IPL - cea mai noua metoda de epilare definitiva

Voturi: 162 |   Voteaza

Una dintre cele mai des folosite aplicatii ale luminii intens pulsate este epilarea progresiv definitiva. Lumina actioneaza prin distrugerea radacinii firului de par, pentru ca dupa 6-8 sedinte sa fie distruse 80-90% dintre acestea.

Principiul este urmatorul: lumina pulsata are ca tinta pigmentul din firul de par, distrugand prin incalzire radacinia acestuia (procesul se numeste fototermoliza). Cu cat exista o cantitate mai mare de pigment, deci cu cat firul de par este mai inchis la culare, cu atat procesul este mai eficient. Nu toate firele de par sunt insa distruse in acelasi timp. Lumina pulsata actioneaza numai pe acele fire de par care se gasesc in faza de crestere. Pe masura ce se realizeaza mai multe sedinte, un numar din ce in ce mai mare de fire este distrus. In final, un procent de 80% pana la 90% din acestea sunt distruse definitiv.

Sedintele de epilare se repeta la un interval de timp care este variabil de la o persoana la alta si in functie de zona tratata. In general, acest interval nu depaseste 8 saptamani, timp in care firele care cresc pot fi epilate prin alte metode (ceara, aparat, lama). Sunt necesare 6 pana la 10 sedinte astfel incat durata intregului tratament se poate intinde pe o perioada de pana la un an. Acum este deci momentul optim sa incepeti epilarea prin IPL, pentru ca pana la vara sa fi scapat deja de aceasta problema!

Mai trebuie amintit un alt mare avantaj al acestei metode in fata celor conventionale: este nedureroasa! In timpul sedintelor poate sa apara o usoara senzatie de caldura locala sau intepatura cu durata foarte scurta.


Ce este IPL

IPL (intense pulsed light) sau lumina intens pulsata este o noua si promitatoate tehnologie cu aplicatii multiple in estetica medicala: epilare progresiv definitiva, tratarea leziunilor vasculare, pigmentare si a acneei. Efectele sunt dintre cele mai bune, iar reactiile adverse sunt minime!

Principiul de actiune este asemanator cu cel al laserului: emiterea unui puls luminos foarte intens care este absorbit de diferite structuri ale pielii. Tehnica IPL insa permite selectarea anumitor lungimi de unda ce actioneaza specific pe diferitele structuri (vasele de sange, firul de par, colagenul, glandele sebacee). Lumina odata absorbita este tansformata in caldura care produce distrugerea acestor structuri.

Tehnica IPL are aplicatii multiple. Poate fi folosita pentru indepartarea definitiva a firelor de par (epilare progresiv definitiva), pentru tratarea acneei, a leziunilor pigmentare sau vasculare, pentru reintinerirea pielii (photo rejuvenation).


In ce consta consultatia inainte de folosirea IPL?

In cadrul consultatiei, medicul dermatolog va verifica starea sanatatii dvs, va va examina pielea si va va recomanda tratamentul optim. In caz ca se poate face tratamentul, se va realiza un test al pielii cu aparatul pentru a verifica gradul de rezistenta. In urma consultului, medicul va stabili de cate tratamente este nevoie precum si numarul de impulsuri, durata lor si intensitatea.


Cat dureaza un tratament cu IPL?

Durata sedintei depinde de marimea zonei . Pentru zonele mici (fata, axila) nu dureaza mai mult de 5-10 minute, iar pentru cele mari (membre, spate) se poate intinde pana la 1 - 2 ore.

In general sunt necesare intre 6 si 10 sedinte pentru a elimina pana la 80% din firele de par. Sedintele vor fi efectuate la un interval de 5-8 saptamani, in functie de zona epilata (firele de par cresc cu viteze diferite in zone diferite ale corpului).

Pentru celelalte tratamente (pentru acnee,cuperoza/rozacee, reintinerire) sunt necesare in jur de 6 sedinte, dupa care se va efectua o reevaluare si se va decide daca sunt necesare sedinte suplimentare.

Cat timp dureaza pana se vad rezultatele?

In urma primei sedinte de epilare cu lumina pulsata, parul va incepe sa cada (timp de 1-2 saptamani) fiind eliminate aproximativ 60% din totalul firelor de par. In timp, dupa cateva sedinte, incep sa creasca fire de par mai fine si mai deschise la culoare. In functie de gravitatea leziunilor, pentru celelalte tratamente, efectele se vor observa dupa 3-4 sedinte.

In unele cazuri pielea va fi un pic inrosita, asemeni unei mici arsuri solare – acest lucru va persista pentru maxim 12-24 de ore. In cazul epilarii, pielea este catifelata, asemanator ca dupa un tratament cu ceara, dar mai pot exista fire de par reziduale care se desprind singure in timpul baii sau dusului.


Tratamentul cu IPL doare?

Fiecare persoana are un prag de sensibilitate mai scazut sau mai ridicat. In timpul tratamentului este posibil sa simtiti o usoara caldura sau o mica ciupitura. Din acest motiv, inainte de tratament de aplica un gel rece, iar dupa tratament se aplica o crema calmanta pe zona expusa la IPL.

Cel mai important lucru este sa protejati de radiatiile UV zona care a fost supusa tratamentului (indiferent daca e vorba de lumina naturala sau solar) timp de doua saptamani. Aceasta se realizeaza prin folosirea de creme fotoprotectoare cu SPF 30+. De asemenea, trebuie evitate baile fierbinti, gratajul zonei, peeling-urile (timp de o saptamana).

Zona trebuie mentinuta curata si uscata.

Procedura este una sigura, cu risc scazut de aparitie a reactiilor adverse. Acestea pot fi: prurit, usoara durere sau senzatie de arsura, edem si eritem sau chiar aparitia de bule si flictene. Pentru pielea mai pigmentata sunt posibile aparitia de hio- sau hiperpigmentari care insa sunt tranzitorii.


Care sunt contraindicatiile procedurii?

- sarcina, nu se cunosc efectele IPL asupra sarcinii;

- consumul unor medicamente fotosensibilizante (unele antibiotice, antidepresive, anxiolitice, antiinflamatorii nesteroidiene si steroidiene);

- utilizarea de retinoizi sistemici sau topici sau alfa hidroxi acizi in ultimele sase saptamani;

- antecedente de cicatrizare defectuoasa (cicatrici keloide) sau de cancere de piele;

- afectiuni inflamatorii in zona tratata;

- prezenta de nevi,tatuaje, machiaj semi-permanent in zona tratata;

- boli fotosensibile: ex.lupus eritematos , vitiligo;


Care sunt avantajele epilarii cu IPL?

Printre avantajele principale mentionam:

- Pot fi tratate zone mai extinse in aceeasi sedinta;

- Riscul aparitiei a reactiilor adverse este minim;

- Mai putina durere si discomfort comparative cu alte metode de epilare;

- Este eficienta pentru orice zona a corpului ;

- Nu exista risc de aparitie a cancerului de piele ;

- Firele distruse nu mai cresc niciodata!


Care este diferenta intre epilarea IPL si epilarea laser sau electroliza?

Electroliza este un procedeu anevoios, care implica introducerea unui ac langa firul de par si apoi coagularea radacinii printr-un soc electric.

Procedeul este dureros si dureaza mult, practic fiind necesara interceptarea fir cu fir.

Epilarea prin IPL si cea prin laser folosesc principii similare: emiterea unui puls luminos foarte intens, care este absorbit de pigmentul firului de par, distrugand radacina acestuia. Spre deosebire de laser, tehnica IPL foloseste o serie de filtre speciale, prin care se selecteaza anumite lungimi de unda ale spectrului luminos, care actioneaza specific. De asemenea, suprafata tratata la fiecare puls este mai mare, scazand riscul de ardere a pielii.


Unde puteti beneficia de epilare definitiva?

Clinica SlimArtaduce acum in premiera ultima tehnologie IPL in domeniul esteticii medicale!

SlimArt va recomanda aceasta metoda eleganta si eficienta de a scapa definitiv de firele de par nedorite, punandu-va la dispozitie cea mai avansata tehnologie IPL!







CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII