Sarcina multipla complicatii posibile

Sunt 647 poze cu bebelusi si 3 zile pana la resetarea topului
Sarcina
170

Sunt sarcinile multiple mai riscante decat cele unice? Desi in cele mai multe cazuri sarcinile multiple pot fi duse la bun sfarsit fara complicatii majore, totusi acest gen de sarcina este considerata de mare risc. Si cu cat sunt mai multi embrioni per sarcina, cu atat este aceasta considerata mai riscanta. Insa cel mai mare risc consta in nasterea prematura a copiilor.

Care sunt sansele sa nasc prematur?

Copii nascuti prematur nu sunt totdeauna complet pregatiti pentru mediul exterior. Plamanii, creierul si celelalte organe pot sa nu fie complet dezvoltate iar sistemul lor imunitar nu va fi capabil sa respinga eventualele infectii. De asemenea, este posibil ca micutii sa nu aiba nici macar abilitatea de a suge sau inghiti.

Cu cat un copil este nascut mai devreme fata de termenul normal cu atat mai mare este riscul.In general, copii nascuti prematur intre 34 si 37 de saptamani nu au probleme majore, iar cei nascuti inainte de 28 de saptamani vor supravietui cu putin noroc, dar numai daca sunt trecuti imediat dupa nastere in terapie intensiva.

Daca intri in travaliu inainte de 34 de saptamani, echipa medicala care te supravegheaza va putea sa iti intarzie nasterea pentru cateva zile. In aceasta perioada, medicii le vor administra micutilor corticosteroizi care vor grabi dezvoltarea si maturizarea organelor interne ale copiilor, crescandu-le astfel si sansele de supravietuire.

Care sunt posibililele complicatii ce pot aparea la o sarcina multipla.

complicatii sarcina multiplaEi bine, in afara de nasterea prematura, mai exista inca destul de multe posibile probleme.

Gemenii si tripletii deseori nu au sansa de a ajunge la o greutate normala pana la momentul in care se nasc. Din acest punct de vedere, copii cu greutate mica la nastere sunt predispusi la aparitia unor probleme de sanatate chiar daca s-au nascut la termen. Deseori ei au probleme de respiratie sau au sistemul imunitar incomplet dezvoltat. De asemenea unii nu reusesc sa isi echilibreze temperatura corporala in timp ce altii iau in greutate foarte greu.

Din acest motiv, aproapte toti nou-nascutii cu greutate mica la nastere trebuie sa petreaca o perioada de timp in sectia de terapie intensiva inainte de a putea merge acasa.

Preeclampsia este o afectiune caracterizata printr-o presiune marita a sangelui dar si prin prezenta de proteine in urina. Aceasta apare in circa 10 pana la 15% din femeile insarcinate cu gemeni, adica de doua ori mai frecvent decat in cazul femeilor cu sarcina simpla. De asemenea, la femeile insarcinate cu sarcina multipla, afectiunea are tendinta de a aparea mult mai devreme, putand avea forme mult mai severe.

De altfel, in cazurile de preeclampsie severa viata viitoarei mame este pusa in serios pericol.

Diabetul gestational este de asemenea mult mai des intalnit in cazul sarcinilor multiple si din acest motiv, in cazul aparitiei afectiunii, medicul va urmari mult mai atent evolutia sarcinii. In general, nivelul de zahar din sange este relativ usor de tinut sub control doar pe baza unei diete sanatoase si a exercitiilor fizice regulate, insa, in unele cazuri sunt necesare si injectiile cu insulina. Este de retinut si faptul ca un diabet gestational necontrolat poate avea consecinte grave atat pentru mama cat si pentru copii.

Desprinderea de placenta este poate una dintre cele mai grave afectiuni ce pot aparea in cazul sarcinilor multiple si se manifesta prin desprinderea placentei de peretele uterului. Consecintele sunt dintre cele mai grave si consta in probleme de creste a copiilor, nastere prematura sau nasterea de copii morti.

In cele mai multe cazuri desprinderea de placenta apare in a doua parte a sarcinii si deseori se manifesta la nastere imediat ce primul copil a fost nascut pe cale vaginala, ceea ce duce implicit la nasterea urmatorului sau urmatorilor, prin cezariana.

Sindromul transfuziei sanguine la gemeni apare foarte rar si se manifesta prin trecerea sangelui de la un geaman la celalalt prin intermediul placentei comune.

Voi fi obligata sa stau la pat?

Da, este posibil ca medicul tau sa doreasca sa iti limitezi la maxim activitatile zilnice, mai ales daca risti sa dezvolti complicatii ce pot duce la nastere prematura. Ce-i drept nu exista nici un fel de dovada ca odihna la pat poate preveni aparitia complicatiilor dar exista anumite studii care au relevat importanta repaosului la pat in ceea ce priveste greutatea copilului la nastere.

De asemenea trebuie sa discuti cu medicul tau exact ce poti si ce nu poti face.

Care sunt sansele sa pierd unul sau mai multi copii?

Atunci cand o femeie are o sarcina cu gemeni, este posibil ca unul dintre copii sa dispara in urma unui avort spontan in timp ce celalalt va ramane pana la finalul sarcinii. Aceasta conditie medicala se numeste "geaman disparut" si apare in circa 20% din numarul tuturor sarcinilor cu gemeni. De asemenea, sansele de pierdere a unui copil in perioada incipienta a sarcinii cu tripleti sau mai multi copii sunt de 40%

In general in trecut, atunci cand inca nu exista aparate capabile sa execute ecografii, aceste pierderi treceau in mare parte neobservate, singurele simptome evidente fiind sangerarile vaginale.

Daca exista o sarcina cu gemeni identici (in aceeasi placenta) moartea unuia poate fi foarte periculoasa pentru celalt.

Ce pot face pentru a reduce riscul de aparitie a complicatiilor?

In general, acestea nu au legatura directa cu nimic din comportamentul tau zilnic, deci nu poti propriuzis sa le eviti, insa, poti merge regulat la controale si poti tine strans legatura cu medicul tau pentru a putea identifica din timp orice problema ce poate aparea. De asemenea te poti familiariza cu simptomele incipiente ale diverselor complicatii dar si cu primele semne ale travaliului.

In orice caz, medicul va tine sub observatie situatia si va lua masurile potrivite pentru a duce sarcina la bun sfarsit cu cat mai putine complicatii

Sursa: Mamicamea.ro