Medicii dezvaluie din esecurile prezervativelor

Voturi: 167 |   Voteaza

prezervative si esecul prezervativuluiMulti experti in domeniul sanatatii au facut avertizari impotriva dependentei de preservative ca mijloc de protectia impotriva imbolnavirii de SIDA si de alte boli cu transmitere sexuala. Mai jos, sunt cateva comentarii ale acestora:
"Nu poti sa spui oamenilor ca este totul in ordine si poti sa faci ce vrei daca folosesti prezervativul. SIDA este o boala prea periculoasa ca sa poti afirma asa ceva."

- Dr. Harold Jaffee, seful sectiei de epidemiologie, Centrele Nationale pentru Controlul Bolilor

"Mai simplu spus, prezervativele esueaza. Si prezervativele au o rata inacceptabilade esec pentru mine ca doctor pentru a le promova ca strategie de protectie semnificativa impotriva SIDA." - Dr. Robert Renfield, seful sectiei de cercetare retrovirala, Institutul Militar Walter Reed

"A avea incredere in prezervative ca mijloc sigur de protectie poate insemna boala de lunga durata, suferinta si chiar moarte pentru tine sau pentru o persoana pe care o iubesti" - Dr. Andre Lafrance, doctor si cercetator Canadian

"A afirma ca folosirea prezervativului reprezinta "sex protejat" inseamna de fapt jocul ruletei rusesti. O multime de oameni vor suferi muri in acest joc." - Dr. Teresa Crenshaw, membra in Comisia Prezidentiala impotriva SIDA a Statelor Unite si fost presedinte al Asociatiei Americane a Profesorilor de educatie sexuala

Gauri din prezervative

Bolile cu transmitere sexuala sunt organisme foarte mici, minuscule in comparatie cu sperma. Acesti virusi foarte mici pot trece printr-o gaura dintr-un prezervativ mult mai usor decat ar putea trece sperma. De exemplu, HIV ( virusul care cauzeaza SIDA) este atat de mic incat peste 2.000.000 de factori care produc boala se pot aduna pana cand se termina aceasta propozitie.

In 1993, Universitatea din Texas a analizat rezultatele a 11 studii diferite care au urmarit eficacitatea prezervativelor in prevenirea transmiterii virusului SIDA. Rata medie a esecurilor prezervativelor in cele 11 studii pentru prevenirea transmiterii virusului SIDA a fost de 31%. Adica 1 din 3 era un esec.

Un motiv pentru esecul prezervativelor in prevenirea transmiterii SIDA este acela ca prezervativele din latex au mici gauri intrinseci numite" goluri". Sperma este mai mare decat aceste gauri, dar virusul SIDA este de 50 ori mai mic decat aceste gauri, ceea ce face ca virusul sa treaca foarte usor prin aceste gauri (Sursa: Dr. C.M. Roland-editor al revistei Rubber Chemistry and Technology). Pentru a va face o idee cat de usor este ca virusul sa treaca prin aceste gauri imaginati-va o minge de ping-pong trecand printr-un cos de baschet.

Si totusi unele fete raman insarcinate

Stiti ca puteti sa folositi prezervativul si totusi puteti sa ramaneti insarcinate? O varietate de studii a aratat ca prezervativele au o rata de esec anuala cuprinsa intre 10% si 30% in prevenirea sarcinii. Ati stiut asa?

Va puteti imagina consecinetele pentru un cuplu cand prezervativele dau gres? Si totusi se intampla mereu! Unul dintre studii a aratat ca printre adolescenti rata de esec a prezervativelor impotriva sarcinii a fost de 36%! Pe total, aceasta inseamna ca una din trei adolescente care folosesc prezervativul va ramane insarcinata in fiecare an. Oare care sunt consecintele petnru acea adolescenta?

Esti pregatit sa contactezi o boala cu transmitere sexuala?

Prezervativele ofera considerabil mult mai putina protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala decat o fac impotriva sarcinii. Aceasta, deoarece o fata poate ramane insarcinata doar la ovulatie (adica 2-3 zile pe luna) dar bolile cu transmitere sexuala pot trece de la un partener la altul in orice moment al lunii.

Bolile cu transmitere sexuala se transmit deseori doar prin contactul direct piele cu piele chiar si atunci cand sunt folosite prezervativele. Aceasta se intampla deoarece germenii bacterieni si virali care cauzeaza bolile cu transmitere sexuala ( ca papillomavirusul uman, chlamidia, herpesul si sifilisul) nu afecteaza doar o parte a corpului. Acestia pot infecta lejer orice loc din zona genitala la barbati si femei.

Chiar daca virusul sau bacteria nu trece prin lacrimi sau gaurile prezervativelor, acesta se poate contacta deoarece prezervativul nu poate acoperi sau proteja toata suprafata din zona genitala. Asta inseamna ca prezervativul nu protejeaza impotriva multor infectii ale bolilor cu transmitere sexuala care se pot transmite in timpul contactului sexual.

De amintit

- Centrele Statelor Unite pentru Controlul Bolilor raporteaza ca 56.000.000 de americani au o boala prin transmitere sexuala incurabila.Aceasta inseamna ca unul din cinci americani este infectat!
- 12.000.000 se imbolnavesc de o boala cu transmitere sexuala in fiecare an!
- 33.000 de oameni se imbolnavesc de o boala cu transmitere sexuala in fiecare zi, iar 22.000 dintre ei au varsta cuprinsa intre 15 si 24 ani.
- 25% din liceeni vor contacta o boala cu transmitere sexuala inainte de absolvirea liceului.

Sursa: Institutul Alan Guttmacher, Centrul pentru Controlul Bolilor din New York, Atlanta

Adaptat dupa: Lickona, T. si J. "Sex, iubire si tu", Notre Dame, IN: Ave Maria Press, 1994



Sursa: Mamicamea.ro



CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII