Refluxul gastroesofagian la copil

Sunt 647 poze cu bebelusi si 12 zile pana la resetarea topului
Sanatate
122

Reflux gastro esofagianRefluxul gastroesofagian la copil. Refluxul gastro-esofagian (RGE) a devenit, in ultima perioada de timp, o importanta problema de sanatate publica ce determina cheltuieli enorme in sistemul sanitar si afecteaza calitatea vietii. Refluxul gastro-esofagian este definit ca fiind pasajul involuntar al continutului gastric in esofag.

Refluxul gastro-esofagian este foarte frecvent in primul an de viata si, desi determina regurgitatii si varsaturi, de obicei copilul are o crestere normala. Diferenta dintre refluxul fiziologic si boala de reflux este in mai mica masura corelata cu frecventa, durata si severitatea episoadelor de reflux, fiind mai ales determinata de aparitia unor semne si simptome suficient de intense pentru a afecta calitatea vietii sau pentru a genera aparitia complicatiilor.

Este normal pentru copilul meu sa scuipe atat de mul?

Asta depinde de la caz la caz. Este foarte normal pentru copii sa scuipe dupa masa sau chiar sa vomite din cand in cand  fara a avea un motiv evident. Voma si scuipatul frecvente sunt numite reflux gastroesofagian ( sau doar reflux) si cei mai mult copii scapa de el pe masura ce cresc.

Exista si situatii in care copilul tau poate avea si alte simtome pe langa scuipat si voma, simptome care indica ca sufera de boala refluxului gastro-esofagian (BRE). Spre exemplu, s-ar putea sa dea semne de dureri abdominale, arcuindu-si spatele, tragandu-si picioarele si trezindu-se din somn tipand. De asemenea si in timpul alaptatului pot aparea simptome cum ar fi innecatul si tusea.

Daca copilul tau vomita ceva mai des dupa hranire, programeaza-ti un control pentru el la medicul de familie.

Ce cauzeaza boala refluxului gastroesofagian?

`Toti micutii se obisnuiesc cu procesul de a manca si de a digera, dar unii au ceva mai multe probleme in a se invata decat ceilalti – si astfel vomita si scuipa mai mult decat ceilalti. Daca micutul tau are BRE este foarte probabil sa se datoreze faptului ca sfincterul esofagian este slab sau nu lucreaza corect inca. Astfel, mancarea si sucul gastric pot iesi din stomac si ajunge in gura.

Daca copilul tau are BRE este foarte important sa ii supraveghezi greutatea. Unii copii cu boala refluxului gastroesofagian nu castiga suficient de mult in greutate pentru ca pur si simplu  nu reusesc sa pastreze suficient de multa mancare. Altii, insa, isi pierd apetitul datorita durerilor produse de acidul gastric care iese din stomac si produce dureri si uneori arsuri  la nivelul esofagului.

Daca o parte din continutul stomacului ii intra in nasi si in plamani, micutul poate dezvolta si probleme  cum ar fi pneumonie, tuse noaptea dar si infectii ale sinusurilor si urechilor. De asemenea acidul stomacal poate dauna si smaltului dintilor. Astfel, boala refluxului gastroesofagian poate sa va faca primele zile impreuna foarte dificile insa tot rau spre bine.

Ce pot sa fac pentru a-i usura suferinta?

Incearca sa il tii intr-o pozitie verticala atunci cand il hranesti dar si pentru putin dupa masa. ( nu il lasa pe burtica imediat dupa masa spre exemplu).

Ofera-i mese mai mici dar mai dese astfel incat sa ingereze mai putin lapte.

Daca iti hranesati micutul la biberon cu lapte formula atunci ai putea sa ii introduci in lapte si cateva cereale de orez sau sa folosesti o formula cu orez adaugat. (inainte de asta insa, consulta-ti medicul).

Aceste sugestii nu sunt garantate sa functioneze pe post de medicament minune – s-ar puteasa il faca chiar mai nervos – totusi, nu strica sa incerci.

Trebuie sa merg cu copilul meu la medic daca suspectez ca are refux gastrosofagian?

Daca micutul tau scuipa destul de mult dar nu pare incomodat de acest fapt si im plus castiga si in greutate, probabil ca nu ai nevoie de o vizita la medic, insa daca esti convinsa ca ai motive de ingrijorare, nu strica sa intrebi.

Pe de alta parte, daca ai observat ca are simptome mult mai serioase, mai ales daca esti de parere ca refluxul ii afecteaza negativ cresterea si il impiedica sa ia in greutate, programeaza un control la medic cat mai curand. Doar medicul poate sa iti faca un diagnostic corect si sa iti spuna daca micutul tau sufera sau nu de boala refluxului gastroesofagian.

Ce va face medicul

Daca exista un diagnostic de boala refluxului gastroesofagian, pentru inceput iti va prescrie o reteta. Multi copii raspund imediat la medicamente antiacide si la doze mici de supresoare de aciditate (atentie sa nu ii dai copilului tau asa ceva decat cand medicul ii prescrie expres asa ceva).

In mod ideal, copilul tau nu va ttrebui sa ia mai medicatie mai mult de o luna, moment dupa care refluxul va disparea.

Exista si medicamente care au efect asupra pastrarii cursului normal al tractului digestiv. Daca copilul tau are simptomele specifice de boala refluxului gastroesofagian, medicul tau va fi cel mai probabil capabil sa ii gaseasca un tratament adecvat.

Cum se diagnosticheaza boala refluxului gastroesofagian?

Medicul copilului tau s-ar putea sa dea acest diagnostic doar prin examinarea micutului tau si prin analiza simptomelor pe care i le prezinti. Insa daca medicul tau are dubii sau daca tratamentul nu merge bine, este posibil ca el sa te trimita mai departe la un gastro enterologist  pentru a face o verificare a diagnosticului de boala refluxului gastroesofagian.

Aceste teste pot incude radiografii ale zone, facute dupa ce micutul tau a baut o substanta speciala numita barium pentru a pune in evidenta eventualele nereguli.

Sursa: Mamicamea.ro