Teoria Relativitatii

Voturi: 236 |   Voteaza

Teoria relativitatii reprezinta in fizica moderna un ansamblu a doua teorii formulate de Albert Einstein: relativitatea restransa si relativitatea generala.
Ideea de baza a acestor doua teorii este ca timpul si distantele unui eveniment masurate de doi observatori au, in general, valori diferite, dar se supun totdeauna acelorasi legi fizice.

Cand doi observatori examineaza configuratii diferite, si anume deplasarile lor, una in raport cu cealalta, aplicand regulile logice, se constata ca legile fizice au in mod necesar o anumita forma.

Relativitatea restransa, formulata in 1905, s-a nascut din observatia ca transformarea care permite schimbarea unui sistem referential, transformarea lui Galilei, nu este valabila pentru propagarea undelor electromagnetice, care sunt dirijate de ecuatiile lui Maxwell.

Pentru a putea impaca mecanica clasica cu electromagnetismul, Einstein a postulat faptul ca viteza luminii, masurata de doi observatori situati in sisteme referentiale inertiale diferite, este totdeauna constanta (ulterior a demonstrat ca acest postulat este de fapt inutil, pentru ca viteza constanta a luminii deriva din formele legilor fizice).

Sursa: Anunturi


CITESTE SI DESPRE: