Hipertensiunea arteriala, cea mai agresiva boala la populatia adulta

Voturi: 186 |   Voteaza

Cresterea tensiunii arteriale, cunoscuta sub numele de hipertensiune este un factor de risc pentru boli de inima, rinichi sau accidente vasculare cerebrale.  Aceasta inseamna ca avand tensiune arteriala inalta aveti un risc mai mare de a dezvolta boli de inima sau rinichi. Acest aspect este foarte important  deoarece bolile de inima si accidentele vasculare cerebrale sunt printre principalele cauze de deces in lume.

Hipertensiunea arteriala este foarte periculoasa deoarece adesea nu prezinta nici un semn sau simptom alarmant. Din fericire, puteti afla daca aveti  tensiunea arteriala crescuta controland valoarea ei regulat. Daca este crescuta, puteti lua masuri pentru a o scadea. La fel de important, daca tensiunea  arteriala are valori normale, puteti invata cum sa o impiedicati sa devina crescuta. Acest fisier va va spune cum sa procedati.


Ce este tensiunea arteriala, ce se intampla cand este inalta?

Sangele este transportat de inima la tesuturile organismului prin vase numite artere, presiunea sangelui reprezentand forta cu care impinge sangele in  peretii arterelor. La fiecare bataie a inimii (60-70 batai pe minut in repaus), se pompeaza sange in artere. Presiunea arteriala este maxima in momentul  contractiei inimii si pomparii sangelui. Aceasta se numeste presiune arteriala sistolica. Cand inima se relaxeaza, intre batai, presiunea arteriala scade.  Aceasta reprezinta presiunea arteriala diastolica.

Presiunea arteriala este caracterizata de aceste doua valori, presiunea sistolica si diastolica. Amandoua sint importante. De regula sint scrise una dupa  alta, de exemplu 120/80 mm Hg, prima valoare reprezentand presiunea sistolica, in timp ce valoarea mai mica reprezinta presiunea diastolica.

Anumite activitati fac ca presiunea arteriala sa creasca sau sa scada. De exemplu, daca alergati dupa autobuz presiunea arteriala creste. Cand dormiti  presiunea arteriala scade. Aceste variatii ale presiunii arteriale sint normale.

Unele persoane au o presiune arteriala ce sta majoritatea timpului la valori ridicate. Sangele acestor persoane impinge in peretii arterelor cu o forta mai  mare decat in mod normal. În lipsa tratamentului se poate ajunge la probleme medicale seriose cum ar fi:


Ateroscleroza (ingrosarea arterelor). Presiuni ridicate ale sangelui lezeaza peretii arterelor facandu-i grosi si rigizi. Astfel, este accelerat procesul de  depunere a colesterolului si grasimilor pe peretii vaselor sangvine, ca "rugina pe teava", ceea ce impiedica curgerea normala a sangelui in corp si in timp  poate duce la infarct de miocard sau accident vascular cerebral.


Infarctul de miocard
(atacul de inima). Sangele conduce oxigenul in organism. Cand arterele ce duc sangele la miocard (muschiul inimii) se blocheaza, inima  nu mai primeste oxigenul necesar. Reducerea fluxului de sange necesar poate duce la dureri de piept (angina). Cand fluxul sangvin este oprit complet se  produce atacul de inima (infarctul).


Inima marita. Presiunea arteriala crescuta obliga inima la un efort suplimentar. În timp, aceasta duce la ingrosarea si ulterior la intinderea peretilor  inimii, pana ce inima inceteaza sa functioneze normal, in cele din urma instalandu-se manifestarile insuficientei cardiace. Controlul presiunii arteriale  poate preveni acest fenomen.


Suferinta rinichilor. Rinichiul functioneaza ca un filtru ce curata organismul de toxine. De-a lungul anilor, presiunea arteriala crescuta afecteaza vasele  de sange din rinichi, acestia filtreaza mai putin lichid, toxinele acumulandu-se in sange. Astfel, rinichi pot ceda, moment in care tratamentul medical  (dializa) sau transplantul de organ devin necesare.

Accidentul vascular cerebral. Îngustarea arterelor face ca mai putin sange sa ajunga la creier. Daca un cheag de sange blocheaza o artera ingustata, un  accident vascular trombotic poate sa apara. De asemenea, ca urmare a presiunii arteriale crescute un vas sangvin se poate rupe, producandu-se un accident  vascular hemoragic.


Care sunt persoanele cu risc de a dezvolta hipertensiune arteriala?

Oricine poate dezvolta hipertensiune arteriala, dar unele persoane sunt mai predispuse pentru aceasta suferinta. De exemplu, HTA apare mai devreme si se  dezvolta mai sever la populatia afro-americana decat la populatia alba.

La adultul tanar si mediu, barbatii sufera de HTA mai frecvent decat femeile. Pe masura ce imbatranesc, raportul se schimba. Dupa menopauza femeile dezvolta  mai frecvent HTA decat barbatii la aceeasi varsta. Numarul bolnavilor de HTA creste rapid atat la femei cit si la barbati pe masura inaintarii in varsta.

Factorii ereditari pot face ca numarul bolnavilor de HTA sa fie mai mare decat in alte familii. Daca parintii si bunicii sufera de HTA este cu atat mai  probabil ca si dumneavoastra sa dezvoltati aceasta suferinta. Desi este o suferinta frecventa la adulti, poate apare si la copii. Chiar daca toata lumea pare  sanatoasa trebuie ca membrii familiei dumneavoastra sa-si controleze tensiunea arteriala regulat.

Atentie: Presiunea arteriala crescuta poate sa nu prezinte semne sau simptome alarmante.


Cum este controlata tensiunea arteriala?

Controlul tensiunii arteriale este rapid, usor si nedureros. Este masurata cu un instrument numit sfingomanometru (tensiometru).

Functioneaza astfel: o manseta este infasurata in jurul bratului si umflata pana ce opreste circulatia sangelui prin artera bratului pentru cateva secunde. O  supapa este deschisa si aerul este eliberat, moment in care cu ajutorul stetoscopului se poate asculta zgomotul produs de sangele ce patrunde in artera  redeschisa. Primul sunet ascultat este inregistrat pe o scara a unei coloane de mercur, obtinandu-se astfel presiunea arteriala sistolica, ce reprezinta  maximul presiunii produs de sange la curgerea prin artera. Ultimul zgomot auzit reprezinta presiunea cea mai joasa ce se gaseste in artera in momentul cand  inima se odihneste si se numeste presiune arteriala diastolica.


Ce reprezinta diferitele valori ale tensiunii arteriale?

Tensiunea arteriala este expresia a doua numere ce reprezinta presiunea sistolica si diastolica. Valorile sint notate in milimetrii (mm) de coloana de mercur  (Hg). Prima este notata presiunea sistolica si apoi cea diastolica. De exemplu 120/80 mm Hg, ce este enuntata verbal ca 120 cu 80 sau 12 cu 8.

Daca presiunea arteriala este mai mica de 140 cu 90 mm Hg se considera normala. Oricum, o tensiune arteriala de 120 cu 80 mm Hg este mai benefica pentru  inima dumneavoastra. Unele studii considera ca tensiunile arteriale scazute (de exemplu 105 cu 65 mm Hg ) sint daunatoare. Cu exceptia catorva rase, acest  lucru nu este adevarat. Valorile ridicate considerate hipertensiune sunt clasificate pe stadii si sunt cu atat mai periculoase cu cit valorile sint mai  ridicate.

Cauzele ce determina aparitia hipertensiunii arteriale

La majoritatea persoanelor nu exista o cauza determinanta pentru aparitia hipertensiunii arteriale. Acest gen de presiune arteriala crescuta se numeste  hipertensiune arteriala esentiala sau primara. Alta serie de persoane sufera de HTA determinata de o serie de cauze cunoscute cum ar fi: tumori de  suprarenala, boli cronice de rinichi, exces de pilule contraceptive sau sarcina la femei, etc. Aceasta este numita hipertensiune arteriala secundara si este  in general curabila daca sint corectate cauzele determinante.


Cum se previne hipertensiunea arteriala?

Orice persoana, indiferent de rasa, varsta, sex sau ereditate poate sa previna aparitia sau evolutia HTA. Va prezentam cateva posibilitati:

1. Sa mentineti o greutate optima, pierdeti in greutate daca sunteti supraponderal.

2. Sa prestati activitati fizice moderate.

3. Sa alegeti alimente cu continut scazut in sare si sodiu.

4. Sa consumati alcool, dar in cantitati moderate.

Aceste reguli sunt indicate si in cazul tratamentului HTA. Este mult mai bine sa preveniti HTA.

Alta masura importanta pentru sanatatea dumneavoastra este sa nu fumati; desi fumatul nu este legat direct de HTA, va creste riscul de a avea un atac de cord  sau un accident vascular cerebral.

1. Mentineti o greutate optima, pierdeti in greutate daca sunteti supraponderal

Pe masura ce greutatea corpului creste tensiunea arteriala se mareste. Studiile au aratat ca persoanele supraponderale au sansa dubla sa dezvolte HTA  comparativ cu cele normoponderale. Pastrandu-va greutatea in limite normale realizati o premiza esentiala a sanatatii fizice si psihice. Nu este numai  important cat, ci si unde se depoziteaza grasimile in exces. Forma corpului este mostenita de la parinti la fel precum culoarea ochilor. Unii au tendinta sa  se ingrase pe abdomen altii de-a lungul soldurilor si pe coapse. Persoanele cu constitutie in “forma de mar", cu exces de grasime depusa in jurul mijlocului,  au se pare un risc mai crescut de boala fata de persoanele in “forma de para", ce au depuneri pe solduri si coapse.

Indiferent unde se afla depus excesul ponderal, puteti reduce riscul de a face HTA incepand sa slabiti. Chiar pierderi ponderale mici sint importante pentru  a preveni HTA.

Pentru a slabi trebuie sa mincati mai putine calorii decit consumati. Dar nu trebuie sa exagerati cu dieta doar pentru a vedea cit de repede slabiti. Cea mai  buna dieta este cea in care slabiti incet, pierzand 250 pana la 500 de grame pe saptamina. Puteti sa reusiti mancand mai putin cu 500 calorii pe zi si fiind  mai activi fizic.

Va prezentam citeva sfaturi privind dieta:

Alegeti alimente cu continut scazut in calorii si grasimi.

Grasimile contin un numar mare de calorii, asa ca reducind consumul de grasimi reduceti si caloriile. Aceste alimente sunt: unt, margarina, carne grasa,  branza, prajeli, prajituri, bomboane, etc. Va prezentam o lista cu alimente cu continut scazut in grasimi pe care le puteti consuma cu incredere:

ALIMENTE SARACE ÎN GRASIMI

- Carne de pui sau curcan la cuptor, gratar sau fiarta (fara piele);peste; file de muschi fara grasime.

- Lapte degresat, branza nesarata.

- Fructe si legume proaspete, congelate sau uscate.

- Cereale si paine cu continut redus de sare

Alegeti alimente bogate in amidon si fibre.

Acestea reprezinta un substituent excelent pentru grasimi, avand un continut redus de calorii, dar bogat in vitamine si minerale.

ALIMENTE BOGATE ÎN FIBRE

Fructe, legume, cereale, orez, mazare si fasole uscata.

Limitati cantitatile. Pentru a slabi este importanta si cantitatea de alimente consumata. Micsorati portiile de mincare.

Cresteti activitatea fizica. Activitatea fizica consuma calorii. Împreuna cu o dieta echilibrata,va ajuta sa slabiti mai mult.

2 Sa fiti mai activi fizic.

Activitatea fizica regulata va reduce riscul de a suferi afectiuni cardiace, va reduce nivelul de colesterol din sange, va creste nivelul de HDL-colesterol  (colesterolul “bun" care nu se depune pe artere), si va ajuta sa scadeti tensiunea arteriala. Persoanele active au un risc cu 50% mai scazut de a face HTA,  fata de persoanele sedentare. Nu trebuie sa fiti un maratonist pentru a putea beneficia de pe urma activitatii fizice. Chiar activitati usoare, efectuate  zilnic, va pot fi de folos. Va prezentam cateva exemple:

SA FITI MAI ACTIV ÎN FIECARE ZI

Sa folositi scarile in locul liftului.

Sa coborati din autobuz cu o statie sau doua inainte de destinatie si sa mergeti pe jos restul drumului.

Sa parcati masina mai departe de magazin, birou sau locul de munca.

Sa munciti in gradina.

Sa mergeti cu bicicleta. .

Sa mergeti la dans.

Exercitiile mai viguroase aduc de asemenea beneficii. Ajuta la revigorarea plamanilor sau inimii si va protejeaza de bolile cardiovasculare. Activitati ca  inotul, alergarea, saritul corzii, sunt numite aerobic. Aceasta inseamna ca organismul foloseste oxigen pentru a produce energia necesara. Exercitiile  aerobice va ajuta inima si plamanii daca sunt facute la intensitatea necesara, pentru cel putin 30 de minute, de trei sau patru ori pe saptamina. Daca nu  aveti 30 min. pentru o pauza, atunci munciti in gradina doua perioade de cate 15 min. sau trei perioade de cate 10 min.

Majoritatea persoanelor nu trebuie sa se prezinte la medic inainte de a incepe un astfel de program gradual. Dar daca suferiti de o afectiune cardiaca ca de  exemplu HTA; daca simtiti dureri in zona pieptului sau umerilor; daca sunteti slabit si ametit; daca ramaneti fara respiratie dupa eforturi de mica  intensitate; ori sunteti in varsta si nu ati facut miscare fizica niciodata, trebuie sa va adresati medicului inainte de a incepe o activitate fizica  regulata. Un exemplu de program ce v-ar putea ajuta, se afla la sfarsitul acestui capitol.

3 Alegeti alimente cu continut scazut in sare si sodiu.

De obicei consumam mai multa sare (clorura de sodiu) decat avem nevoie.

Persoanele ce sufera de HTA reduc consumul de sare, reusind o scadere a valorilor tensionale.Afro-americanii si varstnicii sint mult mai afectati de consumul  de sare. Deoarece nu exista un mod exact de a afla persoanele ce vor suferi de pe urma consumului de sodiu, este de preferat o limitare a consumului de sare  pentru a prevenii HTA.

Toate persoanele pot consuma in jur de 6 grame de sare pe zi, echivalentul a 2400 miligrame de sodiu. Aceasta reprezinta o lingurita de sare de masa. Nu  uitati sa tineti cont de toate alimentele cu continut de sare din dieta zilnica. Americanii consuma 4000-6000 miligrame sodiu pe zi si in functie de apetitul  personal trebuie sa ne asteptam la valori similare si pentru romani.Cu totii trebuie sa reducem consumul de sodiu. În tabelul urmator veti putea observa  citeva alimente si continutul lor in sodiu.

Va puteti deprinde sa consumati mai putina sare fara a crea un disconfort din aceasta. Iata cateva indicatii:

Verificati etichetele alimentelor pentru a vedea continutul lor in sodiu. Cautati produse pe care este inscriptionat "sodium free", "very low sodiu", "light  in sodiu", "reduced or less sodiu", ceea ce reprezinta alimente cu continut scazut sau absent de sodiu.

Cumparati legume proaspete, congelate, sau conservate fara sare. Acelasi lucru este valabil pentru carnea de pasare, peste, porc sau vita.

Gatiti cerealele, pastele fara sare. Evitati cerealele, pastele, orezul cu diferite arome, deoarece pot contine sare in plus.

Alegeti pe cit posibil alimente semipreparate sau gata preparate cu continut scazut de sodiu.

4 Daca sunteti consumator de bauturi alcoolice, fiti moderati

Consumul mare de alcool poate creste tensiunea arteriala. Astfel, in cazul in care consumati bauturi alcoolice limitati-va la maximul 2 pahare de zi, pentru  femei chiar 1 pahar pe zi.

Iata ce se intelege printr-un pahar:

- 30 ml whiskey pina la 50 ml alte bauturi spirtoase mai slabe,

- 140 ml vin,

- 340 ml bere.

Ati auzit probabil ca putin alcool este bun pentru sanatate sau ca in cantitati mici scade presiunea sangvina si lungeste viata in comparatie cu cei ce  consuma cantitati mari de alcool. Sau ca vinul previne depunerea grasimilor in pereti arterelor. Chiar daca toate acestea ar putea fi adevarate trebuie  cunoscut si reversul medaliei: prea mult alcool duce la alte suferinte organice precum boli ale ficatului, pancreasului, inimii sau creierului. Deci trebuie  sa reduceti consumul de alcool.


Ce altceva ar putea prevenii hipertensiunea arteriala?

Suplimente dietetice: Potasiu, Calciu, Magneziu, Untura de peste.

Potasiul. Consumand alimente bogate in potasiu puteti fi protejati de a dezvolta HTA. În majoritatea cazurilor obtinem cantitatea necesara de potasiu din  dieta zilnica, astfel incat o suplimentare nu este necesara.

Calciu. Persoanele care consuma putin calciu pot suferii de HTA. Totusi administrarea de tablete cu calciu nu previne HTA. Este recomandata o cantitate de  800 miligrame de calciu in dieta zilnica a unui adult (pentru femeile insarcinate sau care alapteaza necesarul este mai mare). Laptele, iaurtul, branza sint  surse bogate de calciu. Alimentele cu continut scazut de grasimi sint chiar mai bogate in calciu decat alimentele bogate in grasimi.

Magneziu. Medicii recomanda suplimentarea dietei zilnice de magneziu pentru a preveni HTA. Se gaseste in cantitati crescute in nuci, seminte, grau.

Untura de peste. În grasimea unor pesti ca somonul se gasesc o serie de compusi lipidici care pot reduce HTA dar ar caror rol nu este bine cunoscut. Totusi,  administrarea de pilule cu untura de peste nu este indicata datorita numarului crescut de calorii. Este indicat consumul de peste slab, proaspat, nesarat.

Alti factori.

Grasimi, carbohidrati, proteine. Pentru sanatatea generala a organismului este crucial sa limitati consumul de grasimi, in special grasimile saturate.  Acestea cresc nivelul colesterolului in sange, la randul sau reprezentand un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Cofeina. Bauturi ce contin cofeina precum cafea, ceai negru, racoritoare pot creste tensiunea arteriala, dar numai temporal. Daca nu sunteti sensibili la  cofeina, nu sunteti obligati sa limitati consumul de cofeina.

Stresul. Stresul poate induce cresterea tensiunii arteriale si in timp poate duce la HTA. Este astfel normal ca tehnici de relaxare, meditatie, sa ajute la  prevenirea HTA. Cu toate acestea este indicat sa se evite stresul psihic pe cit posibil.





CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII