Prevenirea cariilor dentare

Voturi: 204 |   Voteaza

Caria dentara constituie, prin complicatiile sale, principala cauza de pierdere a dintilor. Ea incepe in smalt (stratul dur, extern al dintelui) si, pe masura ce creste in dimensiune si se apropie de pulpa dentara (nerv), incep sa apara dureri la dulce, la rece, poate sa retina resturi de mancare si pacientul o poate simti cu limba. Daca nu e tratata nici in aceasta faza, se ajunge la infectia pulpei dentare, insotita adesea de dureri atroce, si apoi a tesutului din jurul varfului radacinii (parodontiul apical). Aceste infectii pot produce, prin acutizare, un abces dentar, care se caracterizeaza prin durere, umflarea zonei respective, cateodata chiar febra si stare de rau general. Adesea dintele nu se mai poate recupera si trebuie extras.

Este recomandat un control stomatologic la fiecare 6 luni. Medicul stomatolog va depista si trata fiecare carie inainte de aparitia durerii si a complicatiilor.

Sa ne spalam pe dinti in fiecare dimineata si seara cate 3 minute, cu miscari invatate de la medicul stomatolog. Nu ezita sa iti intrebi medicul care este cea mai eficienta metoda de spalat pe dinti, deoarece cei mai multi oameni efectueaza un periaj incorect. De asemenea, o guma de mestecat fara zahar sau un mar pot ajuta, dupa masa, la curatarea dintilor.

Nu va tratati acasa, singuri. Nici metodele empirice, nici medicamentele luate fara sfatul medicului nu fac bine, ba chiar pot dauna. As vrea sa desfiintez doua mituri cu raspandire larga:

1.dintele nu se umfla de la curent, ci din cauza cariei complicate si

2.catelul de usturoi introdus in ureche nu numai ca nu calmeaza durerea de dinti, dar va poate trimite de urgenta la ORL pentru ca nu il mai puteti scoate.

Singura solutie, daca doare, este sa va adresati de urgenta medicului stomatolog, singurul care are metode imediate si eficente de a va calma durerea dentara.

Stiu ca nu este o placere sa mergi la stomatolog, dar ii asigur pe cei care, de frica, nu au mai fost de mult la un control, ca metodele si materialele au evoluat, fiind posibila tratarea fara durere. Un control stomatologic de doua ori pe an va poate face sa aveti o dantura completa si fara probleme, iar cu cat intarzierea este mai mare, cu atat doare mai tare si va costa mai mult.

Una din localizarile cele mai frecvente ale cariilor este pe suprafetele aproximale, adica pe suprafetele care vin in contact cu dintii vecini. Cauzele tin atat de structura dintelui, cat, mai ales, de dificultatea curatirii si autocuratirii (prin flux salivar si masticatie) acestor suprafete. De multe ori apar carii pe ambii dinti in contact numite carii in oglinda.

Cariile incep in smalt (stratul extern al dintelui) printr-un orificiu mic si continua in interior, in dentina, subminind din ce in ce mai mult structura dentara, pana cand unul din pereti nu mai are sustinere si se rupe. In acest moment, senzatia pacientului este "ce carie mare mi-a aparut dintr-o data!", dar caria exista de mult si putea fi prevenita cresterea acesteia. Cum? Prin vizita la medicul stomatolog la fiecare 6 luni. Medicul observa alte semne, cum ar fi o vaga schimbare de nuanta a dintelui, papila gingivala inflamata (inrosita si umflata) si are alte mijloace de depistare a acestor carii (sonde speciale, ata dentara care se agata etc.) si le poate trata inainte ca distrugerea sa fie prea mare. Cateodata, medicul are doar o intuitie ca acolo ar putea fi o carie si va va indica efectuarea unei radiografii care va preciza diagnosticul.

In concluzie, trebuie sa facem un control stomatologic de doua ori pe an , trebuie sa curatim temeinic dintii prin periaj si cu ajutorul atei dentare cerate si nu trebuie sa asteptam sa ne doara pentru a vedea ca a aparut o carie. Ata dentara cu ceara va lubrefia si sigila in acelasi timp punctul sau suprfata de contact dintre dinti in momentul cind este introdusa.


Trebuie inlocuiti dintii lipsa?

Sunt mai multe motive pentru care dintii lipsa trebuie inlocuiti si nu atat inlocuiti ci INLOCUITI REPEDE. Un dinte are mai multe functii, printre care masticatia, vorbirea, mentinerea aspectului buzelor, obrajilor, in general al fetei, zambetul sau impiedicarea migrarii dintilor vecini. Odata dintele pierdut, intregul echilibru este afectat, fapt care duce la aparitia multor probleme.

Masticatia devine dificila. Imediat ce se pierd dinti, dintii vecini si cei opusi incep sa migreze, proces care, desi nu se observa de la o zi la alta, este destul de rapid. Migrarea dintilor vor duce la proble de deschidere a gurii obosind articulatia temporo-mandibulara rezultind foarte multe dezechilibre in intregul organism.Zambetul devine un lux, multi pacienti preferind sa zambeasca chinuit, cu buzele stranse. Obrajii si buzele par cazute inauntru. Se poate schimba si pronuntia anumitor sunete. Muscatura devine instabilaiar acest fenomen produce afectarea articulatiei temporo-mandibulare (articulatia mandibulei) si la aparitia durerilor. Pot aparea carii, gingivite si parodontite.

Pentru a reduce riscul aparitiei acestor probleme, orice lipsa dentara trebuie protezata cat mai rapid, prin punte dentara, proteza mobila sau implant dentar, in functie de fiecare situatie in parte.


Extractia

Extractia este ultima solutie de tratament. Din pacate, lipsa de educatie sanitara face ca in mintea multora sa persiste asociatia "durere de masea = extractie". Aceasta era valabila in urma cu un secol. Tratamentul stomatologic modern permite mentinerea in cavitatea bucala a unor dinti mai mult sau mai putin afectati de carie.

Din pacate am intalnit adesea in practica pacienti, chiar si tineri, care, intrebati despre cauza lipsei unui dinte au spus cu dezinvoltura: "M-a durut si m-am dus sa mi-l scoata. Medicul m-a intrebat daca nu vreau sa il tratez, dar de ce sa ma mai complic? L-am scos. Pana la urma am iesit si mai ieftin…" Ei bine, dimpotriva! S-a si complicat si nu a iesit de loc mai ieftin, pentru ca, din motive pe care le-am dezvoltat anterior, orice dinte lipsa trbuie inlocuit. Si asta inseamna si mai multe vizite la stomatolog, si mai multe interventii (asupra dintilor vecini pentru punte dentara sau asupra osului in cazul implantului dentar), precum si o cheltuiala mult mai mare.

Este de datoria medicului stomatolog sa explice in detaliu pacientului care este starea dintelui in cauza, care sunt variantele de tratament si de ce este important sa nu il extragem, ci sa il tratam. Desigur ca exista posibilitatea ca acel dinte sa nu mai poata fi tratat si atunci trebuie extras dar acesta se face numai la indicatia medicului stomatolog si pe baza unei radiografii dentare.


Sigilarea

Sigilarea este o metoda de prevenire a cariei dentare. Pe fata ocluzala (cea cu care mestecam) a dintilor laterali, exista un relief alcatuit din niste proeminente (cuspizi), delimitate de mici santuri si fosete (gropite). Aceste santuri si fosete sunt locuri unde, din cauza formei specifice, retentive, precum si a calitatii smaltului la acest nivel, se dezvolta cu predilectie cariile. Acest lucru poate fi prevenit prin acoperirea lor cu materiale speciale, procedeu denumit sigilare.

Santurile si fosetele sigilate vor avea, in loc de forma initiala, in "V", un profil rotunjit, ca un "U" deschis, facilitind astfel curatirea si impiedicind retentia resturilor alimentare si atacarea smaltului dentar.

Sigilarea se face atat la dintii temporari (de lapte), cat, mai ales, la cei permanenti, de obicei imediat dupa ce au erupt. Vor fi sigilati doar dintii care nu prezinta carii dentare, dupa ce vor fi curatati prin periaj profesional. Varsta de 12 ani este foarte buna, deoarece, in afara de molarii de minte, in mod normal, la aceasta varsta apar ultimii dinti permanenti, deci nu va mai fi nevoie de o a doua interventie.







CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII