Calutul de Mare

Voturi: 361 |   Voteaza

Lin, cu o miscare leganata abia perceptibile, calutii de mare se lasa antrenati de curentii lini din recif, mergand de la o creanga de recif la cealalta, sau se lasa dusi de curentul marin navigand prin briza lichida.
Numiti pe buna dreptate cai-de-mare, acestia sunt de fapt pesti care inoata stand vertical si fac parte din clasa teleosteenilor care cuprinde majoritatea speciilor de pesti care -exista pe pamant. Infatisarea lor unica si stilul lor gratios de a se misca atrage acvaristii si, daca reusesti sa le asiguri conditii potrivite, pot trai bine intr-un acvariu de recif cu ecosistemul bine format.


Caii de mare fac parte din familia Syngnathidae, aceasta fiind singura familie de vertebrate cunoscute in care masculul ramane “gravid”. Si, daca asta nu este suficient, aproape toate speciile de cai-de-mare sunt strict monogame, si au un ritual de curtare si acuplare care poate fi descris ca tandru, plin de dragoste chiar. Un cuplu de cai-de-mare se cupleaza numai intre ei si numai in sezoanele de reproducere. In cursul vietii lor impreuna, caii-de-mare isi invioreaza relatia cu dansuri complicate care au loc in fiecare zi imediat dupa rasaritul soarelui. Femela inoata spre mascul si amandoi si schimba culorile plimbandu-se si facand piruete timp de cateva minute. Apoi stau despartiti restul zilei.


Atunci cand ouale s-au dezvoltat, femela le depune la intrarea unui “buzunar” special din burta masculului. Apoi buzunarul se inchide si se sigileaza iar masculul fertilizeaza ouale. Le tine in buzunar (punga ventrala) pana cand ating un stadiu de dezvoltare relativ avansat. Atunci cand masculul este gata sa “nasca”, se contracta si contorsioneaza pana cand arunca alevinii afara din buzunar. Micutii sunt replici miniaturale ale parintilor lor: au lungimea de 7 - 11 milimetri dar sunt absolut indenendenti din momentul nasterii.


Dansul obisnuit al femelei se intensifica in dimineata urmatoare nasterii, devine un adevarat ritual de curtare care poate dura pana la noua ore - in care cuplul se imperecheza din nou. Atata timp cat are partener, calul-de-mare ii ignora pe ceilalti cai de mare. Daca perechea lui dispare, cu greu isi cauta alt partener.

Nu sunt cunoscute decat treizeci de specii de cai-de-mare, clasificati cu totii intr-un singur gen Hippocampas. Traiesc in principal in apele temperate si tropicale preferand recifele de coral, mangrovele, iarba de mare si micile estuare. Marimea lor este de la 20 milimetri, Hippocampus minotaur, pana la 30 de centimetri, Hippocampus ingenus, specia mare de Hipocampus din Pacific. Durata vietii acestor vietati, despre care se cunosc destul de putine lucruri, este un an pentru cei de marime mica si pana la patru ani pentru cei mari sau de marime medie.


Ochii cailor-de-mare se misca independent unul fata de altul, ceea ce ii ajuta sa-si localizeze mai repede prada compusa din mici crustacee (crevete de apa sarata) si plancton. Apoi cu o miscare rapida a corpului, sug hrana in gurile lor de forma tubulara. Deoarece nu au stomac, aceste creaturi au un apetit vorace, pentru a satisface sistemul lor digestiv ineficient. In acvariu e greu sa-i convingi sa manance altceva decat hrana vie.


Caii-de-mare nu au solzi ca alti pesti, ca niste bucati de platosa osoasa in jurul carora pielea se increteste, dand trunchiului si burtii un aspect inelat. Majoritatea cailor-de-mare sunt maro, bej si chiar negri pentru a se apropia de culoarea imprejurimilor, dar isi schimba culoarea in cadrul ritualurilor de dimineata sau cand se imperecheaza, si de asemenea pentru a se ascunde de pradatori. In functie de specie, unii dintre cai pot deveni portocaliu fluorescent sau purpuriu.

Caii de mare sunt dificil de ingrijit intr-un acvariu inainte de a-ti achizitiona un cal-de-mare pentru acvariu, gandeste-te ca sunt foarte delicati si ca numarul lor a scazut drastic deoarece sunt folosili in medicina traditionala asiatica sau sunt prinsi in plasele pescarilor si apoi sunt aruncati ca balast, sau sunt capturati pentru a fi vanduti in magazinele de animale. Sunt clasificati ca specie ocrotita pe lista IUCN de animale amenintate cu disparitia.

Din acest motiv, si din cauza faptului ca sunt greu de ingrijit intr-un acvariu, numai acvaristii experimentati ar trebui sa ia in considerare ideea de a-si cumpara un calut de mare. Aproape toti caii-de-mare care se gasesc de vanzare in magazine sunt salbatici. Desi se fac eforturi in Asia de Sud-Est pentru a face ferme de caluti de mare, in aceste ferme nu se produce inca un numar mare de astfel de pesti.


Daca tu crezi ca esti pregatit sa ingrijesti caluti de mare, hotaraste-te ce specie iti vei cumpara pentru a incerca sa-i creezi un habitat potrivit cu necesitatile sale. Bazinul trebuie sa fie mare, cel putin 100 de litri, de asemenea trebuie sa aiba asigurata hrana vie, artemia si daphnia, cel putin de doua ori pe zi. Daca reusesc sa se aclimatizeze,vei fi rasplatit cu o experienta unica in acvaristica si poate chiar cu sanse de a vedea cum se inmultesc acesti pesti si spectacolul extraordinar al nasterii calutilor de mare.

Sursa: Anunturi


CITESTE SI DESPRE:

COMENTARII

Vizitator
05/12/2011, 16:40
MS. MATI AJUTAT FOARTE MULT MSMSMSMS