Cancerul mamar la barbati, medicale, oncologie

Voturi: 155 |   Voteaza

Din pacate aceasta patologie mamara a barbatilor nu a fost suficient mediatizata, astfel ca oamenii aproape ca nu sunt constienti de riscurile cancerului mamar la barbati sau chiar nici nu stiu ca exista. Desi acum cativa ani carcinomul glandei mamare la barbati era considerat o raritate, in zilele noastre un procent intre 1 si 5 din cancerele mamare este detinut de barbati.

De multe ori cei diagnosticati cu aceasta maladie raman surprinsi, nu inteleg baza patologiei si se izoleaza. Faptul ca barbatul nu are glanda mamara dezvoltata nu inseamna ca nu prezinta glanda mamara, insa ductele (canalele) glandei mamare masculine sunt mult mai mici, nedezvoltate. Astfel, din acest tesut glandular se pot dezvolta cancere. Varsta medie de diagnosticare a acestor cancere este de 65 de ani, insa din ce in ce mai multi barbati sub aceasta varsta (chiar la 30 de ani) ajung sa dezvolte boala.


Care sunt cauzele cancerului mamar la barbat?

Din pacate, ca in cazul majoritatii patologiilor canceroase, cauzele exacte care duc la dezvoltarea acestor maladii nu sunt stiute, poate doar presupuse. Se stie insa ca tesutul glandular mamar este sub control homonal, astfel ca probabil barbatii care au avut mai mult estrogen in perioada pubertatii (testosteronul se obtine intratesticular din estrogeni) prezinta un risc mai mare de dezvoltare a cancerului mamar.

Hormonii androgeni insa par ca exercita efecte protectoare. De asemenea, odata cu inaintarea in varsta scade secretia de testosteron (inca de la 30 de ani), astfel ca “protectia" scade, riscul de aparitie a cancerului creste. O serie de alte patologii care produc modificari hormonale (tumori cerebrale cu secretie de prolactina, de exemplu) cresc riscul de aparite a cancerului. Cei ce lucreaza in medii cu caldura (topitorii, santiere in aer liber vara etc.) sunt predispusi dezvoltarii cancerului mamar.

Un alt factor implicat in aparitia cancerului mamar la barbat este cel genetic, demonstrandu-se o puternica tendinta familiala de dezvoltare a acestei maladii.

O alta cauza incriminatorie ar putea fi ginecomastia. Desi nu au fost demonstrate cazuri de ginecomastie care au evoluat cu un carcinom mamar, totusi au fost descoperite cazuri de ginecomastie cu celule atipice, deci cu potential crescut cancerigen. Ginecomastia reprezinta dezvoltarea glandei mamare la barbat (este determinata in special de unele medicamente cardiace, antibiotice si de obezitate), care creste in dimensiuni, sanul devenind dureros si sensibil. Din pacate insa si carcinomul are aceleasi caracteristici: se dezvolta mase glandulare subareolare (zona pigmentata care contine mamelonul), sanul devine dureros si sensibil. Astfel, diagnosticul diferential este foarte greu de facut cel putin din punct de vedere clinic.


Care sunt semnele si simptomele cancerului mamar?

Cel mai frecvent semn al cancerului mamar este aparitia unei mase suplimentare la nivelul sanului (poate fi si bilaterala). La inceput este ferma, nedureroasa, subalreolara, mamelonul se “infunda" in unele cazuri, ca apoi sa apara secretii, sa devina dureroasa, sanul devine sensibil. Si barbatii pot prezenta boala Paget.


In ce consta diagnosticul cancerului mamar al barbatilor?

Odata depistata masa de tesut dezvoltata subareolar, se va face o biopsie si citologia va pune diagnosticul (aspiratia cu ac fin este foarte utila). De asemenea, pot fi analizate secretiile mamelonare.

In general cancerul mamar al barbatului este noninvaziv, insa situatiile in care cancerul este invaziv sunt mai grave decat cancerul mamar al femeii. Din pacate, cancerul mamar al barbatului este mai agresiv, evolueaza mai repede, iar prognosticul este mai slab in cazurile in care este invaziv (malign).


In ce consta tratamentul cancerului mamar la barbati?

Tratamentul se face in functie de stadiul bolii.


Tratamentul chirurgical

Este foarte practicat, avand un prognostic bun in cazurile mai putin avansate (stadiile I si II). In cazurile mai avansate se poate scoate toata glanda (mastectomie totala) sau chiar si pectoralii, avand grija sa se inlature si limfaticele de aceeasi parte si contralaterale. In general, mastectomia totala se practica, pentru ca la barbati nu este atat de importanta pastrarea sanului asa cum este la femei (din punct de vedere al imaginii).

In cazul in care tratamentul chirurgical nu este suficent, se apeleaza la chimioterapie si radioterapie. Radioterapia se poate efectua si preoperatoriu pentru a restrange oarecum limitele de rezectie ale tumorii. Chimioterapia se practica in sens adjuvant, contribuind de asemenea la distructia tumorii.

De retinut!

Marirea dimensiunilor unui san sau a ambilor, aparitia de secretii mamelonare (transparente, sanguinolente etc), durerea sanului, umflarea areolei mamare (zona pigmentata care contine mamelonul), “infundarea" mamelonului (retractia mamelonara), toate acestea trebuie sa alerteze orice barbat si sa fie convingatoare pentru a veni la medic.







CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII