceste grasimi sa fie trecute pe eticheta alimentelor (sub denumirea de TFA)

- Se recomanda folosirea de margarina lichida.

3. Colesterolul din alimente:

- Organe (ficat, rinichi, creier);

- Galbenusul

Uitati-va pe eticheta cand cumparati! Alegeti produse

cu un continut scazut de colesterol,

grasimi saturate sau TFA!

Grasimile BUNE din alimentatie ajuta la scaderea colesterolului cand le folositi cu moderatie in locul grasimilor rele. Grasimile bune din alimentatie sunt reprezentate de grasimile mono- si polinesaturate. Aici intra: uleiurile din plante, nuci, seminte, alune, avocado, uleiul de masline, pestele.

Pestele reprezinta o sursa de grasimi polinesaturate, unele numite acizi grasi omega trei. Exista studii care au aratat ca 1g/zi de acizi grasi omega 3 a scazut riscul de deces de cauza cardiovasculara la pacientii cu infarcte miocardice in antecedente. Cel mai bogat in astfel de acizi grasi omega 3 este somonul.

De cel putin doua ori pe saptamana mancati peste!

Este important !


Sunteti o persoana sedentara?

Atunci aveti risc mai mare de boala cardiovasculara!

S-a dovedit ca exercitiul fizic efectuat regulat creste HDL colesterolul la unele persoane (adica colesterolul bun), ajuta in controlul greutatii, al valorilor glicemiei si tensiunii arteriale.


Ce trebuie sa faceti ?

- Sa faceti aproape in fiecare zi 30-60 de minute de activitate fizica (minim 5 zile/saptamana).

- În timpul exercitiilor purtati incaltaminte si imbracaminte lejere; incepeti exercitiul fizic progresiv.

- Încercati sa faceti exercitiul fizic cam pe la aceeasi ora (de exemplu 12-12.30) ca sa va intre in obisnuinta, ca un program;

- Beti un pahar de apa inainte, unul in timpul efortului si unul dupa (daca nu aveti restrictii la cantitatea de lichide pe care trebuie sa o beti zilnic);

- Cereti familiei sa va insoteasca (veti petrece momente placute impreuna, vor face si ei un efort bun pentru sanatatea lor).

- NU faceti exercitii fizice dupa masa sau cand afara este foarte cald/frig/umezeala.

- NU faceti exercitii in ziua in care nu va simtiti bine.

- NU faceti activitati care stiti ca va produc dureri in piept, respirat ie dificila sau ameteli.

Alcoolul si colesterolul!

Exista unele studii care arata ca doze mici de bauturi alcoolice (1-2 pahare mici la barbati si 1 pahar la femei) si in special vinul rosu, ar creste HDL colesterolul (colesterolul bun).

Atentie! Exista persoane cu boli de inima la care medicul interzice cu desavarsire consumul de alcool, si aceasta indicatie trebuie respectata strict.

Pe de alta parte consumul crescut de alcool are multiple riscuri: alcoolism, accidente vasculare cerebrale, boli hepatice grave, cancer, suicid.

Nu consumul de alcool este solutia pentru cresterea HDL (a colesterolului bun)!

Cafeaua si colesterolul!

Nu exista evidente ca in cantitate moderata, cafeaua ar avea efecte negative asupra colesterolului si bolilor cardiovasculare.

Exista unele date care spun despre cafeaua decofeinizata ca ar creste colesterolul rau (LDL colesterolul) probabil datorita tipului diferit de cafea care se foloseste pentru cafeaua decofeinizata, cafea cu aroma mai puternica.

Daca sunteti consumator de cafea, folositi cafeaua naturala (nu mai mult de 1-2 cafele/zi).







CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII