Diareea poate avea numeroase cauze

Voturi: 186 |   Voteaza

Eliminarea mai mult de 3 scaune apoase, moi intr-o zi se numeste diaree acuta. Eliminarea a doar 2 scaune moi intr-o zi si reluarea ulterioara a tranzitului normal reprezinta o problema comuna si nu impune necesitatea administrarii vreunui tratament.

Diareea acuta poate fi un semn al altei afectiuni si trebuie abordata cu seriozitate. Pacientii cu diaree pot pierde mari cantitati lichidiene prin intermediul scaunelor apoase repetate ceea ce poate duce in scurt timp la deshidratare cu tulburarea homeostaziei - echilibrul necesar functionarii normale a organismului.

Deshidratarea are implicatii serioase iar gravitatea sa atinge cote maxime la copii mici si batrani, situatii in care poate provoca serioase tulburari.

Diareea este o afectiune sau un simptom ce poate aparea la orice varsta. La persoanele adulte aceasta apare in medie de circa 4 ori pe an.


Cauze

Diareea poate fi cauzata de o problema temporara autolimitanta cum ar fi o infectie intercurenta - diareea acuta sau poate fi o problema cronica datorata unei afectiuni intestinale severe - diareea cronica.

Cateva din cauzele provocatoare de diaree ar putea fi:

- infectia bacteriana a tractului digestiv, datorita contaminarii alimentelor sau a apei potabile cu tulpini cum ar fi: Campylobacter, Salmonella, Shigella si Escherichia coli

- infectia virala; multe virusuri sunt cauzatoare de diaree: cytomegalovirus, herpes simplex virus si virusul hepatitei. Virusul cel mai frecvent implicat in producerea diareii este rotavirusul

- intoleranta alimentara. Un exemplu frecvent de intoleranta alimentara este cea la lactoza, un element glucidic din lapte

- cauzele parazitare. Parazitii sunt microorganisme ce pot contamina apa si alimentele, infectand astfel tractul digestiv. Cel mai frecvent sunt implicati paraziti ca: Giardia lamblia, Entamoeba histolytica si Cryptosporidium

- reactii adverse aparute la diferite medicamente, cum ar fi antibioticele, antihipertensivele, medicamentele antiacide ce contin magneziu

- afectiuni intestinale inflamatorii, ca de exemplu colonul iritabil si alte afectiuni ce afecteaza functionalitatea normala a intestinului, etc

- cauze posibile de diaree pot fi si interventiile chirurgicale la nivelul stomacului, colecistectomia, chirurgia colonului, interventii ce pot induce tulburari in digestia alimentara

- in multe alte cazuri nu pot fi gasite cauzele provocatoare de diaree iar cautarile prea elaborate de multe ori nu isi au rostul atata timp cat afectiunea este autolimitanta.

Este cunoscuta diareea la persoanele care schimba mediul, cei ce calatoresc in special la tara si schimba astfel apa si tipul de alimentatie fiind posibila contaminarea acestora cu bacterii, virusuri sau paraziti. De asemenea calatoriile in tari subdezvoltate poate provoca aceleasi neplaceri.


Simptome

Diareea poate fi insoita de colici abdominale uneori chiar intense, distensie abdominala, greturi si chiar varsaturi, febra si chiar scaune cu sange in functie si de agentul cauzator.

Diareea acuta este in general cauzata de un agent bacterian, viral sau parazitar, fiind de cauza infectioasa. Cea cronica este cel mai frecvent determinata de o afectiune a intestinului - afectiune inflamatorie, colonul iritabil.


Consult de specialitate

Desi diareea nu este un semn extrem grav totusi aceasta poate deveni foarte periculoasa in urmatoarele situatii:

- cand este prezenta 3 zile consecutive

- cand asociaza dureri intense abdominale si rectale, numite colici respectiv tenesme

- cand febra atinge valori de peste 38C

- cand in scaun sunt elemente patologice precum: sange, puroi, mucus,etc

- cand apar semnele de deshidratare, semne prezentate mai sus.

In toate aceste cazuri nu trebuie ezitat consultul unui medic de specialitate. Diareea poate deveni extrem de periculoasa in aceste cazuri avand in vedere dezechilibrul hidro-electrolitic si acido-bazic sever al unui copil cu o greutate de doar cateva kilograme.


Diagnostic

- istoricul bolii si examinarea fizica completa. Doctorul va trebui sa aiba informatii complete despre alimentatia copilului si mai ales asupra eventualelor modificari in alimentatia sa survenite in ultima perioada, despre conditiile de trai, medicatie administrata, etc. Examenul fizic complet va oferi de asemenea informatii pretioase cu privire la starea bolnavului

- coprocultura este o investigatie extrem de pretioasa prin care se va putea preciza cu exactitate agentul patologic (bacterie sau parazit) si prin intermediul antibiogramei chiar sensibilitatea acestuia la un anumit antibiotic

- analizele de laborator din sangele recoltat de la bolnav pot aduce informatii utile diagnosticului si pot fi utile diagnosticului diferential

Inainte de a ne orienta diagnosticul catre o cauza infectioasa trebuie exclus cu ajutorul anamnezei o cauza uzuala a diareii cum ar fi: intoleranta la lactoza (glucid din lapte), anumiti carbohidrati, glutenul din grau si produse din acesta (paste fainoase, produse de panificatie, etc.), alte alimente ce pot da intoleranta digestiva copilului si pot avea diareea ca raspuns. Descoperirea unei astfel de intolerante implica schimbarea dietei.

Pentru a descoperii anumite leziuni cauzatoare a diareii sau pentru a putea exclude astfel de leziuni patologice poate fi utilizata in scop diagnostic sigmoidoscopia si colonoscopia.


Tratament

In multe cazuri singurul tratament recomandat si suficient este acoperirea pierderilor lichidiene ce au dus la deshidratare.

In alte cazuri preparatele antidiareice pot stopa diareea dar acestea nu sunt recomandate in cazurile in care etiologia acestora este infectioasa. Prin acest tip de medicatie vom stoca chiar eliminarea germenului respectiv din intestin intrand astfel intr-un cerc vicios.

In cazul in care este nevoie de prescriptia si administrarea unui antibiotic si aici ne referim la diareea de etiologie infectioasa (bacteriana sau parazitara) va trebui consultat obligatoriu un medic de specialitate. Trebuie evitata administrarea empirica de antibiotice datorita riscului de a crea rezistenta si de a selecta tulpini mai periculoase ce pot genera infectii mai greu de stapanit.

Diareea de etiologie virala nu trebuie tratata cu antibiotic, aceste substante neavand efect pe virusi. Tratamentul antibiotic in aceste situatii trebuie administrat doar preventiv pentru a evita o suprainfectare bacteriana a leziunilor. In general diareea de origine virala trebuie tratata simptomatic si evitata deshidratarea, afectiunea fiind in cele mai multe cazuri autolimitanta.


Prevenire

Prevenirea deshidratarii

Deshidratarea survine atunci cand organismul pierde prea multe lichide si electroliti (in special sodiu si potasiu). Pierderile trebuiesc inlocuite rapid, mai ales la copii la care efectele deshidratarii sunt mult mai grave.

Desi apa este extrem de importanta in prevenirea deshidratarii aceasta nu este adecvata pentru administrare in aceasta situatie, ea necontinand electrolitii necesari. Pentru acoperirea pierderilor electrolitice este mai adecvata administrarea de supa, sucuri de fructe cu continut suficient de saruri.

Exista si solutii speciale pentru administrarea in cazul deshidratarii recomandate de catre medic, solutii cu continut optim de electroliti.


Profilaxie

Prevenirea deshidratarii

Deshidratarea survine atunci cand organismul pierde prea multe lichide si electroliti (in special sodiu si potasiu). Pierderile trebuiesc inlocuite rapid, mai ales la copii la care efectele deshidratarii sunt mult mai grave.

Desi apa este extrem de importanta in prevenirea deshidratarii aceasta nu este adecvata pentru administrare in aceasta situatie, ea necontinand electrolitii necesari. Pentru acoperirea pierderilor electrolitice este mai adecvata administrarea de supa, sucuri de fructe cu continut suficient de saruri.

Exista si solutii speciale pentru administrarea in cazul deshidratarii recomandate de catre medic, solutii cu continut optim de electroliti.


Tipuri de alimente permise

In cazul diareii datorate intolerantei digestive, parintele trebuie sa selecteze tipurile de alimente permise copilului, pentru a nu repeta episoadele diareice sau pentru

a le limita cat mai mult. In cazul intolerantei la lactoza din lapte va trebui evitat laptele integral sau administrarea unui preparat de lapte praf fara lactoza special conceput pentru aceste situatii. Va fi aleasa o alimentatie fara grasimi, cu continut crescut de fibre vegetale si vor fi evitate excesele de dulciuri. Abaterile de la aceste principii pot agrava diareea.

Urmatoarele alimente sunt permise in alimentatia copilului cu diaree: orezul, morcovii, cartofii fierti, bananele, carnea de pui fiarta, etc. Acestea pot avea chiar un usor efect terapeutic.

Prevenirea diareii de calatorie - Pentru a evita astfel de neplaceri intr-o calatorie, va trebui acordata o atentie speciala alimentelor si prepararii lor inainte de a fi consumate. Alimentele, in special legumele si fructele, vor trebui spalate cu grija inainte de a fi consumate.

In cursul unei calatorii trebuie tinut cont de anumite reguli pentru a evita diareea de etiologie infectioasa:

- nu va fi consumata apa din sursa nesigura (nici macar pentru spalatul dintilor) si nici gheata provenita din acelasi tip de sursa

- trebuie evitat laptele nepasteurizat

- fructele si legumele, inclusiv cele din salate, trebuiesc preparate si spalate cu atentie

- nu trebuie consumata carnea si pestele incomplet preparate sau crude

- nu este recomandabil consumul alimentelor cumparate de la vanzatori ambulanti

- este permis doar consumul de sucuri sau apa imbuteliate de firme autorizate

- in calatoriile dumneavoastra este recomandabil sa detineti medicamente antidiareice si eventual antibiotice specifice pentru astfel de situatii.


De retinut!

- diareea este o problema frecventa si se poate rezolva si de la sine in multe cazuri

- diareea devine periculoasa cand se complica cu diferite grade de deshidratare

- cauzele diareii sunt: virale, bacteriene, parazitare, intoleranta alimentara, afectiuni intestinale

- tratamentul suficient in multe situatii este cel de acoperire a pierderilor lichidiene. In functie de cauza vor fi utilizate medicamente antidiareice sau chiar antibiotice, avand rolul de a opri diareea si respectiv de a trata cauza.







CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII