Cele 10 beneficii ale cafelei pe care nu le stiai!

Voturi: 219 |   Voteaza

Te-ai gandit vreodata ca acea ceasca de cafea pe care o bei dimineata sau la pranz, poate avea efecte uimitoare asupra sanatatii tale? Atat timp cat nu exagerezi si nu devii dependenta de ea, cafeaua poate lucra in beneficiul tau. Odata ce intreci limitele, o vei consuma in defavoarea ta.

Nu uita! Nu depasi doza zilnica recomandata de cofeina, adica cel mult 3 cesti medii de cafea, daca vrei sa nu de vii dependenta! Acum afla care sunt cele 10 beneficii ale cafelei - nectarul lumii arabe!

1. Sporeste atentia si te binedispune!

Ai observat cum ceasca de cafea pe care o bei dimineata pare sa te puna pe picioare si sa iti da zeci de idei? Studiile specialistilor au descoperit ca, o doza medie de cafea consumata zilnic stimuleaza atentia, timpul de reactie, memoria si capacitatea de judecata de-a lungul zilei.

Cum este posibil? Ei bine, cofeina continuta de cafea si glucoza continuta de zahar fac o pereche excelenta: cofeina activeaza si stimuleaza activitatea celulelor, iar glucoza este combustibilul necesar acestui proces.

In plus, cafeaua contine proteine, lipide si carbohidrati si stimuleaza productia de serotonina, adica hormonul fericirii.

2. Previne diabetul si bolile cardiovasculare!

Cofeina pare a fi ingredientul minune care stopeaza debutul diabetului de tip 1 si 2, la fel si acidul calorgenic continut tot de cafea. Cafeaua imbunatateste activitatea ficatului si influenteaza depozitul de adipocite, care lupta si ele impotriva diabetului.

Antioxidantii continuti de cafea impiedica distrugerea celulelor si implicit, previn aparitia multor boli, printre care si cele cardiovasculare. Totusi, daca limita de 2-3 cesti pe zi este depasita, muschiul inimii poate fi foarte afectat, asa ca granita dintre sanatate si boala este destul de subtire. 

3. Previne cancerul!

Din ce in ce mai multe studii despre cafea ajung la concluzia ca, aceasta bauturica aromata poate da o mana de ajutor in prevenirea cancerului mamar, hepatic, de colon, cranian si al corzilor vocale.

Bautorii de cafea care consuma 2-3 cesti medii de cafea pe zi se pun la adapost de consecintele nefaste ale cancerului, deoarece cafeaua contine antioxidanti, esentiali in lupta impotriva cancerului.

4. Relaxeaza femeile gravide!

Noile cercetari au daramat, chiar si pe jumatate, un mit al celor 9 luni de sarcina: femeile gravide nu au voie sa bea cafea.

Intr-adevar, pentru mult timp medicii au interzis gravidelor consumul de alimente ce contin cofeina, pe motiv ca, cofeina se transmite bebelusului prin placenta si poate provoca dezlipirea placentei, avort spontan, dezvoltarea incompleta a fatului, retard mintal al bebelusului sau ADHD. Toate acestea sunt posibile, insa doar in cazul unui consum ridicat de cofeina.


Noile cercetari au stabilit ca, un consum moderat de cofeina nu poate face rau gravidei sau bebelusului. In timpul celor 9 luni de sarcina, fara sa-ti fie teama, poti consuma zilnic orice dintre: 200 ml cafea, 200 ml ceai sau 6 tablete de ciocolata.

5. Iti prelungeste viata!

Este mai mult decat clar ca 1, 2 sau maximum 3 cesti medii de cafea nu iti pot face rau daca esti complet sanatoasa!

Si, atentie! 2-3 cesti de cafea pe zi scad riscurile de deces cu 18% pentru femei si cu 10% pentru barbati!

6. Iti face parul sa straluceasca si tenul sa radieze de frumusete!

Pun pariu ca nu te-ai gandit cum culoarea si proprietatile cafelei te pot ajuta sa ai o podoaba capilara si un ten de invidiat. Iata 2 retete cu care nu vei da gres in ritualul de infrumusetare!

Pentru par stralucitor: pregateste o cafea tare, espresso de exemplu, adauga cateva picaturi de ulei de masline si cateva picaturi de parfum, apoi lasa sa se raceasca. Odata racit amestecul, pune-l pe parul uscat, lasa-l sa actioneze 15-20 de minute apoi clateste bine parul.


Pentru un ten curat si proaspat: peste zatul ramas de la o ceasca cu cafea pune un albus de ou si putina aloe vera proaspat tocata. Amesteca bine si aplica pe fata prin miscari circulare, de masaj. Lasa sa se usuce, apoi curata bine cu apa calda.

7. Ajuta digestia si procesul de slabire!

Te poate ajuta cafeaua sa slabesti sau sa scapi de durerile de stomac inevitabile dupa o masa copioasa? Se pare ca da.

O ceasca de cafea bauta dupa ce consumi alimente grele stimuleaza secretia de saliva si suc gastric si inlesneste tranzitul intestinal, astfel ca alimentele sunt mai usor de digerat. In plus, cafeaua te ajuta sa pierzi in greutate si asta nu doar datorita faptului ca este un bun diuretic si stimuleaza activitatea aparatului excretor, ci si pentru ca se ard in jur de 350 calorii prin consumul a 2 cesti de cafea zilnic.

8. Stimuleaza activitatea fizica intensa!

Cum iti ofera cafeaua un boost de energie?

Daca stii ca urmeaza pentru tine o perioada cu activitate fizica intensa, insa te simti putin cam moale, bea o ceasca tare de cafea. Cafeaua intareste temporar musculatura, lupta cu oboseala si ajuta organismul sa transforme grasimile in energie, in timp ce zaharul este pastrat in tesuturi pentru a fi folosit atunci cand corpul simte mai mult nevoia.


9. Alunga migrenele si respiratia grea!

In doze moderate, cofeina relaxeaza muschii toracelui si le sporeste mobilitatea, astfel ca respiratia devine mult mai usoara. Acesta este unul dintre motivele pentru care li se recomanda bolnavilor de astm o ceasca cu cafea zilnic.

Cafeaua te scapa si de o durere puternica de cap, deoarece are proprietatea de a dilata vasele de sange.

10. Te scapa de celulita!

Stiai ca 80% din cremele anticelulitice au ca ingredient principal cofeina? Iata o reteta numai buna, caci ce rost are sa mai dai banii pe cremele anticelulitice cand poti incerca si ceva pregatit chiar de tine!

Amesteca zatul ramas de la 2 cesti de cafea cu putin ardei iute tocat foarte marunt si cu ulei de masline atat cat compozitia sa nu devina prea lichida. Zatul inlatura celulele moarte si efectul de coaja de portocala, ardeiul iute intensifica circulatia sangelui, iar uleiul de masline hidrateaza si da o culoare frumoasa pielii.

Stiati ca...

... dintre bauturi, nu doar cafeaua contine cantitati ridicate de cofeina? Sunt alte bauturi care chiar o intrec! O doza de bautura tip Cola contine 60 mg cofeina, o doza de bautura energizanta contine 80 mg, o ceasca cu ceai negru - 50 mg, iar o ceasca cu ceai verde - 10 mg.

... daca iti freci mainile cu zatul de la cafea, scapi garantat de mirosul de usturoi, ceapa si orice alt miros puternic care se impregneaza in pielea palmelor tale?

... daca consumi mai mult de 3 cesti medii de cafea pe zi, devii dependenta? Spre deosebire de obisnuinta, dependenta are efecte neplacute: gastrita, migrene, anxietate, itritabilitate, palpitatii. In plus, atunci cand vei avea cu adevarat nevoie sa te revigorezi cu o cafea, organismul nu va mai raspunde absolut deloc, fiind mult prea obsinuit cu acest lichid.

Tu obisnuiesti sa bei cafea? Din ce alte alimente iti iei doza de cofeina?



Sursa: Divahair.ro



CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII