Ambasadorul Marii Britanii a primit Premiul International House pentru cunoasterea limbii romane

Categorie: Arta si Cultura

Bucuresti 02 Iulie 2010
Bucuresti, 2 iulie 2010 - Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Excelenta Sa domnul Robin Barnett a fost premiat in cadrul unei eveniment organizat joi 1 iulie 2010, cu “Premiul International House pentru cunoasterea limbii romane”. Premiul marcheaza totodata incheierea mandatului Excelentei Sale in Romania.

Initiativa International House a fost apreciata de ambasadorul britanic, care a recunoscut in stilul sau umoristic ca invatarea limbii romane a fost „o lupta”. Robin Barnett este ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti din iunie 2006. Romania s-a dovedit a fi un camin primitor pentru Excelenta Sa, iar in ultimii patru ani a reusit sa cunoasca, sa inteleaga Romania si limba romana in profunzime.

Ambasadorul britanic a urmat cursurile International House, liderul cursurilor de engleza si de romana pentru straini din Romania, profesorul sau fiind chiar directorul companiei International House din Bucuresti, Mihai Laurentiu Gânj. Acesta din urma declara despre abilitatile de invatare ale Excelentei Sale si despre perceptia asupra limbii romane: „Domnul ambasador a dobandit pe parcursul mandatului sau de 4 ani un nivel foarte inalt de cunoastere a limbii romane, ceea ce i-a permis folosirea ei cu succes in situatii complexe de comunicare cerute de profesia sa de diplomat. De la conferinte de presa sustinute in limba romana la discursuri formale sau informale ocazionate de sarbatori sau evenimente speciale, de la conversatii in timpul dineurilor oficiale la discutii informale cu oamenii obisnuiti de la tara, de la participari in direct la talk-show-uri de televiziune la „degustarea” glumelor si bancurilor romanesti, toate acestea sunt situatii in care Excelenta Sa a dovedit talent, maiestrie si, inainte de toate, un respect deosebit pentru noi, romanii, si limba noastra.”

“Premiul International House pentru cunoasterea limbii romane” este un premiu de elita, oferit periodic, doar in momentul in care un cursant International House dobandeste cunostinte lingvistice de un nivel inalt. Pe langa valoarea simbolica pe care o are acest premiu, el reprezinta in sine si o valoare artistica, fiind intotdeauna un obiect de arta. Initiatorii acestui proiect, International House, sunt atenti sa surprinda in egala masura traditia, cultura, arta romaneasca, cat si, intr-un mod indirect, abilitatile lingvistice si comprehensive ale limbii romane dobandite de cei premiati.

In acest an premierea a stat sub semnul vechilor proverbe populare romanesti, premiul International House constand intr-o gravura originala executata de un mare artist roman, Jules Perahim. Lucrarea face parte din colectia „Proverbe si Zicatori” din anul 1957, alcatuita din 20 de gravuri in care sunt interpretate plastic 20 de proverbe populare romanesti. „Motivul pentru care am ales acest obiect de arta ce ilustreaza un proverb romanesc celebru este simplu. Doar in momentul in care ajungi sa stapanesti cu adevarat o limba straina poti, pe de o parte, sa-i intelegi mecanismele de functionare din profunzime, iar pe de alta, sa patrunzi in intelepciunea si spiritul poporului care s-a manifestat in acea limba printr-o specie condensata si cu talc a prozei populare cum este proverbul. ” explica Mihai Gânj, director general International House.

Invitat special in cadrul conferintei, prof. univ. dr. Silviu Angelescu, directorul Institutului de Istoria Artei al Academiei Romane, a prezentat in detaliu valoarea artistica pe care o are gravura oferita ambasadorului britanic, facand o paralela intre executiile lui Jules Perahim si un tablou celebru de Pieter Bruegel cel Batran - Proverbe olandeze, din 1559.

International House isi propun sa transforme initiativa intr-o traditie, prin care vor fi apreciati doar cei care merita intr-adevar o astfel de distinctie. “Premiului International House pentru cunoasterea limbii romane” se afla la cea de-a doua editie, primul premiu fiind oferit in 2007 ambasadorului Jonathan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, care la randul sau s-a remarcat prin nivelul de elita atins in invatarea limbii romane. Excelenta Sa, Jonathan Scheele a primit atunci o gravura semnata de artistul Sorin Ilfoveanu.


INTERNATIONAL HOUSE este una dintre cele mai mari si mai prestigioase institutii educationale britanice cu sediul la Londra, fiind apreciata drept creatoarea standardelor predarii limbii engleze la nivel mondial si un promotor al excelentei in privinta metodologiilor de predare a limbilor straine in general. Sub egida sa functioneaza 140 centre de instruire in peste 40 de tari ale lumii. Adus in tara noastra in anul 2002 de catre Alina şi Mihai Gânj, brandul INTERNATIONAL HOUSE este liderul cursurilor de engleza si romana pentru straini din Romania, compania fiind premiata in noiembrie 2009 de catre Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR) cu LOCUL I in cadrul TOPULUI NAŢIONAL AL FIRMELOR PRIVATE DIN ROMÂNIA 2008, în categoria EDUCAŢIE.
Stire din categoria: Arta/Cultura
Date de contact
Mihaela Iacob, PR Executive United.
M. 0723 604 983

mihaela.iacob@unitedcom.org
www.unitedcom.org