Blefarita, una dintre cele mai frecvente probleme oculare la adulti, medicale, oftalmologie

Voturi: 173 |   Voteaza

Atunci cand avem probleme cu ochii dam vina adesea pe praf, pe produsele cosmetice sau le reducem importanta si amanam astfel vizita la medicul specialist. "E doar o conjuctivita, n-o sa merg la medic pentru atata lucru", ne spunem. Aceasta atitudine, insa, aduce cu sine o alta problema. Ceea ce noua ni se pare a fi o afectiune banala, medicul poate sa o diagnosticheze ca fiind cu totul altceva si cand ajungem la cabinet sa fie tarziu pentru un remediu rapid, pentru ca afectiunea s-a cronicizat.

Blefarita este o problema cu care se confrunta un numar mare de oameni, dar numai o mica parte o trateaza. Este vorba de o infectie a marginii ciliare a pleoapei (loc de tranzitie cutaneo-mucoasa). Afectiunea are o evolutie cronica si este marcata de recidiva.

Blefarita este frustranta in primul rand pentru ca este destul de greu de diferentiat de alte boli asociate ochilor, in al doilea rand prin faptul ca este o afectiune de durata, iar tratamentele au efect dupa o perioada lunga de administrare. Recidiveaza frecvent, iar daca suferiti de alergii sau orjeleturi (“ulcioare") prezentati un risc crescut de blefarita.


Forme clinice

Sunt mai multe forme clinice ale blefaritei:

- Eritematoasa – caracterizata prin congestie (roseata) si edem local care se accentueaza in cazul in care faceti un efort ocular intens;

- Scuamoasa – se manifesta prin seboree sub forma de spuma sau pelicule scuamoase. In cazul indepartarii acestora, pielea ramane congestionata si favorizeaza infectia invelisului radacinii cilului si a glandelor;

- Ulceroasa - consta intr-o infectie stafilococica a invelisului mentionat mai sus. Ea se transmite de la un cil la altul producand astfel microabcese.

- Frecvente sunt blefaritele mixte, mai ales la persoane de varsta adulta. In cazul in care un copil sufera de blefarita, este mai dificil de vindecat (igiena zonei afectate este mai greu de pastrat) si va putea avea in plus senzatia de arsuri in tot corpul.


Cauze multiple

Cauzele care duc la blefarita au fost catalogate drept predispozante (tulburari digestive – constipatie, avitaminoze, boli infectioase, tulburari endocrine (pubertate, sindrom premenstrual, menopauza), declansatoare (alergii bacteriene la produse cosmetice, infectii ale cailor aeriene superioare) si locale (fum, praf, paraziti, caldura, frig, radiatii, medicamente, cosmetice).


Mergeti la medic!

Blefarita se manifesta, in functie de forma clinica, prin prurit (mancarimi) si roseata suparatoare.

Va lacrimeaza ochii, sunteti sensibili la intensitatea luminii, simtiti intepaturi si senzatia ca aveti ceva in ochi este evidenta. Apar si scuame sau cruste care dau impresia ca igiena ochilor este deficitara. Sa nu mai vorbim de aspectul estetic dezagreabil. In unele cazuri, genele cad (alopecie ciliara).

Diagnosticarea afectiunii se face cu un aparat numit biomicroscop, care analizeaza globul ocular, genele si pleoapele. In caz de blefarita se observa cum marginile pleoapelor sunt populate cu bacterii.


Complicatii

In cazul unei diagnosticari incorecte sau intarziate, pot sa apara complicatii: conjuctivite, infectii ale corneei (keratite), alopecie ciliara, infectia cailor lacrimale etc. Infectia pleoapei poate sa duca la carcinoame. Ele pot semana la prima vedere cu banalele ulcioare, dar pot avea urmari grave (23% din carcinoamele cu celule sebacee provoaca moartea – aceasta cifra a fost data publicitatii in urma cercetarilor in domeniu).

Tratamente alopate…

Medicul va poate recomanda doua tipuri de tratamente. Unul este profilactic si se refera la corectarea viciilor de refractie si la indepartarea factorilor iritanti. Altul este curativ (general sau local) – masuri de igiena pentru suprimarea focarelor de infectie, adaptate formei clinice de care sufera pacientul.

… si naturiste

Pe langa tratamentele recomandate de medic (discutati cu acesta despre posibilitatea de administrare si a altor tratamente!) puteti sa folositi infuzii, decocturi si cataplasme cu diverse plante medicinale care au capacitatea de a dezinfecta, calma si de a reduce inflamatiile:

- Va pot fi de ajutor compresele cu infuzii din flori de musetel, flori de albastrele, petale de trandafir, frunze de nuc, ceai chinezesc, radacini de nalba, suc de gutui (si decoct obtinut din seminte).

- Mierea amestecata la cald cu suc de lamaie si aplicata pe zonele afectate cu o pensula subtire poate sa contribuie la vindecarea blefaritei.

- Daca afectiunea dumneavoastra este foarte severa, este indicat sa diminuati consumul de sare si sa aveti o dieta bazata pe legume si fructe proaspete.







CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII