Calcaie crapate: cauze, simptome si remedii naturiste

Voturi: 225 |   Voteaza

Calcaiele crapate sunt o afectiune comuna mai ales pentru persoanele in varsta, care exercita mai multa presiune asupra picioarelor, insa si cele tinere se pot confrunta cu aceasta problema. Productia de sebum de la nivelul pielii scade cu timpul, asa ca apare o tendinta de uscare si de crapare a calcaielor.

Desi craparea calcaielor poate fi un semn al lipsei de hidratare, a expunerii la anumiti factori externi (frig, incaltaminte neadecvata) sau al unui deficit de zinc si Omega 3, de multe ori ar putea indica si o neglijenta in ingrijirea picioarelor.

Calcaiele crapate nu sunt daunatoare, dar in functie de profunzimea fisurilor ele au tendinta de a deveni dureroase sau chiar de a sangera. Acest lucru ar putea duce la infectii, asa ca este important sa-ti tratezi problema imediat cum apare. In faza incipienta, cand crapaturile nu sunt adanci, iar pielea nu este dureroasa, poti folosi remediile naturiste. Pentru situatii mai grave, poti achizitiona din farmacii creme speciale pentru calcaie crapate.


Cauze pentru aparitia calcaielor crapate

Cele mai frecvente cauze care duc la craparea calcaielor sunt: uscarea excesiva a pielii, statul prelungit in picioare, supraponderabilitatea si incaltamintea neadecvata. Sandalele si pantofii deschisi in spatele labei piciorului ii permit grasimii calcaielor sa se extinda in lateral si astfel creste riscul aparitiei crapaturilor. Expunerea continua la apa ii poate extrage pielii uleiurile sale naturale, lasand-o uscata si aspra.

Anumite conditii medicale ar putea duce la calcaie crapate - psoriazis, eczeme, boli tiroidiene si deficitul de vitamine, minerale si zinc.

Simptome ale calcaielor crapate

La fel ca intregul organism, si picioarele necesita partea lor de atentie si de ingriire. Daca aceasta lipseste, apar cateva indicii care ne spun ca este nevoie de o schimbare pe care trebuie sa o aplici imediat, pentru ca afectiunea sa nu se agraveze.

Primele simptome ale calcaielor crapate sunt inrosirea si uscarea pielii. Apoi apare descuamarea, caz in care trebuie sa ai grija sa nu tragi de bucatile de piele uscata care se cojesc, deoarece ai putea ajunge la o deterioare si mai mare. Utilizeaza o pereche de foarfece pentru a indeparta cu atentie pielea moarta.

In plus, pe masura ce scad straturile superioare ale pielii uscate, vor aparea mancarimile si disconfortul general. Inainte de a incepe orice tratament, trebuie sa scapi de toata pielea uscata care se desprinde.

Daca apare si sangerarea, atunci ai o problema foarte grava, deoarece acesta este un semn ca fisurile nu afecteaza doar pielea de la suprafata, ci si straturile inferioare ale tesutului. Daca nu tratezi la timp calcaiele crapate care sangereaza, in timp te poti confrunta cu infectii serioase.

Remedii naturiste pentru calcaiele crapateCel mai adesea oamenii nu trateaza calcaiele crapate ca pe o afectiune si de fapt acesta este si unul dintre motivele pentru care ingrijirea picioarelor este uneori neglijenta si deficitara. Cele mai la indemana solutii sunt remediile naturiste, datorita costurilor reduse si eficientei lor. Poti combina tratamente diferite, ca sa observi care te ajuta mai bine. Atentie, in cazul in care calcaiele crapate nu se vindeca in cateva saptamani, este indicat sa apelezi la medicul de familie sau direct la dermatolog.

Uleiul de masline poate fi utilizat pentru tratarea calcaielor crapate. Spala-ti picioarele si curata calcaiele cu o piatra ponce, apoi aplica pe talpa ulei din belsug. Incalta o pereche groasa de sosete si lasa tratamentul sa actioneze pe tot parcursul noptii. Dimineata vei observa deja primele efecte - pielea calcaielor va fi mai moale. Repeta acest procedeu timp de cateva zile, pana cand afectiune se va vindeca. Pentru acelasi efect, poti incerca si uleiul de susan sau uleiul de nuca de cocos.

Piureul de banane poate fi folosit ca o crema pentru calcaie. Aplica pasta obtinuta din pasarea unei banane pe talpile curate. Lasa masca sa actioneze timp de 10-15 minute, cat pielea isi extrage substantele necesare. Curata apoi picioarele cu apa calduta si inmoaie-le in apa rece pentru cateva minute. Pentru a obtine calcaie netede si moi, repeta procedeul in fiecare zi, pentru cateva saptamani. Poti adauga la aceasta pasta si jumatate de avocado sau jumatate dintr-o nuca de cocos. Aceste doua fructe sunt bogate in uleiuri esentiale si vitamine solubile, de care are nevoie pielea pentru a ramane moale si hidratata.

Mierea este eficienta in tratarea calcaielor crapate, deoarece are atat proprietati antibacteriene, cat si de hidratare. Amesteca o ceasca de miere intr-o jumatate de lighean cu apa calda si rasfata-ti picioarele. Relaxeaza-te timp de 10-15 minute si observa diferentele cu fiecare utilizare.

Sucul de lamaie poate fi folosit in acelasi fel ca mierea - in baie calduta la picioare. Proprietatile acide ale lamaii pot fi foarte eficiente cand intra in contact cu pielea aspra a calcaielor, deoarece ajuta la inmuierea pielii moarte, care va putea fi desprinsa mai usor. Dupa 10-15 minute curata picioarele cu piatra ponce si sapun, pentru a exfolia delicat straturile superioare ale pielii uscate.

Sfaturi pentru prevenirea si tratarea calcaielor crapate

Pentru a preveni sau pentru a trata calcaiele crapate, trebuie sa-ti exfoliezi picioarele in mod regulat. Prepara propria solutie acasa, din ingrediente naturale. Amesteca un pumn de faina de orez cu doua linguri de miere si otet de mere cat sa obtii o pasta omogena si groasa. In cazul in care fisurile sunt foarte adanci, poti adauga si o lingura de ulei de masline sau de migdale. Inmoaie picioarele in apa calda timp de 20 de minute, apoi maseaza-ti talpile cu aceasta pasta, dupa care clateste bine.

Calcaiele crapate pot indica o deficienta de vitamine, minerale, zinc, acizi grasi sau Omega 3. Cum aceste substante nu sunt produse de organism in mod natural, ele trebuie sa fie ingerate prin alimente sau suplimente nutritive. Pentru o piele sanatoasa, alimentatia ta zilnica trebuia sa contina urmatoarele elemente:

- vitamine (uleiuri vegetale, legume verzi, cereale, nuci);

- minerale: calciu (lapte, branza, iaurt, apa minerala, inghetata, peste, sucuri din fructe si legume, cereale, broccoli) si fier (carne de pui, peste, cereale, oua, legume, fasole);

- zinc (carne de pui, fasole, iaurt, orez, paste)

- acizi grasi si Omega 3 (peste, seminte de in, ulei din seminte de in).

De asemenea, ingrijirea adecvata a picioarelor va ajuta la prevenirea sau tratarea calcaielor crapate. Alterneaza apa calda cu apa rece cand iti faci baie la picioare, pentru stimularea circulatiei sangelui. Dupa dus aplica o crema hidratanta speciala pentru calcaie sau una preparata de tine din ulei de masline si ulei de levantica.

Evita mersul pe jos in picioarele goale, alege-ti incaltamintea potrivita, care sa nu te stranga, si maseaza-ti talpile cat mai des.

Calcaiele crapate se numara printre problemele comune ale picioarelor si oricine se poate confrunta cu aceasta afectiune. Important este sa observi la timp daca pielea incepe sa se usuce, pentru a lua masurile potrivite.

 



Sursa: Divahair.ro



CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII

Vizitator
28/12/2013, 21:12
Cum se posteaza pe blog? Ca eu mi-am facut blog-ul si nu mai stiu.