Isaac Newton

Voturi: 311 |   Voteaza

Newton a fost un fizician, un fizician inainte de toate. Laboratorul sau urias a fost domeniul astronomiei, iar instrumentele sale geniale au fost metodele matematice. Newton nu s-a lasat antrenat de latura pur astronomica si matematica a activitatii sale, ci a ramas de preferinta fizician. In aceasta consta neobijnuita tenacitate si economia gandirii sale.

Pana la Newton si dupa el, pana in timpurile noastre, omenirea n-a cunoscut o manifestare a geniului stiintific, de o forta si o durata mai mare.
Newton a fost primul care si-a dat seama de aceasta. Spencer ne comunica urmatoarele cuvinte ale lui Newton, rostite cu putin timp inaintea mortii sale :"Nu stiu cum arat eu in fata lumii, dar mie mi se pare ca sunt un baiat care se joaca pe malul marii si se distreaza cautand din timp in timp pietricele mai colorate decat de obicei, sau o scoica rosie, in timp ce marele ocean al adevarului se intinde necunoscut in fata mea".

Newton s-a nascut in anul izbucnirii marelui razboi civil in Anglia, a fost martorul executarii lui Carol I, al domniei lui Cromwell, al restaurarii Stuartilor, al asa-numitei “glorioase revolutii, fara varsare de sange" din 1688 si a murit in varsta de 85 de ani, cand regimul constitutional era consolidat ; el a fost contemporanul lui Petru I si al lui Ludovic al XIV-lea. Dar furturile politice n-au lasat, pare-se, urme adanci asupra vietii lui Newton. El a ramas, cel putin in aparenta, un “filozof" apolitic, in acel sens larg in care cuvantul era folosit in vechime.

Viata lui Newton a decurs linistita, pasnica si monotona ; el a murit necasatorit, iar calatoriile lui s-au marginit la mici distante, netrecand granitele Angliei. Newton s-a bucurat de o sanatate robusta, niciodata nu a avut prieteni apropiati, de o varsta cu el.

Cu toata amploarea extraordinara a preocuparilor sale stiintifice, Newton nu a fost un geniu universal, ca Leonardo da Vinci, sau un “polihistor", ca Leibniz. Gandirea si activitatea lui s-au concentrat asupra “filozofiei naturale" sau a fizicii, matematica si astronomie.

Preocuparile teologice si istorice ale lui Newton pot fi considerate doar ca un tribut inevitabil pe care l-a platit epocii, ca si multi dintre contemporanii lui, desi el insusi era uneori inclinat sa considere preocuparile sale in domeniul teologiei si religiei drept activitatea lui principala.
Newton s-a nascut in satul Woolsthorpe, situat la 10km sud de oraselul Grantham, in apropierea tarmului rasaritean al Angliei.

Despre originea familiei Newton din Woolsthorpe exista foarte putine informatii. Pana la dobandirea titlului de noblete, Newton se interesa, pare-se, foarte putin de strampsii lui. Cum se intampla adeseori, familia isi amintea, dintre stramosi, numai de bunici. Este aevarat ca dupa ce a devenit “sir Isaac", Newton a prezentat Camerei heraldice un tablou genealogic oficial, cuprinzand pe toti ascendentii sai pana la tatal stra-strabunicului, John Newton.

In 1656, mama lui Newton ramasese vaduva si s-a inapoiat la Woolsthorpe cu trei copii – fratele si surorile lui Isaac. Baiatul avea 15 ani; el putea fi un ajutor in gospodarie si mama l-a adus in 1658 de la Grantham inapoi la Woolsthorpe. El a ramas la tara 2 ani, un timp destul de indelungat pentru un adolescent. In afara de cateva anectode, se stie foarte putin despre aceasta perioada importanta din viata lui Newton, cand s-au format caracterul si inclinatiile lui .

In relatarile despre perioada scolara a vietii lui Newton, aparute dupa moartea sa, este greu sa se deosebeasca faptele reale de legende. In ele se reflecta clar dorinta fireasca de a scoate in evidenta acele trasaturi ale lui care s-au manifestat cu toata puterea mai tarziu. Scoala din Grantham, unde Newton a petrecut aproape 5 ani, a avut, probabil, o mare influenta asupra formarii caracterului sau, contribuind la insusirea matematicii, limbii latine si a teologiei, necesare pentru studiile universitare.

