Pericolul alergiilor la copii

Voturi: 158 |   Voteaza

Domeniul cercetarii alergiilor este plin de mistere si controverse, dar un lucru este clar: copilaria este un punct crucial. Acum se dezvolta sistemul imunitar, si se poate apuca pe doua cai: una duce spre alergii, cealalta spre toleranta.

Vestea buna este ca acei copii care mostenesc de la parintii lor un risc de alergii crescut nu sunt neaparat condamnati sa o apuce si ei pe aceasta cale. Doar ca aceste doua cai nu sunt foarte bine marcate si este dificil de stiut daca iti indrepti copiii in directia corecta.

Daca copilul tau se naste cu predispozitie la alergii, expunerea la un factor alergen - indiferent daca este vorba de un aliment sau de un factor aerian - poate duce la o viata intreaga de stranuturi, mancarimi si dificultati de respiratie. Dar daca reusesti sa eviti substantele periculoase pana cand se dezvolta sistemul lui imunitar e posibil sa eviti si alergiile.

In continuare sunt prezentate principalele puncte fierbinti, cele de unde pornesc alergiile la copii, dar si solutii care ne pot feri de riscuri.


1. Alimentele

Aproximativ unul din 20 de copii are o alergie la alimente diagnosticata medical si multi sunt suspectati de a fi alergici. Principalii "vinovati" sunt laptele, soia, ouale, carnea de peste si arahidele. Daca ai un copil cu risc mare de alergii evita aceste alimente pana cand medicul considera ca nu mai sant riscuri: de obicei varsta de un an pentru lapte, 2 ani pentru albus de ou si 3 ani pentru celelalte.


2. Paturile

Cearceafurile si fetele de perna sunt locurile preferate ale acarienilor, organisme microscopice care pot provoca reactii alergice. Daca exista in familie persoane alergice, copiii trebuie protejati prin acoperirea saltelelor si a pernelor cu huse de plastic (care se aseaza sub cearceaf si fata de perna) si spalarea asternuturiloe in apa fierbinte cel putin o data pe saptamana.


3. Covoarele

Covoarele sunt adevarate cuiburi de acarieni. Daca vrei sa scapi de ei renunta la covoarele din camera copilului si ia in calcul si posibilitatea de a renunta la toate covoarele din casa. Le poti inlocui cu carpete din iuta, linoleum sau parchet. Pe covoarele aflate in locuri umede, ca baia sau pivnita, se poate forma mucegaiul, o alta cauza comuna a alergiilor.


4. In aer liber

Daca ai un copil alergic la polen (10% dintre copii sufera de aceasta alergie) este de preferat sa il tii in casa in perioada de apogeu a polenului. Si totusi, nu vrei sa faci din el un copil retras. Intreaba medicul alergolog sau pediatru ce medicamente sau vaccinuri antialergice ii poti administra copilului pentru ca el sa se poate bucura de natura tot timpul anului, sau macar in majoritatea timpului.


5. Animalele de casa

Scuamele de pe pielea animalelor cu blana sau pene pot produce alergii. Intrucat nu blana in sine este o problema, chiar si rasele cu par scurt sau fara par il pot face pe micut sa stranute sau sa respire greu. Daca ai un copil alergic la animale cel mai bun lucru pe care il poti face este sa gasesti un alt camin pentru animalul respectiv. Daca acest lucru nu este posibil intreaba medicul alergolog ce vaccinuri antialergice se pot face.


6. Pivnita

Daca ai vrea propria colonie de mucegaiuri ai alege un loc intunecat, umed si rece, cum este pivnita. Mucegaiurile pot provoca alergii, dar poti lupta impotriva lor spaland zidurile cu inalbitor sau orice alt dezinfectant. Daca umiditatea in pivnita este ridicata, un aparat de dezumidificare va fi foarte folositor.


7. Dulapiorul cu medicamente

Chiar si medicamentele banale pot provoca reactii alergice neasteptate. Penicilina si alte antibiotice similare sunt principalele cauze. In cazul in care copilul dezvolta o alergie la un medicament, aceasta se manifesta prin urticarie si usor prurit (mancarime). In cazuri rare reactia poate fi grava. Chemati Salvarea in cazul in care copilul are dificultati de respiratie, pare ametit, confuz, fara vlaga sau ii creste rapid pulsul dupa administrarea unui medicament. Daca are o reactie alergica usoara discuta cu medicul despre acest lucru.

Cel mai eficient mijloc de a preveni alergiile este sa alaptati exclusiv copilul cel putin primele 6 luni din viata. In primul rand pentru ca laptele matern ajuta la dezvoltarea unui sistem imunitar sanatos. Si, spre deosebire de laptele de vaca sau laptele formula, laptele matern nu contine proteine care pot provoca usor reactii alergice.





CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII