Metode de contraceptie naturale

Voturi: 141 |   Voteaza

 Metode naturale de contraceptieMetodele naturale de contraceptie (sau planificarea naturala) se bazeaza pe recunoasterea zilelor fertile (perioada fertila) ale femeii, zile in care se poate produce o sarcina si evitarea contactelor sexuale in aceasta perioada, Modalitate de functionare a acestei metode se bazeaza pe evitarea intalnirii dintre spermatozoizi si ovul prin diverse metode precum: metoda calendarului, metoda coitului intrerupt, metoda abstinentei, metoda temperaturii bazale, metoda mucusului cervical, metoda amenoreei de lactatie.

 Metodelor naturale de contraceptei au mai multe avantaje:
- nu influenteaza starea de sanatate, nu constituie nici un risc pentru sanatate; 
- poate fi folosita de orice persoana, nu are limite de utilizare; 
- nu exista efecte secundare ; 
- nu presupune costuri; 
- este reversibila imediat; 
- faciliteaza cunoasterea propriului corp; 
- odata ce a fost invatata, metoda nu mai necesita ajutor din partea personalului medical; 
- odata invatata corect, metoda poate fi folosita atat pentru evitarea cat si pentru obtinerea unei sarcini, in functie de obiectiv; 
- implica responsabilitatea ambilor parteneri referitor la sarcina; 
- metoda este acceptata de religiile care resping alte metode de contraceptie.

Metoda calendarului (Ogino-Knauss) se bazeaza pe constatarea ca ovulatia se produce aproximativ cu 2 saptamini inainte de menstruatia urmatoare (aproximativ la mijlocul ciclului menstrual). Se va tine cont de faptul ca durata de viata a spermatozoizilor este de 7-8 zile (si uneori si capacitatea de fecundare se mentine tot atit). Ovulul isi mentine capacitatea de a fi fertilizat 12-24 ore dupa ovulatie. Pentru un ciclu menstrual regulat de 28 zile perioada fertila va fi intre a 7a si a 16a zi. Pentru situatia unui ciclu menstrual neregulat, formula de calcul propusa de Ogino este: x=10+n-28 si y=17+N-28. Unde: x este prima zi a perioadei fertile , y este ultima zi a perioadei fertile , n este numarul de zile ale ciclului cel mai scurt si N este numarul de zile ale ciclului cel mai lung.
Pentru eficienta este necesar ca femeia sa aiba un calendar precis al duratei ciclurilor menstruale pe o durata de minim 6 luni.

Coitul intrerupt este una din cele mai populare si mai raspindite metode de contraceptie naturala. Ea consta in retragerea rapida a penisului, in momentul iminentei ejacularii, si depunerea spermei in afara vaginului. Este una din cele mai vechi metode de evitare a sarcinii.
Este important de stiut ca metoda nu asigura securitate deplina, esecul metodei fiind apreciat la 10-25%. In plus, are si multe alte dezavantaje:scaderea libidoului, tulburari de comportament sexual, impotenta, tulburari de dinamica sexuala la ambii parteneri. Metoda poate fi considerate frustranta de catre barbat si trebuie evitata daca acesta sufera de ejaculare precoce sau daca partenera nu poate fi adusa la orgasm.

Abstinenta totala este o metoda cu eficacienta maxima de 100%. Exista cupluri care, din diferite considerente (religioase, ideologice, timp) isi refuza pur si simplu activitatea sexuala. De obicei insa, acest lucru duce la tensiuni mari in cadrul cuplului iar opinia specialistilor este ca optarea pentru aceasta metoda poate sa ascunda de fapt o relatie profound anormala in cadrul cuplului.

Metoda temperaturii bazale se bazeaza pe faptul ca ovulatia se insoteste de o usoara crestere a temperaturii, care se mentine pe toata durata persistentei corpului galben (pina la urmatoarea menstruatie). Aceasta crestere a temperaturii se datoreaza cresterii secretiei de progesterone. Cresterea temperaturii apare brusc, de la o zi la alta si este mica (0,2-0,5grade).
Termometrizarea trebuie efectuata zilnic, la aceeasi ora, inainte de a cobori din pat, cu acelasi termometru, pregatit de cu seara. Temperatura se va masura timp de 5 minute, intrarectal, oral sau vaginal.Se va repeta mai multe cicluri la rind pentru a se repera momentele ovulatorii. Contactul sexual este permis dupa 3 zile de la ascensiunea termica.
Indicele de esec este de aprox.17%

Metoda mucusului cervical determina faza sau perioada fertila prin controlul permanent a modificarilor caracteristicilor mucusului cervical din gatul uterin, ce poate fi pipait in vagin. Rolul mucusului este de a proteja spermatozoizii si a le usura parcurgerea drumului spre uter la intalnirea cu ovulul. Dupa menstruatie, sub actiunea hormonilor estrogeni, al caror nivel incepe sa creasca, mucusul cervical incepe sa-si schimbe atat consistenta cat si cantitatea. Pentru a putea folosi aceasta metoda cu succes, femeia trebuie sa poata face o diferenta intre senzatiile de "uscaciune" si de "umezeala" la nivelul deschiderii vaginale in diferite momente ale ciclului menstrual. In timpul perioadelor "umede" trebuie sa poate face diferenta intre diferitele tipuri de mucus. In timpul perioadei fertile el are un aspect clar, este alunecos si elastic si abundent.

De retinut:
Metodele contraceptive nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala nici a infectiei cu virusul HIV.
Aceste metode pretind o disciplina si un stil de viata regulat. O faza intensa de invatare si de practicare atenta a acestei metode sunt conditiile unei preveniri sigure a conceptiei. Metodele de contraceptie naturala pot fi recomandata numai femeilor care isi cunosc bine corpul si au un ciclu regulat, si sunt atente la schimbarile lor. Din aceste considerente metodele contraceptive naturale sunt foarte nesigure pentru fetele tinere, al caror ciclu inca nu s-a stabilizat.



Sursa: Mamicamea.ro



CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII