Delfinii mamifere

Voturi: 241 |   Voteaza

Delfinii sunt mamifere marine înrudite cu balenele şi marsuinii (Phocoena phocoena). Există în jur de 40 de specii de delfini în 17 genuri diferite. Delfinii variază ca dimensiune de la 1.2 m şi 40 kg (Delfinii Maui), ajungând până la 9.5 m şi 10 tone (Orca sau Balenă ucigaşă).

Se găsesc în întreagă lume, în special în apele puţin adânci din zonele de coastă. Delfinii sunt carnivore, hrănindu-se cu peste şi calamari. Familia Delphinidae este cea mai mare din Ordinul Cetacea, fiind şi relativ recentă: delfinii au evoluat acum aproximativ 10 milioane de ani, în Miocen.
Delfinii se număra printre cele mai inteligente animale, comportamentul lor prietenos şi atitudinea jucăuşă le-a adus popularitate în cultura umană.
Denumirea provine din greaca veche δελφίς (delphís - delfin), cuvant inrudit cu δελφύς - "delphys" (buric). Prin urmare, numele acestui animal poate fi interpretat ca "peste cu buric".

 

Evolutie si anatomie

Evolutie
Delfinii, impreuna cu balenele si marsuinii, sunt descendentii unor mamifere terestre, cel mai probabil din Ordinul Artiodactyl. Stramosii delfinilor moderni s-au adaptat la viata acvatica, cu aproximatie, acum 50 de milioane de ani, in Eocen.
Scheletele delfinilor actuali prezinta in zona pelviana oase de dimesiuni mici, despre care se crede ca sunt vestigii ale membrelor inferioare. In octombrie 2006 a fost capturat in apele Japoniei un delfin neobisnuit - acesta prezenta mici aripioare de o parte si de cealalta a zonei genitale, ceea ce i-a determinat pe cercetatori sa considere ca acestea repezinta o dezvoltare mai proeminenta a oaselor vestigiale ale membrelor inferioare.

 

Anatomie
Delfinii au corpul fusiform, hidrodinamic, adaptat inotului rapid. Innotatoarea puternica ii ajuta la propulsie in timp ce aripioarele pectorale si sistemul muscular al cozii asigura controlul directiei. Aripioara dorsala, in cazul speciilor care detin, contribuie la mentinerea stabilitatii in timpul inotului.
Desi variaza in functie de specie, culorile delfinilor se incadreaza intr-un tipar de baza compus din tonuri de gri, de obicei cu partea dorsala de culoare mai inchisa.

 Delfinii şi omul de-a lungul istoriei
Preocupata de pericolele care ameninta delfinii din Marea Neagra, Organizatia Neguvernamentala Ecologista Mare Nostrum deruleaza in prezent un proiect ce are ca scop asigurarea conditiilor adecvate de dezvoltare a populatiilor de delfini in zona costiera romaneasca prin diminuarea impactului negativ al activitatilor economice costiere asupra delfinului, in special a pescuitului cu plase – cauza capturilor accidentale. Proiectul, finantat prin Programul GEF de granturi mici, se desfasoara in perioada august 2005 – august 2006

 

Specii de delfin din fauna României
Singurele trei specii de delfin care pătrund în Marea Neagră sunt: Phocoena phocoena (marsuinul, focena sau porcul de mare), Tursiops truncatus (afalinul sau delfinul mare sau delfinul cu bot gros) şi Delphinus delphis (delfinul comun).
Până la ora actuală, au fost monitorizate în apele româneşti aproximativ 2300 de exemplare de delfini din toate cele trei specii existente în Marea Neagră. Astfel, au fost observate în decursul expediţiilor ştiintifice – 500-700 exemplare de afalin (Turpsiops truncatus ponticus), 700-1000 exemplare de marsuin (Phocoena phocoena relicta) şi 400-600 exemplare delfin comun (Delphinus delphis ponticus).

* Descrierea delfinului comun (Delphinus delphis): Are spatele sur-negricios cu reflexe verzui, laturi cenuşii, abdomen albicios. Botul este potrivit de alungit, mandibula depşeşte maxila, iar fruntea este puţin turtită în partea anterioară. Se hrăneşte cu crustacei şi cefalopode. Urmăreşte cârdurile de sardele, hamsii şi peşti zburători. Are o lungime cuprinsă între 1,5-1,8 m şi o greutate de până la 55 kg (în cazuri excepţionale, ajunge la 100 kg). Durata maximă de viaţă a speciei este de 22 de ani (masculi) şi 20 de ani (femele). Trăieşte de-a lungul coastei, la adâncime mică.

* Descrierea delfinului cu bot gros (Tursiops truncatus): Are botul evident turtit, iar fălcile de aproximativ aceeaşi lungime. Spatele şi laturile corpului sunt negre, abdomenul având şi o zonă mai deschisă, cenuşiu alburie sau albă. Deasupra ochilor are o pată rotundă, cenuşie. Are o lungime cuprinsă între 1,9 m şi 2,5 m. Greutatea exemplarelor mature nu depăşeşte 150-200 kg (în cazuri excepţionale, delfinul cântăreşte 400 kg). Are o viteză de deplasare de 28-33 km/oră şi poate coborî la adâncimi de până la 90-100 m.

Sursa: Anunturi


CITESTE SI DESPRE:

COMENTARII

Vizitator
05/03/2014, 22:56
e frumos textul,dar articolele nu trebuie sa fie asa lungi.
Vizitator
30/10/2013, 18:07
este foarte frumos acest articol!
Vizitator
29/05/2013, 14:11
da vreau pentru oase
Vizitator
24/05/2013, 09:51
este super acest articol si chear am luat un 10
Vizitator
18/02/2013, 19:23
tare
Vizitator
02/01/2013, 13:26
Vizitator
26/04/2012, 21:08
bunicel....cam rau ca ai prezentat la persoana I...
Vizitator
02/05/2011, 21:45