Cancerul de col uterin depistat precoce poate fi tratat, medicale, oncologie

Voturi: 159 |   Voteaza

Tocmai din acest motiv trebuie sa facem controale periodice (testul Papanicolau) - pentru a putea depista precoce aceasta boala si pentru a o trata.


Ce e cancerul de col uterin? Ce e colul uterin?

Colul uterin este o zona de tranzitie intre vagin si uter. Practic este un fel de inel care delimiteaza partea superioara a vaginului de partea inferioara a uterului. Am spus ca aceasta este o zona tranzitie, acest termen fiind foarte important in intelegerea procesului de cancer. De ce? Vaginul are o structura diferita fata de cea a uterului (au tipuri diferite de celule). Colul uterin, fiind situat intre cele doua, este oarecum "ametit": nu stie ce fel de structura sa adopte. Prin urmare, osciland intre cele doua tipuri este predispus la schimbari. Aceasta predispozitie il face sensibil si in fata modificarilor de tip cancerigen, adica displazia (fiindca de fapt cancerul nu inseamna decat o alterare in modul de functionare a celulelor. Apar una sau mai multe celule altfel decat celelalte care se comporta si se inmultesc diferit fata de restul celulelor organismului si formeaza o tumora).

Factori favorizanti in aparitia cancerului de col uterin

1. HPV

Cauza numarul unu de aparitie a cancerului de col uterin este infectia cu virusul uman Papilloma (HPV). Virusul este foarte raspandit si se transmite extrem de usor. 75% din femeile active sexuale iau virusul. Din fericire numai o parte din acestea fac cancer, restul avand un sistem imunitar suficient de puternic care poate lupta impotriva virusului si il poate omori.

2. viata sexuala inceputa devreme

3. parteneri sexuali multipli

4. femei cu mai mult de 5 sarcini

5. se pare ca si fumatul are un rol favorizant in aparitia cancerului de col uterin


Ce e de facut?

Cancerul de col uterin, la fel ca toate cancerele, nu are simptome decat in etapele foarte grave ale bolii, cand, din nefericire, nu se mai pot face multe pentru bolnav. Exista totusi un semn pe care din nefericire de multe ori il ignoram, ori pur si simplu nu-l observam. Acest semn poarta numele de "spotting" si presupune o sangerare dupa contactul sexual. practic se poate observa pe lenjerie o mica pata de sange.

Avem insa la indemana testul Babes Papanicolau care poate depista si cea mai mica modificare aparuta la nivelul colului uterin. Odata depistata o eventuala modificare se face biopsie din testutul tumoral si se pune un diagnostic de certitudine.







CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII