Metode de contraceptie tip bariera

Voturi: 173 |   Voteaza

Metode de contraceptie de barieraMetodele contraceptive de bariera ofera protectie impotriva sarcinii prin impiedicarea patrunderii spermatozoizilor in cavitatea uterine, si astfel sa nu poate avea loc intalnirea dintre spermatozoid si ovul, si nici conceptia.

Indicatii generale de folosire a metodelor de bariera:
- Contraindicatii medicale pentru alte metode
- Contacte sexuale neregulate
- In combinatie cu o metoda de calcul a perioadei ferila
- Forma provizorie de contraceptie (in timpul amenoreei de lactatie, dupa vasectomie, cind se folosesc medicamente ce scad efectul contraceptivelor orale)
- Pentru protectie impotriva BTS si a HIV/SIDA

Metodele de bariera principale

1. Prezervativul masculin, este facut dintro membrana de cauciuc sau latex foarte subtire, astfel conceput incit sa acopere penisul in erectie, prezervativele pot fi lubrifiate si sa contina si spermicid. Este una dintre putinele metode de contraceptie care ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala si a HIV/SIDA.
Contraindicatii: alergia la latex sau la spermicid.

3. Prezervativul feminin, este o membrana de cauciuc astfel conceputa incat sa se introduca in vagin. Aceste prezervative feminine sunt ultima descoperire in domeniul metodelor contraceptive de bariera. Nu s-au efectuat multe studii in aceasta privinta. Totusi, pana acum s-a stabilit ca asigura o protectie de 97 la suta in ceea ce priveste bolile cu transmitere sexuala, inclusiv HIV si 79-95 la suta in sarcina.
Contraindicatii: alergia la latex sau la spermicid.

4. Diafragma este o cupa de cauciuc in forma de dom cu o margine flexibila. Se insereaza in vagin si acopera colul uterin. Pentru o eficienta mai mare se foloseste asociat cu spermicidele.
Efecte adverse: infectii de tract urinar, hipersensibilitate sau alergie la latex sau spermicid, discomfort al utilizatoarei sau al partenerului, leziuni vaginale, secretii vaginale anormale.
Contraindicatii: infectii urinare repetate in antecedente, anomalii vaginale, tonus vaginal scazut, nastere la termen in urma cu 6-12 saptamini, antecedente de sindrom de soc toxico-septic.

5.Spermicidele (substante chimice care inactiveaza si distrug spermatozoizii). Pot fi sub forma de creme, supozitoare(ovule) sau foite. Devin active in 10-15 min de la introducerea in vagin si se contraindica spalatura vaginala timp de 6 ore dupa actul sexual. Daca in acest interval de 6 ore are loc un nou contact sexual este necesara folosirea unui nou ovul cu spermicid.
Contraindicatii: necesitatea unei contraceptii foarte eficiente, reactii alergice

Cu exceptia prezervativului, care are o eficienta contraceptive ridicata (peste 90%) metodele de bariera au eficienta in jur de 60-65%



Sursa: Mamicamea.ro



CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII