10 strategii impotriva depresiei!

Voturi: 167 |   Voteaza

Criza economica... relatii care se destrama... si multe alte motive "bune" pentru o depresie. Mai mult decat atat, odata cu criza economica, oamenii sunt mult mai putin dispusi sa dea bani pentru un ajutor profesionist in tratarea depresiei.

Chiar daca dispui de o asigurare de sanatate, costurile medicamentelor si ale terapiei prin conversatii cu medicul te fac sa te gandesti de mai multe ori inainte sa apelezi la un astfel de ajutor.

Daca esti deprimata sau treci printr-o depresie, schimbarea stilului de viata si strategiile pornite din proprie initiativa pot fi un inlocuitor de efect al ajutorului medical. Sunt o multime de strategii pe care le poti aplica in viata de zi cu zi si care nu te costa nimic!

Noi iti oferim 10 astfel de strategii de lupta!

1. Recunoaste problema si nu te invinovati

Primul pas in lupta cu depresia este sa recunosti problema si sa nu te invinovatesti, sau cel putin, nu doar pe tine sa te consideri vinovata pentru aceasta situatie. Cu siguranta exista si motive sau circumstante care nu au depins de tine!

Starea depresiva, asociata cu sentimente de teama si vinovatie, va duce la un dezastru. Recunoasterea simptomelor depresiei si lupta cu ele cere multa rabdare, stapanire de sine si o apropiere mai mult practica si mai putin sufleteasca.

Trebuie sa infrunti realitatea, aceea ca depresia este un dezechilibru fizic si psihic, o afectiune la fel de importanta ca si cancerul, diabetul, etc. Nu poti trece peste depresie doar prin schimbarea atitudinii, ci mai ales prin recunoasterea faptului ca suferi de o afectiune ce necesita atentie si rabdare.

2. Vorbeste despre asta

Cu siguranta nu este usor, insa daca vorbesti cu persoanele apropiate despre situatia prin care treci, iti va fi mult mai usor decat daca ai tine un secret. In fond, persoanele dragi au doar interesul sa te ajute! Ceea ce este adevarat insa, este faptul ca nu toate persoanele la care vei apela vor empatiza total cu tine. Daca le-ai fi spus ca te doare spatele sau ai o migrena, oricine te-ar fi inteles, insa un dezechilibru psihic nu este o afectiune intalnita chiar in fiecare zi.

Totusi, chiar daca nu te vor intelege pe deplin, prietenii, familia si confidentii tai vor fi alaturi de tine si iti vor oferi cu siguranta suportul emotional de care ai nevoie, servind ca suporturi de rezonanta fata de suferinta ta.


Nu te izola si nu iti face ganduri negre in singuratatea caminului tau! O conversatie cu o prietena apropiata, sfaturile primite si initiativele pe care le va avea pentru recuperarea ta, vor fi mai mult decat o gura de aer proaspat.

3. Nici sa nu te gandesti la droguri sau alcool

Desi poate fi tentant in cazul unei depresii si mai ales in adolescenta si prima tinerete, drogurile si alcoolul nu sunt nici pe departe o solutie, ba dimpotriva, o metoda sigura sa te infunzi intr-o gaura neagra.

Folosirea abuziva de medicamente antidepresive, droguri sau alcool cauzeaza anxietate si lipsa autocontrolului in randul persoanelor cu depresie. Chiar daca multi apeleaza la alcool sau droguri pentru a calma simptomele depresiei, aceste "ajutoare" sunt extrem de periculoase, ducand la dependenta si chiar moarte.

Consumul exagerat de alcool sau antidepresive afecteaza serios activitatea cerebrala si iti ataca definitiv nu doar organismul ci si relatiile in viata de zi cu zi sau la locul de munca. Bineinteles, un pahar de vin, ocazional, nu iti va face rau.

4. Mentine-te in forma prin exercitii fizice

S-ar putea sa fie ultimul lucru de care sa ai chef cand treci printr-o depresie, dar o alergare usoara, o ora la sala de gimnastica sau o jumatate de ora de jogging cu prietena, chiar fac minuni!

Este demonstrat! Daca sunt facute regulat, 30 de minute de activitate fizica intensa "ametesc" simptomele depresiei. Intr-unul dintre aceste studii, pacientii care au alergat regulat pe bicicleta sau pe banda timp de 12 saptamani, au observat ca simptomele depresiei s-au micsorat simtitor, atat ca durata cat si ca intensitate.

Un alt studiu arata ca exercitiile fizice si miscarea in aer liber iti ridica moralul pentru cel putin 10 ore de la efortul fizic.

5. Hraneste-te sanatos!

Alimentele pe care le consumi afecteaza si influenteaza nu doar activitatea organismului, ci si a creierului. Asadar, daca te simti deprimata, ar putea fi de vina si alimentatia nesanatoasa, tip fast-food de exemplu. Cea mai buna decizie este sa mananci sanatos si echilibrat pentru a lupta cu depresia si pentru a o tine departe. 

In acest sens alege sa consumi multe fructe, legume si proteine, toate cat mai proaspete si mai putin prelucrate.

Bineinteles, niciun aliment nu poate fi "alimentul minune" in lupta cu depresia, insa exista o multime de ingrediente care iti imbunatatesc starea de spirit. De exemplu, carbohidratii si alimentele care contin vitamina D, cresc nivelul de serotonina din organism. Cred ca stii deja, serotonina este un neurotransmitator asociat cu starea de spirit si nu degeaba este supranumit "hormonul fericirii".

Alte studii au aratat ca acizii grasi Omega-3, pe care ii poti gasi in peste si suplimentele cu ulei de peste, sunt si ei de ajutor.


6. Amana deciziile importante

In 90% din cazuri, depresia afecteaza felul in care percepi lucrurile si persoanele de langa tine si, implicit, felul in care gandesti atunci cand iei o decizie. Asadar, este mai mult decat intelept sa lasi la o parte deciziile importante cu privire la familie, relatii sau viata profesionala, pana in momentul in care te vei simti mult mai bine.

Una dintre cele mai intense simptome ale depresiei este perceptia pesimista a tot ceea ce te inconjoara sau a viitorului. Aceasta perceptie eronata deformeaza felul in care gandesti despre absolut orice si de multe ori, s-ar putea chiar sa nu iti dai seama. Ai putea chiar sa crezi ca este decizia corecta.

Si totusi, daca nu te poti feri de luarea unor decizii, nu fi impulsiva! Inainte de a lua decizia respectiva, apeleaza la sfatul persoanelor apropiate, in care ai incredere si care stiu cu ce are legatura decizia pe care vrei sa o iei. Poti vorbi cu mama, sora sau o prietena.

7. Ai grija de sanatatea ta!

Daca treci printr-o depresie, ai tendinta de a-ti neglija sanatatea. Cercetarile arata ca relatia dintre depresie si anumite afectiuni asa cum sunt cele ale inimii sau diabetul este identica cu cea dintre tunet si fulger, de exemplu. Unde este unul, este si celalalt si invers.

Prin faptul ca iti pui sanatatea pe locul 2, nu faci altceva decat sa agravezi simptomele depresiei deja existente sau sa agravezi simptomele unor afectiuni deja instalate, printr-o depresie prelungita.

8. Mentine o rutina zilnica

Medicii sunt de parere ca mentinerea unui program adecvat, pe care sa il respecti, este foarte importanta daca te lupti cu o depresie.

Indiferent ce activitati ai decide sa faci (plimbare, sport, dans, curatenie, conversatii cu prietenii), incearca sa le faci mereu in aceeasi zi si aproximativ la aceeasi ora. O astfel de rutina te ajuta sa eviti sindromul « statului acasa in pijamale », care poate inrautati semnificativ situatia.

Un program pe care sa il respecti iti va demontra tie insati dar si celor din jurul tau, ca esti capabila de a duce la bun sfarsit o activitate, o zi intreaga si cel mai important, lupta cu depresia.

9. Asigura-te ca dormi bine

Depresia si insomniile merg deseori mana in mana. Dereglarile perioadelor de odihna si somn sunt o problema comuna in timpul depresiilor, iar pentru multe persoane, lipsa unei perioade adecvate de odihna este un minus evident pentru starea de spirit.

Specialistii iti recomanda un somn bun, indeajuns de lung si regulat, daca vrei sa invingi depresia. Asadar, daca nu dormi bine, fa-ti rost de o saltea confortabila, o revista, un film sau o carte buna, si fa in asa fel incat sa ii oferi creierului si organismului tau odihna de care au atata nevoie!

10. Nu te obosi!

Este un simptom caracteristic depresiei sa te simti stresata si coplesita de un program incarcat! Ce poti face? Nu-ti incarca si tu mai mult programul, altfel vei simti ca ai intrat intr-o situatie tensionata de care nu mai poti scapa!

Daca te lupti cu depresia, este foarte important sa nu iti supraapreciezi puterea de concentrare sau efortul fizic si sa nu iei asupra ta rezolvarea mai multor sarcini decat ai putea duce. Daca la locul de munca ai de rezolvat sarcini dificile, este extrem de indicat sa renunti la alte activitati pentru a nu te incarca sau sa imparti sarcinile de munca si /sau gospodaresti in mai multe parti usor de realizat de-a lungul zilei.

Si nu uita! Chiar e binevenit sa o iei mai incet, cu calm. Nimeni nu poate fi eficient 100% nici la locul de munca, nici acasa, cu atat mai mult cu cat treci printr-o depresie. Chiar lucrand cu o capacitate de 75%, esti de admirat in astfel de conditii! Din cand in cand, meriti o pauza!

Si inca ceva! Nu esti singura femeie care se lupta cu depresia! Milioane alte de femei din lumea intreaga au aceleasi stari ca si tine si vor sa invinga! Important este sa te deschizi, sa vorbesti despre problemele tale. Terapia prin conversatie, chiar si cu cea mai buna prietena poate face minuni!



Sursa: Divahair.ro



CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII