Infiintarea unei societati comerciale


Actele necesare pentru a infiinta o societate comerciala sunt urmatoarele:

1.In primul rand aveti nevoie de actele de identitate ale viitorului asociat (daca este vorba de un asociat unic) sau ale tuturor asociatilor care infiinteaza firma.
Aveti nevoie atat de actele de identitate in original, cat si de 3 copii dupa acestea. Copia actului de identitate trebuie sa contina obligatoriu Codul Numeric Personal (CNP).
In situatia in care asociatii sau fondatorii unei societati comerciale sunt persoane juridice se depune copia actului de inregistrare a acestora (certificat de inmatriculare sau certificat de inregistrare, act constitutiv etc).

In cazul persoanelor juridice nerezidente, aceste acte vor fi depuse in copii traduse si legalizate. Pentru infiintarea societatii, aveti nevoie si de cazierele fiscale ale viitorilor asociati.
Cazierele fiscale se elibereaza de Directia Generala a Finantelor publice (obtinerea cazierului fiscal dureaza 5 zile lucratoare).

2. Dupa ce vati hotarat asupra formei societatii, trebuie sa va alegeti obiectul de activitate al fimei, conform clasificarii societatilor comerciale functie de codul CAEN.
Trebuie sa va alegeti atat obiectul principal, cat si obiectele secundare de activitate.

3. Apoi urmeaza alegerea denumirii societatii: trebuie sa alegeti cel putin 3 denumiri, in ordinea preferintelor dumneavoastra.

4. Trebuie sa va hotarati ce forma de societate doriti sa infiintati. Aveti de ales intre o societate comerciala cu raspundere limitata ( S.R.L.) sau o societate pe actiuni ( S.A.).

5. Va trebui sa decideti suma pe care o veti investi in capitalului social al firmei si sa va alegeti banca la care veti dori sa deschideti contul fimei dumneavoastra.
Capitalul social minim este de 2.000.000 lei pentru un SRL.

6. Stabilirea administratorului societatii comerciale este urmatoarea etapa.

7. Va trebui sa alegeti tipul de societate, pentru a fixa baza de impozitare : intreprindereile mici - microintreprindere (3% impozit) sau intreprindere mare - macrointreprindere (16% impozit);

8. Alegeti ca firma sa fie platitoare de TVA sau nu.

9. Dovada sediului. Pentru a va infiinta o firma trebuie sa dovediti ca aveti la dispozitie un sediu unde va veti desfasura activitatea.
Sediul poate fi proprietatea dumneavoastra (contract de vanzare-cumparare sau certificat de mostenitor), un spatiu inchiriat (contract de inchiriere sau subinchiriere inregistrat la organele fiscale locale, in maximum 15 zile de la data semnarii, conform Legii 181/1997)), un spatiu asupra caruia aveti un contract de comodat (contract de comodat, de uz, uzufruct) sau luat in leasing imobiliar (contract de leasing imobiliar).
Dovada sediului se face cu copii dupa actele enumerate mai sus, functie de categoria in care va incadrati.
Daca sediul dumneavoastra are mai multi proprietari, aveti nevoie de acordul in scris al coproprietarilor.
Daca sediul social al societatii dumneavoastra se gaseste intr-un imobil cu destinatia locuinta (bloc), acesta intra sub incidenta Legii locuintelor nr. 114/1996. De aceea, trebuie efectuata schimbarea destinatiei: din locuinta in sediu social.
Potrivit legii, trebuie sa prezentati avizul favorabil al asociatiei proprietarilor.
In cazul in care nu exista o asociatie de proprietari, aveti nevoie de avizul favorabil al titularilor contractelor de inchiriere sau al proprietarilor din locuintele cu care se invecineaza sediul dumneavoastra, atat in plan orizontal, cat si in plan vertical.

10. Dupa ce ati rezolvat problema sediului social, trebuie sa completati o declaratie pe proprie raspundere. Declaratia pe proprie raspundere este documentul din care rezulta ca fiecare declarant indeplineste conditiile legale pentru detinerea si exercitarea calitatii pe care o are in societatea comerciala.
Declaratia pe proprie raspundere se da de catre una dintre persoanele de mai jos: fondatori, administratori, reprezentantul permanent - persoana fizica (desemnat prin contractul de administrare a unei societati comerciale) sau de catre cenzori. Declaratia pe proprie raspundere poate avea una dintre formele urmatoare:forma autentificata de notarul public, declaratie tip, semnata in fata judecatorului delegat sau in fata directorului oficiului registrului comertului, declaratie pe proprie raspundere atestata de avocat (in conformitate cu prevederile Legii nr. 51/1995) sau poate fi inclusa in actul constitutiv sau modificator autentic al societatii.
Declaratii ale asociatilor privind faptul ca nu au antecedente penale si ca indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a fi asociati si administratori.
Alegerea denumirii societatii: se dau cel putin 3 denumiri, in ordinea preferintelor.

11. Alegerea denumirii societatii: se dau cel putin 3 denumiri, in ordinea preferintelor.

12. Redactare act constitutiv
Exista mai multe variante de act constitutiv. Actul constitutiv poate avea una dintre urmatoarele forme:

a.) contract de societate pentru societatea in nume colectiv, in comandita simpla;
b.) contract de societate si statut incheiate sub forma unui inscris unic, denumit act constitutiv (anexat);
c.) statut, pentru societatea cu raspundere limitata cu asociat unic.Pentru redactarea obiectului de activitate utimizeaza �Clasificarea activitatilor din economia nationala CAEN�, aprobata prin H.G. nr. 656/1997. Obiectul de activitate se exprima prin grupe de 3 cifre pentru domeniu si prin clase de patru cifre pentru activitati. Indicarea domeniului si activitatii principale se va face printr-o grupa de trei cifre si o clasa de patru cifre apartinand grupei respective. Cuantumul taxei de inregistrare a firmei dumnevoastra este corelat cu numarul de coduri care compun obiectul de activitate.
Taxa de baza acopera 5 coduri, iar pentru fiecare grup de 5 coduri se plateste o taxa suplimentara de 10% din taxa de baza.
d.) contract de societate si statut pentru societatea pe actiuni, in comandita pe actiuni si cu raspundere limitata;

Redactarea actului constitutiv se poate realiza de catre Biroulul unic (Oficiul de asistenta pentru societatile comerciale) de pe langa Camera de Comert in raza careia va veti desfasura activitatea, de catre un avocat sau de un notar sau de catre intreprinzatorul insusi.

13. Dovada depunerii capitalului social
Aportul in numerar la capitalul social se poate varsa: la CEC sau la la orice banca, fie direct de catre intreprinzator, fie la cererea solicitantului de catre Biroul unic
Dovada privind efectuarea varsamintelor in numerar se poate efectua, dupa caz, cu:
foaie de varsamant, ordin de plata sau chitanta CEC.
Dovada depunerii aportului in numerar trebuie sa mentioneze numele asociatului si sintagma �aport la capitalul social al societatii comerciale, indicandu-se denumirea acesteia�.

14. Specimenul de semnatura

Potrivit legii, comerciantul persoana fizica, reprezentantii unei societati comerciale, administratorii, lichidatorii, conducatorii sucursalei sunt obligati sa depuna semnaturile lor la oficiul registrului comertului. Pentru depunerea specimenului de semnatura se completeaza un formular tip.
Pentru dovedirea specimenului de semnatura, persoana respectiva va semna in prezenta judecatorului delegat sau a conducatorului oficiului ori a inlocuitorului acestuia, care va certifica semnatura.
In absenta semnatarului se poate prezenta un specimen legalizat de notarul public.

15. Declaratii pe proprie raspundere pentru avize

Pentru fiecare din cele cinci avize obligatorii trebuie completate dosare pentru obtinerea acestora in functie de activitate, iar in cazul unei firme de consultanta, pentru simplificarea procedurilor se pot completa Declaratii pe proprie raspundere.
Pentru fiecare aviz se completeaza o astfel de Declaratie pe proprie raspundere dupa cum urmeaza:

1. Declaratia pe proprie raspundere privind respectarea legislatiei de protectia mediului;
2. Declaratia pe proprie raspundere privind respectarea legislatiei de protectia muncii;
3. Declaratia pe proprie raspundere privind prevenirea si stingerea incendiilor;
4. Declaratia pe proprie raspundere referitoare la conditiile igenico-sanitare;
5. Declaratia pe proprie raspundere din punct de vedere sanitaro-veterinar.

16. Dupa finalizarea intregii documentatii, inclusiv o cerere de inregistrare societate, se depune dosarul la Biroul Unic din cadrul Oficiului Registrului Comertului.
In termen de aproximativ 4 de zile vor iesi actele de infiintare ale societatii, adica: incheierea judecatoreasca de autorizare a functionarii societatii, certificatul de inregistrare, certificatul sau certificatele constatatoare care tin loc de autorizatii (in cazul in care nu se desfasoara o activitate care sa aiba un impact semnificativ asupra mediului).
Incepand din acest moment firma dumneavoastra isi poate incepe activitatea.
Sursa: Ponturifierbinti.com

COMENTARII

Vizitator
17/06/2017, 16:58
wh0cd881725 Cialis celebrex
23/11/2015, 13:15
[b]swiss replica watches aaa+[/b] [b]swiss replica watches[/b] watches watches swiss Mechanical
movement replica watches Replica PID 03623:Omega Constellation Two Tone Lady Size Two Tone Strap
Watches - $225.00 : Professional replica watches stores,
undertexter.net #sddm { margin: 0 auto; padding:
0; z-index: 30; background-color:#F4F4F4; width: 80px; height:23px; float: right;
margin-right: 70px;} #sddm li { margin: 0; padding: 0; list-style: none;
10/02/2015, 11:22
Cheap Moncler Cheap Moncler Cheap Moncler Jackets outlet online Moncler Women 2014
: language:        
 
              
              
      Welcome! Sign
In or Register Your cart is empty
Vizitator
14/10/2013, 10:19
As vrea sa stiu ce acte imitrebue pentru sa fac o ferma de oi
Vizitator
21/05/2013, 11:46
As dori sa deschid un magazin de haine pt copii ,de ce acte as avea nevoie iar banca mi-ar da
imprumut (cat?)
Vizitator
27/04/2013, 12:59
Aş dori să-mi fac o autorizaţie să pot coase goblenuri, fără asociaţi. Ce sfaturi şi
informaţii îmi puteţi da?
Vizitator
24/04/2013, 15:23
Am si eu o intrebare daca se poate as dori si eu sa stiu daca se poate ca cineva sa imi
raspunda. Cam ce acte mi-ar trebui sa pot sa imi deschid o firma de"it" pe persoana fizica. Si cam
catii bani voi avea nevoie ca sa pot incepe.. Va multumesc anticipat... Cu Respect , Cristocea
Bogdan.
Vizitator
10/04/2013, 14:22
salut eu doresc sami deschid un magazin alimentar dar nu cunosc primul pas care sal fac (primul act)
daca cunoasteti scriti varog
Vizitator
11/03/2013, 09:22
buna ziua as vrea sa fiu si eu informat cu privire la deschiderea unei societati care sa aiba in
vedere transportul de pasarii vii ce ar trebui sa deschid PFA sau societate?
Vizitator
11/02/2013, 12:18
buna ziua va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns asi dori sami deschid un magazin alimentar
la tara...ce acte sunt necesare k sa configurezi si k angajat ....multumesk frumos.o zi plakta
Vizitator
16/01/2013, 12:55
doresc sa deschid o agentie imobiliara, ce documente sunt necesare si cat costa?
Vizitator
28/12/2012, 18:08
sigur este vorba de 2 000 000 lei vechi nu poti sa ceri la un butic capital social 2 mil lei noi va
dati seama k nu este posibil asa cv eu as dori sa imi deschid 2 magazine unul mixt si un bar se
poate deschide pe aceleasi acte dak amandoua sunt deschise inacelasi timp?sau trb facute aceste acte
pt fiecare in parte
Vizitator
22/12/2012, 07:52
ce acte trebuie pt un magazin realizat de un student
Vizitator
21/10/2012, 15:58
AS DORI SA-MI DESCHID UN BAR.DE CE ACTE AM NEVOIE?
Vizitator
21/09/2012, 04:15
as dori sa imi deschid un pet shop la tara. De ce acte si autorizatii as avea nevoie?
Vizitator
07/08/2012, 17:24
Este Posibil sa deschid o firma in romania unde singurul actionar este o firma din o alta tara
comunitara? Aministratorul viitiri firme in romania este cetatean roman si partener in firma in
strainatate.
Vizitator
26/06/2012, 16:47
ESTE VORBA DE 200 DE LEI NOI.
07/06/2012, 11:03
Mai sus se afirma ca :"Capitalul social minim este de 2.000.000 lei pentru un SRL.".Cat costa in
Euro? Se vorbeste de suma in lei vechi sau noi?
Vizitator
18/05/2012, 11:22
Buna ziua as dori sa imi deschid artizanat ce acte imi trebuie si cum trebuie sa procedez?
Vizitator
08/05/2012, 20:40
buna seara ,as dori sa-mi deschid firma de transport ce acte i-mi trebuie?si cam cat ar
costa?multumesc
Vizitator
29/03/2012, 23:01
Ce fel de firma trebuie sa-mi deschid pt a putea inchiria un restaurant piterie,si cat ar trebui sa
platesc
Vizitator
29/03/2012, 18:36
de ce acte am nevoie ptu a lucra taxist ? dar sa nu lucrez in firma si fara ratie,adica actele ca
cind ma vor opri politie sa le arat?
Vizitator
19/03/2012, 11:32
as dori sa mi deschid un magazin cu haine pentru copii si as dori sa stiu de ce acte am nevoie
Vizitator
10/03/2012, 21:38
ineresant
Vizitator
31/01/2012, 20:51
nu cred
Vizitator
10/01/2012, 18:23
as vrea sa mi dschid o firma de livrari de marfuri de ce acte am nevoie
Vizitator
06/01/2012, 16:56
as dori sa mi deschid o firma de decoratiunii,ce acte necesare mi ar trebui?
Vizitator
12/12/2011, 17:35
g
Vizitator
12/12/2011, 17:34
as dori sa ifiintez si eu firma de masini adiica ca un fel de servis de masini si motociclete
Vizitator
12/12/2011, 17:25
imi raspunde cineva