Newton avea pasiunea de a construi jucarii mecanice complicate, modele de mori de apa si de soare. Copilului ii placea sa confectioneze zmeie, pe care, uneori, le inalta noaptea, agatandu-le felinare de hartie colorata si raspandind cu aceasta ocazie, in gluma, zvonuri despre o noua cometa. Sotul nepoatei lui Newton, Condwitt, povesteste ca acesta considera drept prima sa experienta de fizica aceea pe care a facut-o in anul mortii lui Cromwell (1658), si anume: dorind sa determine puterea vantului in timpul furtunii, el a masurat lungimea sariturii sale proprii in directia vantului si in sens contrar.

Mai multe marturii confirma ca Newton avea talent la desen. Pe peretii camerei sale din casa farmacistului erau atarnate desene, portrete ale conducatorilor scolii de la Grantham, chipul regelui Carol I (acest tablou din camera lui Newton ne permite sa ne facem o idee despre sentimentele sale politice regaliste in epoca lui Cromwell). Sub chipul regelui se aflau versuri, pe care vechii biografi le atribuiau lui Newton insusi.

Perioadei de la Grantham ii apartine singura, dupa cat se pare, idila din viata lui Newton. In casa farmacistului Clark el s-a imprietnit cu mica miss Storey, pe care o crestea farmacistul. Mai tarziu, prietenia, dupa presupunerile biografilor, s-a transformat in dragoste si s-a pus la cale casatoria lor. Ulterior insa, cand Newton s-a hotarat definitiv pentru cariera universitara, el a renuntat la intentia de a se casatori.

Dupa traditia medievala, membrii colegiului trebuiau sa ramana celibatari. Mistress Vincent (fosta miss Storey) isi amintea la batranete ca Newton era un tanar tacut, ganditor si serios, care participa fara placere la jocurile tovarasilor sai. El prefera sa ramana acasa, chiar in societatea fetelor, carora le facea adeseori masute, dulapioare si alte jucarii. Ii placea de asemenea, dupa spusele ei, sa culeaga ierburi de leac.

Pana la sfarsitul vietii, Newton a intretinut raporturi de prietnie cu tovarasia jocurilor sale din copilarie, a ajutat-o si a vizitat-o ori de cate ori venea prin locurile natale. Fosta miss Storey a murit in varsta de 82 de ani, supravietuindu-i. Casa farmacistului din Grantham era astfel, in multe privinte, placuta lui Newton. Se spune ca in cursul deselor sale drumuri la balciul din Grantham, tanarul fermier uita de insarcinarile gospodaresti care I se dadeau, lasa calulu in paza batranului servitor care il insotea si petrecea ore in sir la familia Clark.

O data cu mutarea la Cambridge intervine o schimbare radicala in viata lui. Interesele familiale, ale gospodariei, cunostintele si prietenii, toate sunt uitate in atmosfera austera de la Trinity-College.

Singurul profesor al lui Newton care a exercitat efectiv o mare influenta asupra lui a fost Isaac Barrow, primul profesor care a ocupat catedra Lucas. Isaac Barrow (1630-1667), tanar profesor pe vremea studentimii lui Newton, a devenit, probabil mai tarzium prietenul sau.

Cum s-a desfasurat viata de zi cu zi a lui Newton in primii ani la Cambridge? Despre aceasta s-au pastrat putine date. Se stie ca uneori lua parte la chefuri studentesti si juca carti. Probabil insa pentru a nu se singulariza printre ceilalti.
Tanarul Newton a fost econom si ordonat in cheltuielile sale; el cheltuia sume mai importante numai pe carti si aparate stiintifice.

Veniturile lui, din momentul cand a devenit membru al colegiului, au fost destul de importante, atingand 200-250 de lire sterline pe an. Cu o asemenea suma pe vremea aceea se putea trai comfortabil, mai ales in provincie.


Societatea regala a devenit arena principala a luptei si a victoriilor stiintifice ale lui Newton. De la 30 noiembrie 1703 si pana la sfirsitul vietii, el a fost presedintele acestei societati.

Sursa: Anunturi


CITESTE SI DESPRE:

COMENTARII

Vizitator
09/02/2011, 08:46