Care sunt reactiile organismului la stres

Voturi: 275 |   Voteaza

Cu totii ne plingem din cind in cind ca ne simtim stresati. Ne simtim umerii tensionati, avem dureri puternice de cap si avem o stare de oboseala accentuata, acestea fiind simptomele cel mai des intilnite dupa o zi stresanta acasa sau la serviciu. Putini dintre noi ne-am gindit insa cam ce se intimpla cu adevarat in organismul nostru atunci cind suferim de stres.

La ce duce stresul

Expertii contemporani sint de parere ca stresul care dureaza mai mult timp ar putea sa fie factorul declansator al bolii Alzheimer sau al cancerului. De asemenea, infertilitatea, caderea parului si petele pe piele sint cauzate de stres, astfel incit nu putem sa nu ne intrebam ce alte probleme de sanatate mai pot fi determinate de stres.

Noile cercetari au scos la iveala faptul ca femeile reactioneaza la stres diferit decit barbatii. Acest lucru inseamna ca si bolile la care sint predispuse femeile din cauza stresului sint altele decit cele in cazul barbatilor.

De aceea ne propunem sa aratam cam ce se intimpla cu adevarat in corpul nostru atunci cind suferim de stres si sa propunem metode a combate aceasta stare.

Ce este stresul

Stresul ar putea fi descris ca fiind un raspuns normal la o situatie anormala. Atunci cind ne aflam intr-o situatie stresanta - cum ar fi scaparea dintr-un accident rutier sau o cearta cu partenerul de viata -, creierul nostru elibereaza anumite substante chimice sau trimite semnale unor glande pentru a secreta hormoni care sa pregateasca organismul pentru a face fata acelei situatii date.

Prima din aceste substante este adrenalina, aliberata de glandele suprarenale, aflate exact deasupra rinichiului. Adrenalina ne da primul impuls energetic de care are nevoie organismul pentru a se apara in fata a orice pare a afectat buna functionare interna si externa.

O alta substanta chimica sau hormon eliberat este cortizonul. Acesta este o forma de glucoza a singelui si ne da combustibilul in plus de care este nevoie pentru a trece peste ceea ce ne afecteaza viata normala. 

Care este prima reactie la stres

De asemenea, si sistemul digestiv reactioneaza la stres. Stomacul produce acid in exces - probabil pentru a consuma orice alimente existente pentru a da organismului energie in plus -, iar procesul de digestie se incetineste. Acest lucru se petrece pentru ca organismul nu se poate concentra asupra digerarii alimentelor daca i se cere in acelasi timp sa si lupte pentru a se apara. De asemenea, corpul va transpira mai mult. Se crede ca aceasta este prima reactie la stres.

Si bataile inimii se accelereaza, pentru a dirija substantele chimice repede prin fluxul sangvin, astfel incit fiecare parte a corpului sa fie pregatita pentru a da reactia necesara. Uimitor este faptul ca acest lucru are loc aproape instantaneu si ca persoana respectiva nici macar nu este constienta de reactia pe care o are. Raspunsul organismului uman la stres este la fel de inconstient precum respiratia si bataile inimii, se petrece fara a fi controlat.

Cu toate ca stresul poate fi folositor pina la un anumit punct - ne ajuta sa facem fata unor situatii periculoase si dificile -, problemele incep sa apara in momentul in care sintem continuu in aceasta stare sau ne punem singuri in situatii stresante.

Stresul poate declansa Alzheimerul, bolile de inima si infertilitatea

Se stie foarte bine si de foarte mult timp ca stresul ne poate face sa avem insomnii mai multe nopti la rind. Dar expertii sint de parere ca stresul poate fi de asemenea cauza mai multor probleme de sanatate.

Declansarea bolii Alzheimer

Studii recente realizate de cercetatori finlandezi au scos la iveala faptul ca efectele pe termen lung ale stresului pot fi principala cauza a aparitiei bolii Alzheimer. Atunci cind sintem stresati, presiunea arteriala creste, facind astfel inima sa bata intr-un ritm accelerat, iar nivelurile de cortizon din fluxul sangvin cresc si ele. Dr. Nima Kivipelto si colegii sai de la Universitatea Kuopio din Finlanda au descoperit ca pacientii care au si tensiune arteriala mare, si niveluri ridicate de cortizon in singe sint mai predispusi sa se imbolnaveasca de Alzheimer decit cei care nu prezinta aceste simptome. La pacientii care au ori tensiune arteriala mare, ori niveluri ridicate de cortizon in singe, riscul este de asemenea ridicat sa se dezvolte aceasta boala.

Expertii sint de parere ca o data ce cortizonul patrunde in creier, acesta incepe sa omoare celulele din aceasta zona, ducind la aparitia Alzheimerului. Acest lucru dovedeste faptul ca stresul este principala cauza a aparitiei acestei boli. De fapt, cazurile de Alzheimer din Statele Unite, de exepmplu, au inceput sa apara in ultimii ani din ce in ce mai des la oamenii de 40-50 de ani - persoane relativ tinere, fata de cazurile din trecut, cind media de virsta a aparitiei acestei boli era de aproximativ 70 de ani.

Presiunea arteriala ridicata si bolile de inima

Deja se cunoaste faptul ca expunerea indelungata la stres poate face sa creasca presiunea arteriala, iar aceasta duce la marirea riscului de producere a atacului de cord, deoarece inima depune mai mult efort pentru a pompa singele care trebuie sa ajunga in tot organismul.

In afara de cresterea tensiunii arteriale, stresul poate de asemenea sa duca la marirea riscului de a se produce bolile de inima - blocarea arterelor si alte probleme care pot da nastere atacului de cord.

Un fapt mai putin cunoscut este ca 75 la suta din colesterolul rau din singe nu provine din alimentele pline de grasimi sau cu multe calorii, ci din cortizon. Colesterolul este, de fapt, un produs secundar al cortizonului, care reprezinta cantitatea in plus de glucoza pe care organismul nostru o produce in timpul perioadelor de stres. Colesterolul in plus din singe inseamna ca arterele prezinta un risc mult mai mare de a fi obturate, crescind astfel si pericolul de a face o boala de inima si, implicit, atac de cord.

Stresul conduce la infertilitate

Un studiu realizat recent a aratat faptul ca organismul femeilor are reactii diferite fata de cel al barbatilor atunci cind sufera de stres. Reactia unui barbat la stres este de a lupta pentru a nu ceda, dar cercetatorii de la Universitatea din California au descoperit ca la femei reactia este un fel de grija si prietenie. Acest lucru inseamna ca, de obicei, femeile, in conditii de stres, prefera sa fie cu prietenii si sa ceara ajutor familiei decit sa se confrunte singure cu problemele pe care le au.

Oamenii de stiinta au descoperit, de asemenea, ca organismul femeii, atunci cind trece printr-o perioada de stres, elibereaza mai multa oxitocina in singe. Oxitocina este o substanta chimica secretata de organismul femeii in timpul orgasmului si atunci cind naste, dar care poate si bloca fertilitatea. Se crede ca, daca exista prea multa oxitocina in singe, acest lucru poate duce la intreruperea ciclului menstrual, reducind sansele de conceptie pe cale naturala, si poate fi chiar pus in legatura cu cazurile de pierdere a sarcinii. Astfel, chiar daca femeile pot face fata stresului mult mai bine decit barbatii, ele vor dezvolta probleme de sanatate destul de grave in viitor. Cel mai bun sfat pentru femeile insarcinate este sa renunte la activitatile pe care le faceau cu cel putin trei luni inainte de data prognozata pentru a da naste, pentru a se reduce nivelurile acestui hormon din singe si a evita astfel problemele care ar putea sa apara atit pentru mama, cit si pentru copil.

Unele studii realizate in Statele Unite ale Americii au relevat faptul ca femeile infertile care prezinta niveluri ridicate de hormoni ai stresului pot ramine insarcinate, in 40 la suta din cazuri, daca renunta la serviciu sau schimba locul de munca care le produce starea de stres.

Pielea si parul

La femeile care trec prin perioade de stres organismul poate produce niveluri ridicate de testosteron. Cu toate ca nu este neaparat un hormon al stresului, se crede ca atunci cind cantitatile de testosteron sint ridicate capacitatile muschilor se maresc si durerea nu mai este simtita, astfel incit putem alerga mai repede sau lupta pentru mai multa vreme. Totusi, unul din efectele pe care le are marirea nivelului de testosteron poate fi aparitia acneei sau degradarea parului.

Se presupune ca acneea este cauzata de sensibilitatea organismului la testosteron. Unii specialisti sint de parere ca persoanele care sufera de acnee sint cele care sint mai sensibile la hormonii tipic masculini si ca aceasta situatie poate fi asemanata alergiilor. De aceea, daca suferim de stres, unele din primele simptome pe care le prezentam sint aparitia petelor si pielea obosita. Daca sintem mai sensibili, testosteronul in exces va duce la o eruptie acneica in timpul perioadei de stres. Acesta poate declansa si caderi sau degradari ale parului. Daca singele este incarcat cu testosteron, atunci poate aparea caderea masiva si accelerata a parului.

Totusi, degradarea si caderea parului pot fi de asemenea cauzate si de deficienta de vitamina A sau de boala numita alopecie. Daca apar aceste simptome, se recomanda consultul medical pentru a determina cauzele aparitiei lor.

Migrenele - un semn comun al starii de stres

Un semn comun al traversarii unei perioade de stres il reprezinta migrenele. Atunci cind sintem stresati, organismul secreta adrenalina, substanta care face parte din familia aminelor.

Cei care sufera de migrena nu pot face fata nivelurilor ridicate de amine din singe, iar acest lucru poate produce unele schimbari chimice in creier. Specialistii in domeniu spun ca la debutul unei asemenea crize in creier este eliberata o substanta chimica numita serotonina. Aceasta face ca vasele de singe ori sa se largeasca, ori sa se contracte, actiune care sta la baza durerii de cap simtite. Dar inca nu s-a aflat de ce este eliberata serotonina exact in acel moment si care sint cauzele care duc la secretarea ei.

De asemenea, si alimentele care contin tiramina pot declansa migrenele. Printre acestea se numara cafeaua, ciocolata, brinza si alcoolul, mai ales vinul rosu. De aceea trebuie ca aceste alimente sa fie evitate atunci cind trecem printr-o perioada de stres.

Tusea, raceala si cancerul

Unii experti sint de parere ca stresul poate fi unul din factorii care declanseaza cancerul. Nivelurile ridicate de cortizon din organism slabesc sistemul imunitar, afirma unul dintre ei. Pe masura ce sistemul imunitar slabeste, organismul devine din ce in ce mai putin eficient in lupta impotriva bolilor care ar putea aparea, inclusiv a cancerului. Oamenii de stiinta spun ca atunci cind corpul este sanatos si in forma, sistemul imunitar poate lupta cu eficienta impotriva radicalilor liberi - compusii nocivi care se gasesc in organism care sint produsi de activitatile vitale zilnice, cum ar fi respiratia, dar care pot fi, de asemenea, contractati prin expunerea la soare sau la fumul de tigara. Dar, daca sistemul imunitar este slabit din cauza stresului, organismul nu mai pote fi la fel de eficace in lupta impotriva radicalilor liberi, iar aparitia cancerului este astfel favorizata. Specialistii sint unanimi in a afirma ca nu stresul este cel care produce cancerul, dar el este unul din factorii care contribuie la aparitia si dezvoltarea acestui tip de boala. Din fericire, putem lupta impotriva radicalilor liberi prin cresterea cantitatii de antioxidanti, acest lucru fiind posibil prin consumarea cit mai multor fructe si legume proaspete (din aceasta ultima categorie cele mai recomandate sint spanacul si broccoli).

Un sistem imunitar slabit inseamna si ca organismul este mult mai predispus sa contracteze raceli, gripe sau alte altfel de afectiuni. Daca ar fi sa ne studiem mai bine pe noi insine probabil ca am observa ca ne imbolnavim de raceala sau gripa mai ales in perioadele in care ne aflam in situatii stresante. Acesta este modul in care sistemul imunitar slabit de stres ne atentioneaza ca trebuie sa reducem efortul si sa nu ne mai consumam atit de mult, pentru ca ne putem imbolnavi mult mai grav. Dar daca ignoram faptul ca nivelul stresului din viata noastra de zi cu zi este ridicat si ca acest lucru slabeste puterea organismului de a se apara, pot aparea boli grave, cum ar fi surmenajul. Organismului slabit de stres ii va lua mult mai mult timp sa isi revina dupa o infectie virala.

De aceea se recomanda ca, atunci cind observati ca va reveniti foarte greu dupa ce ati fost bolnav, sa va faceti un control medical amanuntit pentru a descoperi cauzele acestei intirzieri a revenirii sanatatii. Este posibil sa descoperiti ca sinteti bolnav de... stres.

Roxana Georgescu





CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII