Contraceptia cu anticonceptionale

Voturi: 159 |   Voteaza

Anticonceptionalele orale contin fie o combinatie de estrogeni si progesteron, fie doar progesteron. Anticonceptionalele combinate contin cantitati variate de estrogen (etinil estradiol sau mestranol) si un anume tip de progesteron. Preparatele uzuale au in compozitie doze mici de estrogen, de obicei 20 – 50 micrograme in fiecare pilula. Ele sunt luate cate o pilula pe zi pentru 21 zile, cu o pauza de 7 zile pana la o noua administrare. Pentru mai multa usurinta si pentru a nu intrerupe autoadministrarea reflexa care se creaza, multe preparate de acest fel au 28 pilule pe folie dar ultimele 7 sunt doar cu glucoza deci sunt hormonal inactive. Anticonceptionalele pe baza de progesteron trebuie luate continuu, fara nici o pauza.

Mod de actiune

Principalul mod de actiune in vederea producerii efectului contraceptiv este dat de supresia ovulatiei. Atat estrogenii cat si progesteronul pot inhiba gonadotropinele produse la nivelul hipofizei inhiband astfel ovulatia.

De asemenea, mucusul cervical se transforma intr-o substanta vascoasa, groasa, care impiedica trecerea spermatozoizilor prin endocervix in interiorul uterului. Mucoasa uterina devine plata si inactiva sub actiunea progesteronului si este astfel necorespunzatoare implantarii unui ovul care a fost eventual fecundat. Acesta se va elimina la exterior fara a se implanta.

Reactii adverse

Aparitia reactiilor adverse este legata de doza de estrogen folosita. Printre reactiile adverse intalnite enumeram sangerari vaginale intermitente sau lipsa menstruatiei, efecte care apar in cazul preparatelor cu doze foarte mici de estrogeni. Starea generala de rau, durerile de cap, cresterea in greutate si senzatia de tensiune in sani sunt efecte tranzitorii si care de obicei dispar de la al treilea ciclu de administrare de anticonceptionale.

Complicatiile folosirii pe termen lung a anticonceptionalelor orale

Folosirea pe termen lung a anticonceptionalelor orale poate fi insotita de aparitia unor probleme variate dar acest lucru se intampla numai intr-un numar mic de cazuri, mai ales atunci cand administrarea de anticonceptionale nu a fost facuta la sfatul medicului ginecolog, in urma unui consult de specialitate facut cu atentie.

Trombembolismul reprezinta un proces complex in care are loc inflamarea peretilor venelor superficiale sau profunde, urmat de aparitia de cheaguri de sange care se ataseaza de peretele venos determinand blocarea venei. Acest proces apare in special la membrele inferioare care se umfla si devin dureroase. Trebuie insa precizat ca de obicei anticonceptionalele orale nu determina singure trombembolismul, reprezentand mai degraba niste agenti favorizanti prin cresterea nivelului de factori de coagulare din sange.

Bolile cardiovasculare au o incidenta de patru ori mai mare la femeile care folosesc anticonceptionalele orale, mai ales daca sunt fumatoare si in varsta de peste 35 ani. Nu exista o relatie directa intre aparitia acestor probleme si durata folosirii anticonceptionalelor orale.

Hipertensiunea arteriala este o alta problema care poate sa apara. In acest caz durata administrarii este legata de aparitia hipertensiunii. Aproximativ 5 % din femeile care iau anticonceptionale de mai mult de 5 ani fac hipertensiune, insa aproape toate revin la nivele normale ale tensiunii arteriale la intreruperea tratamentului contraceptiv.

Amenoreea sau lipsa menstruatiei la intreruperea tratamentului cu anticonceptionale orale atinge procente de pana 3.1 % dintre femeile care au urmat acest tip de contraceptie. Acest lucru se asociaza cel mai adesea cu neregularitati preexistente ale ciclului menstrual. De asemenea, nu trebuie exclusa nici eventualitatea prezentei unei tumori de hipofiza.

Tumorile ficatului apar foarte rar si numai in cazurile folosirii anticonceptionalelor orale pe durate de timp de peste 5 ani. Riscul este insa foarte redus.

Aparitia diverselor tipuri de cancer in urma folosirii indelungate a anticonceptionalelor orale nu este inca dovedita. Nu exista date stiintifice valide care sa demonstreze o relatie cauza – efect intre aparitia cancerului de san, de ovar, de col uterin sau de endometru si folosirea contraceptiei orale. Incidenta cancerului de san sau a cancerului de endometru a ramas constanta in ultimii 20 ani in pofida folosirii crescande a anticonceptionalelor orale. Pilula contraceptiva nu induce aparitia cancerului de col uterin dar, intrucat modul sau de actiune nu este unul de tip bariera mecanica, favorizeaza expunerea colului la diversi agenti cu actiune potential cancerigena. In ceea ce priveste cancerul de ovar, se pare ca pe langa reducerea numarului de chiste ovariene, tratamentul contraceptiv oral are chiar un efect protector deoarece scade numarul de cicluri ovulatorii.

Complicatiile si modul de administrare

Conceptia ca administrarea anticonceptionalelor orale trebuie intrerupta la fiecare 2 sau 3 ani nu are baza stiintifica. Incidenta complicatiilor nu scade cu o asemenea pauza. In plus, se poate sa apara un numar crescut de sarcini nedorite in aceasta perioada de pauza.

In ceea ce priveste problema realizarii la femeile care iau anticonceptionale orale a unor interventii chirurgicale programate, este bine ca administrarea lor sa fie oprita cu cel putin o luna inainte de operatie pentru a micsora riscul aparitiei tromboflebitei postoperatorii. Varsta are si ea importanta in sensul ca si femeile peste 35 ani pot folosi acest mod de contraceptie daca au o sanatate buna si nu fumeaza. Oricum, in aceste cazuri trebuie folosite pilule cu doze mici de estrogeni. Obezitatea, nivelul crescut al colesterolului, diabetul, bolile cardiovasculare sunt factori care contraindica folosirea anticonceptionalelor orale.

Eficienta

Anticonceptionalele orale pe baza de combinatie de estrogeni si progesteron reprezinta metoda contraceptiva REVERSIBILA cea mai eficienta. Folosirea lor in mod corespunzator duce la o eficienta de 100 %.


ALTE TIPURI DE CONTRACEPTIE HORMONALA

Medroxyprogesteronul injectabil este un produs care actioneza similar cu cele enumerate anterior si care se administreaza printr-o injectie intramusculara a 150 mg substanta la fiecare 3 luni. Are o actiune contraceptiva foarte eficienta. Intreruperea administrarii acestui produs se face daca apar tulburari ale ciclului menstrual, cu lipsa menstruatiei sau menstruatii foarte abundente. La intreruperea tratamentului poate sa apara o infertilitate tranzitorie pentru ca este necesara trecerea unei anumite perioade de timp pana la eliminarea completa a produsului din organism. Sarcina se obtine la aproximativ 9 luni de la intrerupere, ceea ce reprezinta dublul fata de timpul necesar obtinerii graviditatii dupa tratamentul cu anticonceptionale orale.

Buserelina este un alt contraceptiv de tip hormonal care se administreaza insa pe cale intranazala prin pulverizarea unui spray special. Singurele reactii adverse sunt cele legate de lipsa menstruatiei sau o menstruatie prea abundenta.

Implantul cu levonorgestrel este o metoda contraceptiva reversibila, cu durata lunga si foarte eficienta. Se administreaza prin introducerea sub pielea bratului femeii a sase implante flexibile de silicon si care contin levonorgestrel. Timp de 5 ani se elibereaza in sangele femeii cantitati mici si relativ constante de levonorgestrel. Reactiile adverse sunt aceleasi ca la medroxyprogesteron sau buserelina dar diminua pana la disparitie dupa cateva luni de administrare.

Mifepristone (RU - 486) este un compus cu structura steroidiana care se foloseste atat ca agent contraceptiv cat si ca agent de inducere a avortului atunci cand este administrat in asociere cu prostaglandine. Se administreaza intr-o doza lunara unica dar nu este aprobat in toate tarile, fiind de exemplu interzis in Statele Unite.


Pilula de a doua zi

Pilua de a doua zi poate fi folosita dupa un act sexual neprotejat care a avut loc in preajma ovulatiei. Trebuie luata la cel mult 72 ore de la contactul sexual desi cel mai bine este in primele 24 ore. Modul sau de actiune este acela al impiedicarii implantatiei ovulului fecundat. Unul dintre primele produse folosite a fost dietilsilbestrolul 25 mg de doua ori pe zi, pentru 5 zile. Azi s-a renuntat la acest produs datorita reactiilor adverse grave, cu stare generala de rau si varsaturi. S-a trecut asadar la administrarea de anticonceptionale combinate care contin etinilestradiol si norgestrel si care se administreaza in doza de 4 tablete, cate 2 tablete la interval de 12 ore. Etinilestradiolul poate fi administrat singur 5 mg pe zi dar pe o durata de 5 zile.

Datorita efectelor teratogene ale acestor produse steroidiene deci a posibilitatii inducerii de malformatii fetale, in cazul in care nu se obtine contraceptia si femeia a ramas totusi insarcinata, este indicat un avort terapeutic pentru a preveni nasterea unui copil cu malformatii.







CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII