Rinichii

Voturi: 333 |   Voteaza

Rinichii sunt organe pereche, situate retroperitoneal, de o parte si de alta a coloanei vertebrale lombare. Ei au forma caracteristica, circa 300 g, doua fete si doua margini
- Segmentul intermediar (ansa Henle), subtire, este format din doua brate, unite intre ele printr-o bucla; are epiteliul turti, fara microvii.

Nefronii care au glomerulii in zona externa a corticalei au ansa Henle scurta, in timp ce nefronii cu glomerulii in zona interna a corticalei au ansa lunga, care coboara profund in medulara.


- Segmentul distal este format dintr-o portine dreapta, ascendenta, care ajunge in corticala in vecinatatea glomerulului propriu, in imediat contact cu arteriola aferenta.
Vascularizatia renala este extrem de bogata, rinichii primind 20-25% din debitul cardiac de repaus. Artera renala, ramura a aortei abdominale, patrunde prin hil si apoi se imparte in ramuri interlobare, din care se desprind arterele arcuate si arterele interlobulare, din care provin arteriolele aferente, care se capilarizeaza formand glomerulul.

Dupa ce se regrupeaza in arteriole aferente, se capilarizeaza din nou in jurul tubului si se deschid in venele interlobulare, apoi in venele arcuate. Inervatia renala provine din plexul situat in hilul organului, format in majoritate din fibre simpatice toraco-lombare, dar si din cateva fibre parasimpatice venite prin nervul vag.


Formarea urinei
Mecanismul de formare a urinei cuprinde trei procese fundamentale: ultrafiltrarea plasmei la nivel glomerular, reabsortia si secretia anumitor constituenti in tubi.

Ultrafiltrarea glomerulara este un proces dirijat de forte fizice, in urma caruia aproximativ 1/5 din cantitatea de plasma care iriga rinichii treceprin membrana filtranta glomerulara, extrem de subtire, in cavitatea capsulara.


Reabsortia tubulara este procesulprin care sunt recuperate anumite substante utile organismului din ultrafiltratul glomerular, mentinandu-se astfel homeostazia plasmatica.
Secretia tubulara este procesul invers celui de reabsortie, transportand anumite substante din capilarele peritubulare in lumenul tubului.

SURSA 02

Desi sunt vitali pentru buna functionare a organismului, rinichii sunt adesea neglijati. Astfel, aproximativ 40% din bolile renale nu sunt diagnosticate decat in stadiul terminal, de urgenta, atunci cand dializa sau grefa devin singurele posibilitati de tratament.


Functiile rinichilor
Principala functie a rinichilor este aceea de a filtra, adica de a elimina deseurile si toxinele din organism, care sunt aduse de sange. Ei mentin echilibrul hidric al corpului nostru, care are nevoie de o anumita cantitate de apa pentru a functiona bine.
In fiecare zi, rinichii filtreaza aproximativ 180 litri de sange, dar nu elimina decat 1-1.5 litri de urina.

Ei asigura astfel echilibrul constant al concentratiei de sodiu si potasiu, elemente indispensabile organismului uman. Lipsa sau excesul acestor minerale duce la complicatii grave.
Nu in ultimul rand, rinichii sunt producatori de hormoni, enzime si vitamine.

Dintre acestea, renina regleaza tensiunea arteriala, eritropoetina (sau Epo) actioneaza asupra maduvei osoase, ca ea sa produca suficiente globule rosii pentru transportul oxigenului in organism, iar calcitriolul (sau Vitamina D) permite absorbtia calciului prin intestin si fixarea sa in oase.


Protejeaza-i traind sanatos!
O buna igiena de viata permite protejarea rinichilor si, in acelasi timp, evitarea riscului de hipertensiune arteriala.
- Bea minim 1 litru de apa pe zi.
- Scapa de kilogramele in plus si de excesul de colesterol cu ajutorul unei alimentatii echilibrate.
- Nu abuza de sare: ea favorizeaza hipertensiunea, factor de risc in bolile renale.
- Controleaza-ti regulat tensiunea arteriala: daca este prea mare, ea poate fi la originea unei probleme renale.
- Lasa-te de fumat: tutunul accelereaza evolutia bolilor renale.
- Fii atenta la anumite medicamente nocive pentru rinichi, daca le consumi in doze mari si in mod regulat: litiul, imunosupresoarele, antiinflamatoriile non-steroidiene, inclusiv aspirina si paracetamolul.
- Profita de vizitele la medicul de familie si du si cate o proba de urina.


Bolile renale
Cauzele afectiunilor renale sunt multiple: ereditate, malformatii, infectii (de exemplu, cu streptococi), dar si disfunctiile sistemului imunitar sau absorbtia de substante toxice pentru rinichi (cum sunt unele medicamente).
Principala cauza pentru care se ajunge la dializa este de obicei hipertensiunea arteriala sau diabetul.

Cat despre imbatranire, aceasta este un factor agravant: functionarea rinichilor de deterioreaza odata cu varsta – de la 60 de ani, rinichii isi pierd 10% din capacitate la fiecare 10 ani.


Insuficienta renala cronica
Rinichii: doua filtre indispensabile. Evolutia bolilor renale duce la distrugerea progresiva si iremediabila a canalelor (nefronilor) din care sunt formati rinichii.

Organismul este otravit progresiv cu deseuri care nu mai sunt eliminate.
Intr-un stadiu foarte avansat, insuficienta renala terminala prezinta simptome care trebuie sa te alerteze: hipertensiune arteriala, anemie (se simte ca o oboseala excesiva), edeme (mai ales la nivelul ochilor, si pot atinge plamanii), mancarimi (prurit), pierderea apetitului, greturi, varsaturi, probleme cardiace si coagulare dificila (sindrom hemoragic, aparitia hematoamelor), probleme neurologice.

Insuficienta renala se depisteaza prin analiza sangvina, observandu-se ca nivelul de creatinina din sange este ridicat, la fel si cel de uree si anumite minerale, care nu mai sunt filtrate corect (potasiu, fosfor). Ecografia sau urografia intravenoasa sunt folosite pentru depistarea unei anomalii in morfologia rinichiului.

Astazi, aproape o treime din cazuri nu sunt detectate decat in stadiul terminal de insuficienta renala. In acest stadiu, boala duce repede la coma si la moarte, daca nu se recurge la dializa.

Dializa permite eliminarea toxinelor (uree, acid uric) si a apei, care sunt continute in cantitati prea mari in sange. Sedintele de dializa sunt frecvente (in medie, de 3 ori pe saptamana) si lungi (4 ore sau mai mult).

De aceea este important sa depistam la timp bolile de rinichi!
Odata boala instalata, doar transplantul renal ii va permite pacientului sa duca o viata normala.

Sursa: Anunturi


CITESTE SI DESPRE: